szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

A nők jobban hallgatnak a női kardiológusra

Az orvosnőkkel elégedettebbek a betegeik, mint a férfi orvosokkal, továbbá a női betegek kevésbé hajlandóak betartani a férfi orvosok ajánlásait - derül ki az Amerikai Kardiológusok Kollégiuma női kardiológiai betegségek bizottságának kutatási jelentéséből.

Emily S. Lau és munkatársai 13 olyan tanulmányt tekintettek át, amelyben az orvos-beteg kapcsolat nemi vonatkozásait vizsgálták több orvosi szakterületen, valamint azt is megvizsgálták, hogy ezeknek a kapcsolatoknak milyen hatásuk van a betegellátásra. Az egyik kutatásban azt figyelték meg a tudósok, hogy a cukorbeteg nők kevésbé voltak hajlandóak betartani az intenzív kezelési tanácsokat, mint a férfi betegek, és ez különösen akkor volt igaz, amikor a beteg nőket férfi orvos kezelte. Ha a kezelőorvos nő volt, akkor a halálozási arány a nő és a férfi betegek között egyforma volt. A kutatók arra is rájöttek, hogy ha egy férfi orvosnak több női betege van, akkor eredményesebben tudja őket kezelni.

Nőknél és a férfiaknál nem egyformán jelentkezhetnek bizonyos tünetek
Női orvosoktól jobban megfogadják a nők a tanácsot. Kép: GettyImages

A tanulmány szerzői azt a következtetést vonták le, hogy ugyan az ellátásbeli eltéréseknek összetett okai vannak, és ezek között szerepel például az, hogy a szív- és érrendszeri betegségek tünetei miként jelennek meg a nőknél és a férfiaknál, továbbá hogy a nő betegek a klinikai vizsgálatokban alul vannak reprezentálva. "A kardiológia területére belépő különböző hátterű fiatal orvosokat arra kell ösztönöznünk, hogy sokkal jobban reagáljanak az általános betegpopuláció nemi hovatartozására" - mondta dr. Malissa J. Wood, az Amerikai Kardiológusok Kollégiuma irányítótestületének megválasztott elnöke, aki a tanulmány vezető szerzője.

A szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez nincs szükség még orvosra sem.

"Elengedhetetlen követelmény, hogy biztosítsuk: minden orvos egyformán magas színvonalú ellátást nyújtson minden betegnek, függetlenül a nemi hovatartozásuktól. El kell sajátítani az orvosképzés során a betegközpontú kommunikációt és ellátást" - hangsúlyozta a szerző.

A tanulmányban feltárt problémák kiküszöbölésére a kutatók a következő főbb ajánlásokat tették.

1. Növelni kell a betegállátók (főleg az orvosok) között a nők arányát.

  • Meg kell változtatnunk a kardiológiai ellátás kultúráját, hogy még jobban figyeljenek az orvosok a nőkre és a családokra.
  • A kardiológiai vezető pozíciókban növelni kell a nők arányát.

2. Fejleszteni kell a nemek sajátosságait figyelembe vevő orvosi képzést.

  • Olyan tanterveket kell fejleszteni, amelyek hangsúlyt helyeznek arra, hogy a nőknél és a férfiaknál nem egyformán jelentkezhetnek bizonyos tünetek, illetve más lehet az egészségértésük és az együttműködési hajlandóság.
  • Olyan átfogó viselkedéspszichológiai tantervet kell kidolgozni, amely a szív- és érrendszeri beteg nők és férfiak szorongásának, depressziójának és stresszszintjének csökkentését oktatja.
  • Meg kell tanítani a betegközpontú kommunikációt.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+1, +7 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag