szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Receptre fogják felírni a természetet

Ha túl sok stressznek vagyunk kitéve, nemsokára kaphatunk új kezelést is az orvosi rendelőben a mentális betegségeink gyógyítására: az úgy nevezett "természetgyógyszert".

Egy új tanulmány, amelyet a Frontiers in Psychology című folyóiratban publikáltak, igazolta azt a felvetést, hogy a természet jelentősen képes csökkenteni a stressz szintjét.

Mi az a "természet-gyógyszer"?

A természetgyógyszer pontosan az, amire a kifejezés alapján asszociálunk: egy orvosi recept, ami azt tartalmazza, hogy menjünk ki a szabadba és töltsünk el egy bizonyos időt a természetben. A módszer nem újkeletű, hiszen már jó néhány éve használjuk a járványszerűen terjedő "természethiány-rendellenesség" kezelésére. Ezzel a problémával szembesül a modern társadalmak népességének túlnyomó többsége, mert egyre több időt töltünk a négy fal között, képernyő előtt ülve, mesterséges fényben és mesterséges környezetben.

Elég csupán 20 perc a természetben a gyógyulásért.
Elég csupán 20 perc a természetben, hogy csökkenjen a kortizolszint. Fotó: Gettyimage

Rengeteg tanulmány bizonyította már, hogy a természetben töltött időnek számtalan egészségügyi előnye van, és ezek közül számos fiziológiai természetű: csökken a gyulladás mértéke, csökken a vérnyomás, gyorsabban regenerálódunk a betegségekből és a sérülésekből, de még az élettartamunk is megnő - hogy csak néhányat említsünk. És lelkileg?

Ez nem elég?

A szívbetegségek kockázata így is csökkenthető!

Ha időnként sétálunk egyet a parkban, az stimulálja az agyban a dopamin- és a szerotonintermelést, ami aktiválja a jutalomközpontot, visszafogja a félelmi központot, és az agyunkat "meditatív állapotba" helyezi. Egy tavalyi tanulmányban kimutatták, hogy azok a tizenévesek, akik természetközeli környezetben élnek, kevésbé depressziósak, mint a legtöbb városi társuk, és számos tanulmányban olvashatjuk, hogy a zöld környezetben tett rövid séta jelentősen képes csökkenteni a kortizol szintjét, ami a stresszel kapcsolatban lévő egyik legfontosabb hormon.

Mi áll a recepten?

Éppen erre mutat rá MaryCarol Hunter, ökológus, tájépítész és a Frontiers in Psychology-tanulmány vezető szerzője. "Azt tudjuk, hogy a természetben töltött idő csökkenti a stresszt, de eddig még nem tudtuk, hogy mennyi elég, milyen gyakran kell ezt tennünk, és milyen típusú természeti élmény a legelőnyösebb" - magyarázta Hunter a tanulmányról szóló sajtóközleményben. "Az a végső célunk, hogy megfogalmazzunk egy természetreceptet az orvosok és az egészségügyi ellátók számára, amely alkalmas a megelőzésre, és önállóan, segítség nélkül alkalmazható terápia a mentális állapot kezelésére, valamint olcsó és hatékonyan lehet alkalmazni a mindennapokban" - tette hozzá.

Nehezen tudnak az emberek időt szaktani önmagukra, hogy egyedül sétálgassanak és bámészkodjanak a zöldövezetben. Ezért Hunter arra törekedett, hogy megtalálja a természet jótékony hatásait kihasználó leghatékonyabb módszert. Arra kérte kutatása 36 résztvevőjét, hogy nyolc héten keresztül hetente három alkalommal töltsenek el valamennyi időt a szabadban, és megengedte, hogy mindenki maga döntse el, hol, mikor és mennyi időt szán erre alkalmanként. A vizsgált alanyoktól nyálmintát gyűjtöttek minden séta előtt és után. A természetben töltött idő alatt nem kapcsolódhattak a közösségi hálózatokhoz, nem bocsátkozhattak vitába senkivel, nem olvashattak és nem végezhettek testedzést sem.


A nyálminták elemzése után Hunter arra az eredményre jutott, hogy a természetben eltöltött idő valóban jelentősen csökkenti a kortizolszintet, és az eltöltött idő összefüggésben volt a stresszcsökkentés mértékével. A leghatásosabb stresszcsökkentés 20-30 perces természeti környezetben való üldögélés vagy sétálgatás hatására állt be; ekkor csökkent a legnagyobb mértékben a kortizolszint. Ha ennél hosszabb időt töltöttek a természetben, továbbra is folyamatosan csökkent a kortizolszint, de már kisebb mértékben.

"A kutatásunk kimutatta, hogy az a legkifizetődőbb - a kortizol nevű stresszhormon csökkentése értelmében -, ha 20-30 percing üldögélünk vagy sétálunk egy olyan helyen, amely a természeti környezet élményét nyújtja" - mondta Hunter. 

Hogyan szedjük a "természetgyógyszert"?

Hogyan?

A "természet-gyógyszer" 20-30 perc olyan környezetben eltöltött időt igényel, amely kapcsolatban van a természettel - ez lehet a közelben lévő park, a ház udvara, a kert, vagy az erdővel borított hegyoldal. A tanulmány azt ajánlja, hogy ilyenkor szakítsuk meg a hálózati kapcsolatunkat, és ne tegyünk semmi olyat, ami stimulál: ne olvassunk, de végezzünk edzést (bár az biztos, hogy a szabad levegőn végzett jó kis edzés nem árt meg senkinek).

Más megkötés nincs, akkor alkalmazhatjuk ezt a "gyógyszert", amikor szükségét érezzük. Ha legközelebb stresszes helyzetbe kerülünk, vegyük célba a legközelebbi parkot azonnali hangulatjavítás céljából, és építsük be a napirendünkbe a zöld felületet! Fogyasszuk el az ebédünket akár a szabadban (ha az időjárás megengedi), sétáljunk a munkahelyünkre zöld területen keresztül, esetleg meditáljunk a tetőkertben, a verandán vagy a teraszon. Arra már nincs szabály, hogy a napunk végét miként töltsük el a szabadban, de az biztos, hogy amíg kint vagyunk, jó helyen vagyunk.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag