szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Ezek lettek az év gyógyszerei

Áttörést hoztak a szívelégtelen betegek és a krónikus lymphoid leukémiában szenvedők kezelésében azok a készítmények, amelyik kiérdemelték a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság az Év Gyógyszere 2018 Díját.

Az elismerést idén kivételesen két gyógyszer, a Janssen-Cilag Kft. és a Novartis Hungária Kft. egy-egy készítménye nyerte titkos szavazással, mivel mindkettő egymástól teljesen eltérő indikációs területen egyedülálló, innovatív készítmény. "Az Év Gyógyszere díjat minden évben a legkorszerűbb és leghatékonyabb készítmények nyerik el, amelyek valamely betegség gyógyításában nagy előrelépést jelentenek, és melynek fejlesztéséhez hazai kutatásfejlesztési tevékenység is hozzájárult" - mondta prof dr. Ferdinandy Péter, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese.

Áttörést hoztak a szívelégtelen betegek és a krónikus lymphoid leukémiában szenvedők kezelésében azok a készítmények, amelyik kiérdemelték a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság az Év Gyógyszere 2018 Díját.
Áttörést hoztak a szívelégtelen betegek és a krónikus lymphoid leukémiában szenvedők kezelésében azok a készítmények, amelyik kiérdemelték a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság az Év Gyógyszere 2018 Díját.

A Janssen-Cilag Kft. gyógyszere új hatásmechanizmussal áttörést és sikert hozott több B-lymphocyta eredetű vérképzőszervi daganatos beteg (krónikus lymphocytás leukémia, köpenysejtes lymphoma, Waldenström-féle makroglobulinaemia) eddig reménytelennek tűnő helyzetében.

Milyen tünetek utalhatnak leukémiára?

A kór mind a gyermekeket, mind a felnőtteket érintheti. Itt olvashat róla részletesebben!

A korábbi kemoterápiás kombinációs kezelések helyett a Janssen gyógyszere egy szájon át szedhető, kis molekulasúlyú kemoterápiamentes gyógyszer, ami a betegség progressziójának gátlását és a túlélés javulását is kínálja ezeknek a betegeknek. "Az ibrutinib forradalmi áttörést jelentett több B-sejtes vérképzőszervi daganat (krónikus lymphocytás leukémia, köpenysejtes lymphoma, Waldenström-féle makroglobulinaemia) terápiájában. Megváltoztatta a krónikus lymphocytásleukémiakivizsgálási és kezelési stratégiáját és jelentősen megnövelte a betegek túlélési esélyeit. Az ibrutinibbel további hematológiai betegségekben és kombinációs kezelésekben jelenleg is folynak klinikai vizsgálatok" - mondta prof. dr. Illés Árpád, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének igazgató-helyettese, a Hematológiai Tanszék vezetője.

A Novartis Hungária Kft. új gyógyszere paradigmaváltást hozott a nagy társadalmi terhet jelentő krónikus szívelégtelenség kezelésében, amely bármely életkorban előforduló súlyos betegség. A kórkép az életkor előrehaladtával egyre több embert érint és a betegek fele meghal a diagnózis felállítását követő 5 éven belül.

Észrevétlenül kezdődik...

Akár halál is jelezhet ez a pár, jelentéktelennek tűnő panasz! Itt tudhat meg többet a szívelégtelenségről!

Az innovatív molekulakomplex kettős hatás-mechanizmusa révén a betegek életkilátásai számottevően javulnak, miközben visszanyerhetik az olyan hétköznapi aktivitásokhoz kapcsolódó képességeiket, mint önellátás, munkaképesség és sportolás. A 20 százalékos halálozáscsökkenés és a 21 százalékos szívelégtelenség miatti hospitalizáció csökkenése jelentős nemzetgazdasági hasznot nyújt, amely a munkaképes korú lakosság családi mindennapjait közvetlenül, valamint generációkon átívelően a nagyszülőkön keresztül is meghatározóan befolyásolja.

"Ez a gyógyszer az elmúlt évtizedek legnagyobb áttörését jelenti a szívelégtelenség gyógyszeres kezelésében. Jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri halálozást és a kórházi felvételek számát, valamint egyértelműen javítja az életminőséget egy olyan betegségben, amelynek halálozási mutatói összevethetőek a rosszindulatú daganatos megbetegedésekével" - mondta prof. dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora.

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaságról (MFT) Az MFT közhasznú társaság, melyet hazai vezető farmakológusok 1962-ben alapítottak. Társaság célja a farmakológia és a klinikai farmakológia, valamint a hazai gyógyszerkutatás és innováció fejlesztése (beleértve az orvostechnikai eszközök és gyógyszerkombinációik preklinikai és klinikai fejlesztését és vizsgálatát is), szervezeti összefogása, szakemberek graduális és posztgraduális képzésének elősegítése, továbbá a farmakológia minden ága művelésének támogatása, eredményeinek megvitatására és nyilvánosságra hozatalára hazai és nemzetközi szakmai fórumok megteremtése.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt közepesen fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, csapadékra nincs kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag