A beteg saját hanyagsága miatt gyógyul lassan

Nem tesz jót az egészségének és a gyógyítás költséghatékonyságát is rontja, ha a beteg a javasolt gyógyszert nem veszi be, vagy nem pontosan, az orvosi javaslat szerint szedi. Az orvosi szakirodalom utolsó éveinek adatait áttekintve egyértelmű, hogy a gyógyszeres kezelés gyengébb eredményeinek oka gyakran nem a tabletta hatástalansága, hanem a pontatlan, hanyag gyógyszerszedés.
A Clinical Practice szakfolyóirat februári számában jelenik meg Muszbek Noémi és nemzetközi munkacsoportjának összefoglaló tanulmánya, amelyben a szív- és érbetegségek gyógyítására adott szerek bevételének pontosságára vonatkozó tudományos és gazdasági adatokat értékelik.
A betegek világszerte nem túlságosan ügyelnek arra, hogy milyen gyógyszert is javasolt számukra a kezelőorvos és még rosszabb a terápiahűség: sok beteg rendszeresen gyógyszerszabadságra" megy, ami azt jelenti, hogy a hétvégén tablettáit egyáltalán nem veszi be.
Igen kevesen ragaszkodnak ahhoz, hogy minden alkalommal és az előírásnak megfelelő időben vegyék be a tablettákat.
Muszbek Noémi és kutatótársai 28 tanulmány adatait dolgozták fel, és riasztó adatokat ismertetnek a koszorúér-betegség megelőzésére, kezelésére adott koleszterincsökkentőkkel kapcsolatban. Kimutatták, hogy azon betegek legfeljebb felének írják fel az ilyen tablettákat, akiknek erre szüksége volna, és a gyógyszert szedők legfeljebb ötödének sikerül elérni a káros koleszterinnek azt az alacsony szintjét, ami megfelelő védettséget biztosítana a betegség
előrehaladása ellen.
A rossz kezelési eredményben legtöbbször a figyelmetlen gyógyszerszedés játszik szerepet, de az is lényeges, hogy a folyamatosan, éveken keresztül szükséges gyógyszer ára ne jelentsen a betegek számára túlzott anyagi terhet.
A tanulmány ismerteti az egyik amerikai vállalat adatait, ahol a 23 ezer alkalmazottból sokan szenvedtek cukorbetegségben. A cég vezetése figyelte azokat a tudományos vizsgálatokat, melyek szerint a gyógyszerek árának csökkentésével javítani lehet a betegek terápiahűségét, a folyamatos gyógyszerszedés pontosságát.
A cukorbetegségben adott gyógyszerek árának harmadát-felét kellett a betegnek és családjának fizetni, s amikor a vállalat vezetése úgy döntött, hogy támogatatást ad nekik, már csak 10 százalékot.
Néhány év alatt kifejezetten nőtt a cukorbetegek terápiahűsége, így ezek 26 százalékkal ritkábban szorultak sürgősségi ellátásra és két év alatt a betegekre vonatkozó egészségügyi költség is hat százalékkal csökkent.
Hasonló adatok láttak napvilágot egy másik vizsgálatban, ahol a biztosító évek alatt a gyógyszerköltségek mind nagyobb arányát terhelte a nyugdíjas betegekre. Kimutatható volt, hogy mind többen hagyták abba a gyógyszerszedést, illetve a terápiahűség fokozatosan romlott. Ez nyilvánvalóan évek múlva gyakoribb kórházi felvételt tesz szükségessé és az egészségügyi ellátás költségei jelentősen emelkednek.
Alapvetően hibás, ha a biztosító vagy a biztosítást részben fizető munkáltató csak a gyógyszerek árán igyekszik spórolni. Az egészségbiztosítási pénztár profitja ilyenkor növekszik, de a nemzetközi vizsgálatok többször bizonyították, hogy a drágább, de korszerűbb gyógyszerek alkalmazása hosszú távon gazdaságilag is megéri.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést csak kevés felhő zavarja, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag