+15° - +34°
Nincs front
szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Magas vérnyomás: agykárosodást okozhat

A normálisnál magasabb vérnyomás időskorban kiterjedt agykárosodást okozhat - áll a European Heart Journal című folyóirat egyik tanulmányában.

A részletes eredmények azt mutatják, hogy az 50. életév előtti diasztolés vérnyomás (a szívverések közötti vérnyomás, mely a számpár második értéke) még akkor is erősen összefügg az időskori agykárosodás mértékével, ha a vérnyomás a normálisnak elfogadott értékhatáron belül van. A kutatást Dr. Karolina Wartolowska, az Oxfordi Egyetem Stroke- és Demenciamegelőző Központjának tudományos munkatársa vezette. A kutató a leleteken a fehérállomány hiperintenzitása (WMH) nevű agyi károsodást kereste. Ezek a területek az MRI-felvételeken világosabb foltokban láthatók, és az agy hajszálereinek a károsodását mutatják, és ez az állapot a vérnyomás és az életkor növekedésével csak romlik. A WMH összefügg a stroke, a demencia, a mozgáskorlátozottság, a depresszió és a gondolkodási képességek romlásának fokozott kockázatával.

Nemcsak a szisztolét - a vérnyomás első, magasabb értékétértékét kell alacsonyan tartani az idős kori agyszövetkárosodás megelőzésére, hanem a diasztolét is.
Az időskori agykárosodás megelőzésére a diasztolés értéket is alacsonyan kell tartani. Kép: GettyImages

Dr. Wartolowska szerint: "nem minden embernél alakulnak ki ezek az elváltozások az életkorral, de a 65 évnél idősebbek 50 százalékánál megfigyelhetők, és a 80 évnél idősek többségénél szintén jelentkeznek ezek a károsodások, mégmagas vérnyomásnélkül is, ám ha magas vérnyomás is párosul mellé, akkor még súlyosabbak a tünetek." 

Az Egyesül Királyság Biobankjában nyilvántartott személyek közül 37 041 fő vizsgálatából nyerték az adatokat, ezt a nagy mintát a lakosság széles körét magában foglaló 40-69 éves személyekből állították össze, és az orvosi leleteiket, beleértve az agyi MRI leleteiket is megvizsgálták.

A résztvevőktől 2006 márciusa és 2010 októbere között gyűjtöttek adatot, és a nyomonkövetéses vizsgálat - amely az agyi MRI-vizsgálatot is magában foglalta - 2014 augusztusa és 2019 októbere között zajlott. A kutatók az eredményeket összevetették a nemi, életkori adatokkal és a hagyományos szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel (dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás).

"Ahhoz, hogy összehasonlíthassuk a kutatásban részt vevők fehérállományi hiperintenzitásának mértékét, figyelembe vettük az emberek agyméretének különbségét, ezért elosztottuk a WMH kiterjedésének mértékét az agy fehérállományának teljes mennyiségével. Így képesek voltunk megállapítani azt, hogy az agy teljes fehérállományának hány százalékát teszi ki a WMH mértéke" - magyarázta dr. Wartolowska.

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a nagyobb arányú WMH összefügg a szisztolés vérnyomás értékével, de ennél sokkal erősebb összefüggést tapasztaltak a fiatalabb kori (különösen az 50 évnél fiatalabb kori) diasztolés vérnyomásértékkel. A WMH nagyobb fokú kiterjedésével összefüggött mindenféle vérnyomásnövekedés, még a normális határértéknek elfogadott 140-es szisztolés és 90-es diasztolés érték alatt is, különösen akkor, ha a vérnyomásnövekedés kezelésére már gyógyszert is kellett (volna) szedni.

A normális érték fölötti minden 10 Hgmm szisztolés vérnyomásnövekedés a WMH értékét az átlagos középérték 1,126-szorosával emelte meg, és a diasztolés érték minden további 5 Hgmm-rel való növekedése 1,106-szorosával emelte meg a WMH arányát. A legnagyobb kiterjedésű WMH értékkel rendelkezők 10 százaléknál azt figyelték meg, hogy a 24 százalékuknak 120 Hgmm fölötti volt a szisztolés értékük, és 7 százalékuknak 70 Hgmm fölötti volt a diasztolés vérnyomásértékük.

"Sokan úgy vélik, hogy a magas vérnyomás és a stroke idős kori betegség, azonban a kutatásunk kimutatta, hogy ha egészséges állapotban akarjuk megőrizni az agyunkat a 60. és még a 70. életévünk után is, akkor arra kell törekednünk, hogy a diasztolés értékünket is a normális határon belül kell tartanunk 40-50 éves korunkban" - fogalmazott a kutatás vezetője.

"A másik fontos kutatási eredményünk, hogy a normális értékhatáron túli bármekkora vérnyomásnövekedés összefügg a fehérállomány hiperintenzitásának nagyobb arányával. Ez azt jelenti, hogy még a legkisebb mértékű fiatalabb kori vérnyomásemelkedés is megfelelő indok arra, hogy kezeltessük magunkat, hogy elkerüljük az időskori agykárosodást. A kutatási eredményeink alapján a fehérállomány hiperintenzitásának idős korban bekövetkező kialakulását úgy tudjuk a legjobban megelőzni, ha alacsonyan tartjuk a diasztolés vérnyomásunkat, gyakorlatilag a középkorú életszakaszban arra kell törekedni, hogy 90 Hgmm érték alatt tartsuk a diasztolés értéket, és idős korban pedig a szisztolés értékre kell jobban odafigyelni. A középkorú életszakaszban kialakuló magasvérnyomás-betegség és az idős kori károsodás között lévő hosszú idő arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire fontos hosszú távon is a vérnyomás karbantartása. Továbbá a kutatásunk arra is rámutat, hogy a középkorúaknál is figyelembe kell venni a hosszú távon kialakuló, ám fiatalabb korban még tüneteket nem okozó kockázatokat" - tették hozzá.

A WMH kialakuklásának az a mechanizmusa, hogy az agyat tápláló véredényekre folyamatosan, hosszú ideig nagy nyomás helyeződik, és ez közvetlenül károsítja az agyi ereket; ez az erek burkolatán szivárgásokat okoz, és amiatt alakul ki a WMH. Emellett a megemelkedett diasztolés érték a nagy erek falát idővel merevvé teszi, ami az agyba áramló vér pulzálását megnöveli, tehát minden szívverésnél természetes módon megemelkedik a vérnyomás, és a merev érfalak miatt a szívverések között túlzottan lecsökken a vérnyomás, és ez károsítja a fehérállományt.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag