+11° - +28°
Nincs front
szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Ha akarja, megtudhatja, mikor hal meg

A kutatók ijesztően közel vannak ahhoz, hogy előre jelezzék halálunk időpontját. Egy most közölt kutatás eredményei 83 százalékban pontosak voltak.

Egy friss vizsgálat után kutatók azt állítják, hogy a halálunk időpontja kiolvasható a vérünkből is. A vér 14 különböző metabolikus anyaga kimutathatja, hogy valaki az elkövetkező 5-10 évben meg fog halni. A kutatási eredményeket a Nature Communications című folyóiratban közölték.

Hogy jöttek rá, mit kell nézni?

Az adatbányász kutatókból álló holland tudóscsapat előállt a végzetes 14 anyaggal, amelyet úgy választottak ki, hogy 44 168 személyt vizsgáltak meg, akik 18 és 109 év közöttiek voltak. Az adathalmazban szerepeltek a halálozási információk és a vérben lévő 226 különböző anyag elemzésének az eredménye. A 44 168 személy közül 5 512 halt meg a 17 éves nyomon követési időszakban. Így lett meg, melyik 14 anyag jelezheti jól a halálozási kockázatot.

A vérteszt 83 százalék pontossággal tudta előrejelezni az 5-10 éven belül bekövetkező halált
A vérteszt 83 százalék pontossággal tudta előrejelezni az 5-10 éven belül bekövetkező halált. Fotó: 123rf

A kutatók ennek az információnak a birtokában a halálozási adatokat vizsgálat alá vonták és tesztelték az eredményeket 7 603 finn személynél.

A finn vizsgálat

A 14, vérben lévő anyag vizsgálatával próbálták előrejelezni a finn csoport tagjainak halálozási időpontját, 1997-től. A finn vizsgálati alanyok közül 1 213 fő halt meg a nyomon követési időszakban. A 14 vérérték összességében 83 százalék pontossággal tudta előrejelezni az 5-10 éven belül bekövetkező halált. Az előrejelzés pontossága azonban 76 százalékra esett vissza, ha a vizsgálati alany 60 évesnél idősebb volt.

A végzetet jelző biológiai markereinek meghatározása azért nem volt váratlan, mert néhányról már tudjuk, hogy halálos állapotra utalnak, ilyen például a szívbetegség, a rák és a cukorbetegség - ezek mindegyike vezető halálok Európában és az Egyesült Államokban is. A bűnösök közt szerepel a vércukorszint, a rossz koleszterin értéke, a glykoprotein acetil, a többszörösen telített zsírsavak, amelyek a gyulladással vannak kapcsolatban; valamint az albumin értéke, amely vese és máj problémát jelezhet. Míg mások, mint például az acetoacetát nincsenek egyértelmű összefüggésben a halálozással, ennek bizonyítására további nyomon követéses vizsgálatokra van szükség - írták a cikk szerzői.

Siettetni és késleltetni a halált

Van néhány élelmiszer, melynek fogyasztása sietteti a halált, és olyan tevékenység, mely késlelteti, olvasson róluk!

Mindenesetre "ezeknek a biomarkereknek a kombinációja egyértelműen pontosítja a halálozás 5-10 éves kockázati előrejelzését a hagyományos, minden életkorra érvényes kockázati tényezőhöz képest" - vonták le a következtetést. "Ezekből az eredményekből arra lehet következtetni, hogy azanyagcserebiomarkereinek a profilírozása potenciálisan használható lesz a betegellátásban, ha a jövőben a klinikai vizsgálatok is érvényesítik."

Mire való?

Ha megtudhatjuk, hogy egy beteg a közeljövőben meghalhat, akkor ez segíthet abban a döntésben is, hogy például elvégezzenek-e egy invazív műtétet. Másrészt a közelgő vég ismerete segíthet arra motiválnia a beteget, hogy életmódváltással javítson az egészségi állapotán, akár plusz éveket nyerve ezzel. 

A halálozási előrejelzés talán abban is segíthet majd az orvoslásban, hogy megtalálják azokat a kezeléseket és beavatkozásokat, amelyekkel kitolható a halál bekövetkeztének időpontja. Pillanatnyilag még messze vagyunk ettől. Sőt, a most felsorolt markereket klinikai vizsgálatok során is hitelesíteni kell, neme elég csupán a vizsgálati alanyok adataira támaszkodni. Az sem biztos, hogy az európai származású vizsgálati alanyok adatai más származásúakra is érvényesek.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag