szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Munkakörök, amelyek ártanak a nőknek

A szociális munkások, a pénztárosok és az egészségügyi dolgozók nagyobb kockázattal élhetnek, mint az ingatlanközvetítők és irodai asszisztensek - derült ki egy friss tanulmányból.

Árthat az egészségünknek a munkánk?

Egy idősebb nők körében végzett új kutatásban azt állapították meg, hogy vannak bizonyos munkakörök, amelyek másokhoz képest növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A kutatási eredményeket az Amerikai Szív Társaság tudományos ülésszakán mutatták be novemberben Philadelphiában. Kimutatták, hogy a nővérek, egészségügyi tanácsadók és a szociális munkások 14, 25 és 34 százalékkal nagyobb valószínűséggel kerülnek rossz szív- és érrendszeri egészségi állapotban, mint azok a nők, akik más munkakörben dolgoznak.

A szívbetegség általános kockázata a pénztárosok körében is szignifikánsan magasabb volt: 38 százalékkal volt magasabb a kockázatuk azokhoz képest, akik sosem dolgoztak ilyen munkakörben. "Az egyik lehetséges oka annak, hogy a szívbetegség magasabb valószínűséggel fordul elő bizonyos munkakörökben: a stressz" - mondta Dr. Yvonne Michael, a tanulmány szerzője, és a philadelphiai Drexel Egyetem Dornsife Közegészségügyi Intézetének epidemiológiai és biostatisztikai docense. "A nagy teljesítési kényszerű és alacsony ellenőrzési jogkörű munkakörök vannak leginkább összefüggésben a rossz egészségi állapottal. Bár ebben a kutatásban a stressz tényezőjét közvetlenül nem mértük, de az tény, hogy a szociális és a pénztárosi munkát nagy nyomás alatt kell teljesíteni."

A nővérek és a szociális munkások nagyobb valószínűséggel vannak rossz szív- és érrendszeri egészségi állapotban.
A nővérek és a szociális munkások nagyobb valószínűséggel vannak rossz szív- és érrendszeri egészségi állapotban.  Fotó: iStock

A pozitív oldalon a női ingatlanközvetítők és értékesítési ügynökök vannak, akik 24 százalékkal, illetve az irodai asszisztensek, akik 11 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel kerülnek rossz egészségi állapotba, mint a többi munkakört betöltő nőtársaik. Még a tanárok is 9 százalékkal alacsonyabb kockázat alatt állnak.

Miként hat a munka a szívbetegségre?

A szívbetegség a vezető halálok az Egyesült Államokban élő nők körében az Egészségügyi Ellenőrzési és Prevenciós Központ adatai szerint, az életkor növekedésével csak emelkedik az érintett személyek száma. 

Hogy rájöjjenek, miként hat az idősebb nők keringési rendszeri betegségeinek kockázatára a munkakör (az idősebb nők száma emelkedik a munkaerőpiacon), Dr. Michael és kutatócsoportja 65 000 menopauza után álló nő adatait elemezte, az átlagéletkor 63 év volt.

A kutatócsoport a szívbetegségi kockázatot az Amerikai Szív Társaság keringési kockázati paraméterei alapján értékelték, ezek négy egészségügyi viselkedési tényezőt rögzítenek (a dohányzást, a testsúlyt, a fizikai aktivitást és a táplálkozást) és három egészségügyi kockázati tényezőt (összes koleszterin, vérnyomás és éhgyomorra mért vércukorérték). Ezeknek a paramétereknek megfelelően 8 300 nő (a vizsgált személyek 12,7 százaléka) volt rossz (keringési rendszert érintő) egészségi állapotban.

Az egészségügyi dolgozókra nézve váratlan eredmények

A kutatókat meglepték azok az eredmények, amelyek azt mutatták, hogy az egészségügyi ellátásban dolgozó nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve. (Ettől a népességi csoporttól azt várták, hogy megfelelő ismeretekkel bírnak a keringési betegségekről.)

"Amíg ezek a nők hozzáférnek az egészséggel kapcsolatos információkhoz, ez a kutatás azt mutatta meg, hogy a keringési rendszer egészségi állapotának javítása érdekében az egészségügyi tudáson és az egészségügyi ellátási rendszer átfogó ismeretén túl olyan egyéni tényezőket is vizsgálni kell, amelyek ennek a csoportnak az emelt szintű kockázatát okozzák" - mondta Dr. Michael. "Figyelembe kell vennünk, hogy ezen nők milyen munkahelyi feszültségnek vannak kitéve. A másik jellemzője az egészségügyi munkaköröknek a műszakos munkabeosztás, ez egy újabb stresszes munkatényező, ami kapcsolatban van a rossz egészségi állapottal."

Dr. Evelina Grayver, a New York-i North Shore Egyetemi Kórház Koronária Ellátó Egységének az igazgatója számára ez a tanulmány bemutatja, hogy terjed el a dolgozó nők körében a szívbetegség, és ezek alól azok sem kivételek, akikről azt gondolnánk, hogy sokkal többet tudnak erről az átlagnál. "Számos nő, különösen az egészségügyi dolgozók hosszú órákon keresztül kényszerülnek úgy dolgozni, hogy nem tudnak megfelelően gondoskodni magukról, beleértve az étkezést, a testmozgást és más betegségmegelőző tevékenységet" - mondja Dr. Grayver, aki nem volt részese a vizsgálatnak. "A stressz, amely annyi foglalkozást érint, egy olyan gyulladáskeltő tényező, amely véredényeket érinti, és ez később keringési rendszeri betegségekhez vezethet."

A fentiekhez képest a felszolgálók és az eladók munkáját felügyelő vezetők körében nem figyeltek meg szignifikáns keringési rendszeri egészségügyi kockázatot, ám az ilyen munkakörökben dolgozóknál viszont az egészséges életmódra vonatkozóan kaptak rossz eredményeket (dohányzás és a fizikai aktivitás mértéke).

Miért lehet néhány munkakör egészségesebb?

Hogy az ingatlanközvetítő ügynökök, az értékesítési ügynökök és az irodai asszisztensek körében miért kedvezőbbek az egészségügyi mérési eredmények, annak egy egyik tényezője az alacsonyabb munkahelyi feszültség, de a munka összetettsége is szerepet játszik. "Az előzetes vizsgálatok során arra találtunk bizonyítékot, azok a munkakörök egészségesebbek, amelyeknek az álladó tulajdonsága a változatosság" - mondta Dr. Michael. "Az állandó változatosság azt jelenti, hogy mennyi intellektuális és kognitív funkció szükséges a munkakör betöltéséhez." Például a tanításhoz sokat kell olvasni, az órákra készülni, összeállítani a feladatokat, teszteket szerkeszteni, prezentációkat készíteni és a szülőkkel is kapcsolatban kell lenni, ez lényegesen összetettebb tevékenységeket igénylő munkakör, mint sok más.

Bár az ülő életmód nagyobb kockázatot jelent a szív- és érrendszerre nézve, a munkakörrel járó fizikai aktivitás és a keringési rendszer betegségei közötti kapcsolat még nem elég világos Dr. Michael szerint. A Journals of Gerontology című folyóirat decemberi számában publikált tanulmányban azt figyelték meg, hogy a munkakörrel együtt járó fizikai aktivitás nem függ össze a nők szívbetegségének kockázatával. Azoknak a nőknek, akik a munkavégzésük során sokat mozognak, de a szabadidejükben alacsony a fizikai aktivitásuk, magasabb a szívbetegség kialakulására való kockázatuk, mint azoknak, akik a munkaidejükben ugyan keveset mozognak, de a szabadidejükben fizikailag aktívak.

A kutatók nem elemezték külön az összes szívbetegség bekövetkezésének valószínűségét. A kutatócsoport csak a 20 leggyakoribb munkakörre fókuszáltak. 

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

február 17. - február 23.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
38 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +13 °C
Minimum:
-8, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag