16 évvel hamarabb hal meg, ha nem derül ki a magas koleszterinszint

Átlagosan 16 évvel élhetnek kevesebbet azok az emberek, akiknél az örökletes magas koleszterinszint diagnózisa nem derül ki időben - azokhoz képest, akiknél felfedezik és kezelik ezt! Őket ugyanis - terápia híján - jobban fenyegeti a szív- és érrendszeri eredetű, idő előtti halálozás.

Egy több millió ember adatait tartalmazó adatbázist elemzett Dr. Kausik R. Ray, a londoni Imperial College munkatársa és kutatótársai. A résztvevők közül 7000 embernek diagnosztizálták az örökletes magas koleszterinszintjét, míg 13 ezer esetben csak valószínűsíthető volt ez az állapot. A kutatás szerint - amelynek eredményeit Dr. Ray az Európai Atherosclerosis Társaság 2019-es kongresszusán ismertette - a lehetséges örökletes magas koleszterinszintű emberek esetében 1,9-szer magasabb volt a szív- és érrendszeri eredetű, idő előtti halálozás veszélye, mint azok esetében, akiknél már diagnosztizálták a betegséget. A normál LDL-koleszterinszinttel élő, így örökletes magas koleszterinszinttel nem rendelkező emberekhez viszonyítva pedig 2,4-szeres volt a halálozás kockázata.

Már korán csökken a várható élettartam

A kutatók arra is rámutattak, hogy a magas LDL-koleszterinszint miatti szív- és érrendszeri eredetű halálozások 56 százaléka olyan embereknél fordult elő, akik nem diagnosztizált, örökletes magas koleszterinszinttel éltek. Dr. Ray szerint azonban, míg az örökletes magas koleszterinszint diagnózisának felállítása kétségtelenül fontos lenne, az adatbázis elemzésének megvannak a maga korlátai, és tapasztalatuk szerint a diagnózis nélkül élő emberek hasonlóan viselkednek, mint azok, akik esetében az orvos megállapította az örökletes magas koleszterinszintet.

A korai szív- és érrendszeri események kockázata mind a férfiak, mind a nők esetében magasabb volt az örökletes magas koleszterinszinttel diagnosztizált, és a betegség valószínűségével élő résztvevőknél.
A korai szív- és érrendszeri események kockázata magasabb az örökletes magas koleszterinszinttel élő embereknél. Fotó: 123rf

Ennek ellenére ezeknek az embereknek 18 éves korukban 16 évvel alacsonyabb a várható élettartamuk, mint azoknak, akiknél felállítják a diagnózist. Vagyis a koleszterinszint szűrését már 20 éves kor előtt el kellene kezdeni. A kutatók földrajzi szóródást is megállapítottak e téren, ez azonban nem annyira biológiai természetű, mint inkább a szűrési politika eredménye.

Mekkora a diagnózis jelentősége?

Világszerte 200-300 emberből egy esetében fordul elő az örökletes magas koleszterinszint. A vérzsírszint-csökkentő gyógyszerekkel azonban a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is alacsonyabb. A kutatók a vizsgálattal azt szerették volna megtudni, hogy van-e különbség az örökletes magas koleszterinszint diagnózisával rendelkezők, illetve a betegség lehetséges, de még nem diagnosztizált formájával élők kilátásai, várható élettartalma között.

Hatalmas merítés! A kutatók összesen 5 672 532 olyan személy adatait vizsgálták, akik 2008 és 2013 között bekerültek a brit klinikai gyakorlat kutatási adatbázisába.

A betegnél szív- és érrendszeri esemény, például végzetes vagy nem végzetes instabil angina, akut miokardiális infarktus, ischémiás stroke, stroke, szívkoszorúér-pótlás vagy a perifériás artériák megbetegedésének kockázatát viuzsgálták. A korai (a férfiaknál 55 éves kor előtt, a nőknél 60 éves kor előtt előforduló) szív- és érrendszeri események kockázata mind a férfiak, mind a nők esetében magasabb volt az örökletes magas koleszterinszinttel diagnosztizált, és a betegség valószínűségével élő résztvevőknél. A valószínűleg örökletesen magas koleszterinszintű, de még nem diagnosztizált betegek esetében jelentősen nagyobb volt a kockázat, amikor kor és nem szerint is vizsgálták az adatokat.

Nem számít a társbetegség?

A cukorbetegséggel és magas vérnyomással élők kizárása után is azt tapasztalták a kutatók, hogy az örökletes magas koleszterinszint gyanújával élők esetében magasabb volt az idő előtti szív- és érrendszeri események kockázata, mint az örökletes magas koleszterinszinttel diagnosztizált, vagy a betegséggel nem élő páciensek esetében, és a 18-19 éves korban várható élettartamuk is 16 évvel rövidebb volt, mint azoké. Ez a különbség a betegek 30-as éveiben is megmaradt. A dohányzóknak, a cukorbetegeknek és a magas vérnyomással élőknek a vizsgálati adatokból való kizárása után ez derült ki, hogy a magas LDL-koleszterinszinttel összefüggésbe hozható, idő előtti halálozások 40 százaléka az örökletes magas koleszterinszinttel diagnosztizált, 56 százalékuk pedig a potenciálisan örökletes magas koleszterinszinttel élők körében fordult elő.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: