Okozhat-e a pánikroham szívrohamot?

Bár egyes kutatások szerint a kórosan feszült, ideges személyeknél magasabb lehet a szívbetegségek kockázata, a pánikroham nem vezet szívinfarktushoz.

A pánikroham nem okoz szívrohamot, mert a szívinfarktust egy vagy két olyan ér elzáródása okozza, amely a szívet friss vérrel látja, látná el. De annak ellenére is, hogy a pánikroham nem váltja ki a szívrohamot, a stressz és a feszültség hozzájárulhat a szívkoszorúér-betegség kialakulásához. A pánikbetegség egyedi eseményként vagy kóros mértékű feszültséggel párosulva jelentkezik. Vannak olyan kutatások, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a kórosan feszült, ideges személyeknél magasabb lehet a szívbetegségek kockázata, mert kisebb a szívritmuskülönbségük.

Ha pánikrohamunk van vagy pánikbetegségünk van, az nem jelenti azt, hogy szívrohamunk is lesz.
Ha pánikrohamunk van vagy pánikbetegségünk van, az nem jelenti azt, hogy szívrohamunk is lesz.

Mi az a szívritmuskülönbség?

A szívritmuskülönbség a szívverések között eltelt idő különbsége. A szívritmust az autonóm idegrendszer szabályozza. A szívritmus az illető fizikai aktivitásától és érzelmi állapotától függően a nap folyamán változik. Ha magas a szívritmuskülönbség értéke, az azt jelenti, hogy a szívritmus hatékonyan változik a nap folyamán attól függően, hogy mit csinál az illető. Továbbá ez azt is jelzi, hogy az autonóm idegrendszer jól működik.

Az alacsony szívritmuskülönbség pedig annak a jele, hogy az illető szíve nem elég hatékonyan váltja a sebességfokozatokat. Van olyan vizsgálat, amely kimutatta, hogy a kis mértékű szívritmuskülönbség emeli a szívbetegségek kockázatát. Kutatásokat elemeztek, amelyek olyan személyek szívritmuskülönbségét vizsgálták, akiknél diagnosztizálták a rendellenes mértékű feszültéséget, valamint a pánikbetegséget.

Pánik esetében az agy egy teljesen ártalmatlan szituációban tévesen küld vészjelzéseket a mellékveséknek, az pedig másodpercek alatt adrenalinnal árasztja el a vért. Ennek következtében az illető menekülni akar egy nem létező vészhelyzet elől, a szervezet készen áll a túlélsre: egekbe szökő pulzus, oxiénhiány, izzadás, remegés jelentkezik - illetve halálfélelem.

Az elemzés szerint a résztvevőknek alacsonyabb volt a szívritmuskülönbsége, mint azoknak, akiknek nem volt semmilyen rendellenes belső feszültsége vagy pánikbetegsége.

Nagyon fontos, hogy értsük meg: ha pánikrohamunk van vagy pánikbetegségünk van, az nem jelenti azt, hogy szívrohamunk is lesz. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy egyértelműen kimondhassuk, hogy a pánikbetegség növeli a szívbetegség kockázatát.

Mikor menjünk orvoshoz?

Éppen azért, mert a pánikroham és a szívroham tünetei hasonlítanak, mindig az a legjobb, ha azonnal orvosi segítséget kérünk. Azonnal és feltétlenül hívjunk viszont mentőt, ha az alábbi tünetek közül bármelyik jelentkezik:

  • hirtelen fellépő, erős mellkasi fájdalom,
  • nyomó érzés a mellkasban, ami 2-3 percnél tovább tart,
  • a mellkasifájdalomkisugárzik a karba vagy az állkapocsba.

A Női Szív Alapítvány szerint az orvosok könnyen összetévesztik a nők esetében a pánikrohamot és a szívrohamot. A részletes orvosi vizsgálat, például az EKG és a laborvizsgálat viszont segítheti az orvost a helyes diagnózis felállításában. Ha a szívroham esetén a beteg azonnali orvosi ellátást kap, akkor javulnak a kilátásai és a rehabilitációjának a hatékonysága. Még akkor is lehet megfelelő kezelést kapni, ha a tüneteket nem szívroham, hanem pánikroham okozta.

A kilátások

Az életkilátások összefüggenek azzal, hogy szívrohama vagy pánikrohama volt-e valakinek. Bár a pánikroham nagyon kellemetlen, de nem életveszélyes. A pánikroham az életminőséget rontja, ezért megfelelő orvosi segítséget kell kérni. Az orvosok különböző módszerekkel tudnak segíteni a kóros mértékű feszültségen vagy a pánikrohamon: életmódváltoztatást vagy gyógyszeres kezelést adnak, tanácsokkal látják el a beteget.

A szívroham azonban életveszélyes és azonnali beavatkozást igényel. Jó hír azonmban, hogy a gyors orvosi segítséggel, koszorúértágítással a legtöbb ember túléli a szívrohamot.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció