szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Szívizomgyulladás COVID után: tünet nélkül is jelen lehet

Egy új kutatás szerint nem csupán a tünetekkel rendelkező, a COVID-19-en átesett élsportolók szenvedhetnek szívizomgyulladástól, hanem a tünetmentesek közül is meglepően sokan.

Az Egyesült Államokban 1597 élsportolón végeztek el részletes szív- és érrendszeri kivizsgálást. A tünetekből kiinduló szűrés során arra jutottak, hogy a tünetes szívizomgyulladás előfordulási gyakorisága mindössze 0,31 százalék volt. Amikor azonban a vizsgálatba véletlenszerűen bevontak egészségesnek gondolt sportolókat is, akkor a kardiológiai MR-vizsgálat után a tünetes és a tünet nélküli szívizomgyulladás előfordulási gyakorisága összesen 7,4-szeresére, azaz 2,3 százalékra nőtt - jelentették be a tanulmány szerzői, amelyet május végén publikáltak a JAMA Cardiology című folyóiratban.

A tünetmentes sportolók több mint a felénél kimutattuk a szívizomgyulladást.
A tünetmentes sportolóknál is ott lappanghat a szívizomgyulladás. Fotó: Getty Images

"Ez volt a legnagyobb kutatás, amelyet COVID-19-en átesett élsportolókon részletes kardiológiai kivizsgálással, MRI-képalkotással végeztek el. A vizsgálat azért hozott rendkívül pontos kardiológiai eredményeket, mert a kutatás nem csak a tünetek szubjektív észlelésére épült" - mondta dr. Curt J. Daniels, a Columbus városában lévő Ohiói Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának professzora.

"Sajnos a kutatásunkban kiderítettük, hogy a sportolók úgy is betegek lehetnek, hogy nincs tünetük, vagy legalábbis nem számolnak be a tüneteikről. És ezt egyéni tényezők is befolyásolják: lehet, hogy valaki azért nem jelenti be a tüneteit, mert nem szeretne orvosi vizsgálatokra járni, de az is előfordulhat, hogy valóban nem tapasztal az illető semmilyen tünetet. Éppen ezért választottuk ezt a különösen objektív vizsgálati módszert" - magyarázta dr. Daniels. 

Meglepő volt, hogy a tünetekkel nem rendelkező sportolók több mint a felének volt szívizomgyulladása - ezt nevezték a kutatók tünet nélküli vagy szubklinikai szívizomgyulladásnak.

"A tüneteket nem érzékelő vagy azokat be nem jelentő sportolók több mint a felénél kimutattuk a szívizomgyulladást, és ez valóban meglepett minket, mert a kutatásunk előtt olyan protokollt írtak elő, hogy a kardiológiai MRI-re való beutalást csak meglévő tünetek esetén lehet elvégezni. Ha követtük volna ezt a protokollt, akkor a kutatásunk során csak hozzávetőlegesen 5 szívizomgyulladást deríthettünk volna fel, és ehhez képest az MR-vizsgálatunkkal összesen 37 esetet mutattunk ki" - mondta dr. Daniels.

Kevés volt az adat

2020 októberében az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának Sport és Testedzési Tanácsa kiadott egy ajánlást a rendszeres sporttevékenységhez való biztonságos visszatérésről, és eszerint a kardiológiai MRI-vizsgálatot csak azokra a sportolókra kell korlátozni, akiknél jelentkeznek a tünetek. Az ajánlás a tünetek megléte esetén többszintű képalkotó vizsgálatokat javasolt, ebbe tartozik az elektro-kardigram (EKG), különböző biomarkerek keresése és az echo-kardiogram. Ha bármilyen eltérést mutatnak ki ezekkel a vizsgálatokkal, akkor a pontos diagnosztizálás érdekében mérlegelni lehet a kardiológiai MR-vizsgálatot. Eddig viszonylag kevés adattal lehetett alátámasztani ezt az ajánlást, ezért az összes érintett azt szorgalmazta, hogy sokkal több adatot kell produkálni, hogy az ajánlások megalapozottabbak legyenek.

A mostani kutatásban dr. Daniels kutatócsoportja átfogó vizsgálatot bonyolított le a COVID-fertőzést túlélő 1597 sportolón: mindannyiukon végeztek EKG-t, troponintesztet, echo-kardiogramot és kardiológiai MRI-t. A karidológiai MR-vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy 37 sportolónál (a teljes állomány 2,3 százalékánál) megvoltak a COVID-19 miatti szívizomgyulladás kritériumai. Közülük 20-nak nem voltak tünetei, normális volt az EKG-juk, az echo-kardiogramjuk és a troponintesztnek az eredménye. "Ezeket a pácienseket nem tudtuk volna diagnosztizálni kardiológiai MRI nélkül. Ha a régebbi protokoll szerint dolgoztunk volna, akkor ezeket az eseteket nem tártuk volna fel. A kardiológiai MRI a legérzékenyebb és legspeciálisabb teszt a szívizomgyulladás kimutatására, és az eredményeit senki nem vonja kétségbe" - jegyezte meg dr. Daniels. Egyedül az jelenti a nehézséget, hogy a kardiológiai MRI drága vizsgálat, és különösen a távoli, vidéki és fejletlen infrastruktúrájú területeken nehéz hozzáférni.

"Nem kell minden COVID-on átesett betegről MRI-t készíteni, ez megvalósíthatatlan" - mondta dr. Daniels. "Nem kezdeményezzük, hogy mindenkinél végezzenek MRI-t. Azt viszont reméljük, hogy a kutatási eredményeink hatására az orvosok és a sportolók jobban tudatosítják, hogy COVID után még akkor is előfordulhatnak szívrendellenességek, ha semmilyen tünet sem jelentkezik. Tehát vegyük nagyon komolyan, hogy ha a betegségből kigyógyulva újra elkezdjük az edzéseket, és bármilyen tünetet, rendellenességet tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz."

A JAMA Cardiology folyóirat szerkesztőségi cikkében a bostoni Tufts Orvosi Központ Kardiovaszkuláris Centrumának munkatársai, dr. James E. Udelson, dr. Ethan J. Rowin és dr. Barry J. Maron üdvözölte a sportkardiológus közösség szorgalmát, mert ennek köszönhetően fontos adatok kerültek nyilvánosságra arról, hogy mekkora az előfordulási valószínűsége az élsportolók körében a COVID utáni kardiológia rendellenességeknek. "Őszinte tiszteletünk a sportkardiológus közösségnek. Rendkívüli mértékben megnőtt a hasznos információk mennyisége, és ez a közösség nemcsak összegyűjtötte ezeket az adatokat, hanem elemezte, majd publikálta is. Ráadásul eleinte 30 sportolót vizsgáltak meg, és most már ezernél is több vizsgálatnál tartanak" - mondta dr. Udelson. 


Nem kell törölni a versenyeket

A pandémia kezdetén azt volt a vélekedés, hogy az élsportolók 15-20 százalékánál alakul ki szívizomgyulladás, és a többi között emiatt a sportszervezetek úgy döntöttek, hogy törlik a sporteseményeket. Azonban ahogy gyűltek az adatok, egyre pontosabb képet alakíthattunk ki a probléma kiterjedéséről. "Ahogy több mint ezer kutatási alany került be a vizsgálatba, kezdtünk tisztában lenni a valós számokkal, ezek szerint, ha mindenkit megvizsgálunk kardiológiai MRI-vel, a páciensek 1-2-3 százalékánál mutathatunk ki olyan tüneteket, amelyek a szívizomgyulladásra utalnak" - tette hozzá dr. Udelson. Azzal azonban ő is egyetértett, hogy nem életszerű, hogy mindenkin végezzünk kardiológiai MRI-t. 

"Ebben a kutatásban nagyon sok emberen készítettek kardiológiai MRI-vizsgálatot, ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenkivel így kellene tenni. Ha a jelenlegi ajánlásoknak megfelelően csak echo-kardiogramot, EKG-t és troponintesztet csinálunk, és minden érték normális, és ezek után nem végzünk kardiológiai MRI-t, akkor száz emberből csak egy-két esetben siklunk át a tünet nélküli szívizomgyulladáson, és ez még elfogadható" - tette hozzá dr. Udelson. "Tehát ha egy óriási egyetemen vagyunk, amelynek nagy orvosi központja van, és az összes sportolót meg akarjuk vizsgálni kardiológiai MRI-vel, akkor ám legyen. De ha egy távoli, vidéki környezetben lévő, kisebb egyetemen vagyunk, ahol nincs ilyen MRI-berendezés, és nem tudjuk elvégezni ezt a vizsgálatot, akkor sem történik semmi komoly baj."

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok lesznek, északnyugat felől a felhőzet vastagodása kezdődik.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag