szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Okosruha segíti a stroke-os beteget a járásban

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala (FDA) leleplezte a stroke-betegek rehabilitációjára szolgáló első robotizált öltözéket (Soft Robotic Exo-Suit)

Az FDA bemutatta a ReStore nevű robotizált öltözéket, amelyet a ReWalk Robotics készített, az okosruha a mozgáskorlátozottságtól szenvedő stroke betegek rehabilitációjában játszhat szerepet - közölte a cég. A stroke évente mintegy 17 millió embert érint, és ez a fogyatékosság kialakulásának vezető oka.

A betegek hozzávetőlegesen 80 százaléka mozgáskorlátozottá válik.
A betegek hozzávetőlegesen 80 százaléka mozgáskorlátozottá válik stroke után. Fotó: 123rf

A ReStore rendszer a stroke-rehabilitációban az egyetlen robotizált öltözék, amelyet az FDA is hitelesített - jelentette ki a vállalat. A rendszer május végén nyerte el az európai CE minősítést.

A ReStore egy könnyű ruházat, amely egy derékon viselhető, kis súlyú övtáskához, valamint mechanikus kábelekhez csatlakozik, amelyek úgy segítik a beteg korlátozottan mozgó lábának megemelését, hogy a mozgást szinkronizálják a járásának a természetes ütemével. Ez az eszköz lehetőséget ad a terapeutáknak arra, hogy valós idejű adatok segítségével optimalizálják és állítsák be a terápiát.

A ReStore robotizált ruhát az Egyesült Államok öt rehabilitációs központjában tesztelték. A tesztelési adatokat az FDA-nak benyújtották, és a ReWalk az év végén tervezi a klinikai tanulmány publikálását. "Nagyon ösztönzőek a kezdeti tapasztalatok, és megfelelő hátteret biztosít a ReStore azoknak a betegeknek a kezelésére, akiknek a stroke után mozgáskorlátozottságuk maradt vissza" - mondta a sajtótájékoztatón Dr. Alberto Esquenazi, az Einstein Egészségügyi Hálózat részeként működő Moss Rehab orvosigazgatója.

Stroke-nak hívjuk az agy hirtelen fellépő vérellátási zavarát, amely során a szükségesnél kevesebb vér jut el az agyba, vagy annak egyes területeire. A stroke-nak, két formája ismeretes, az (ischaemiás) vérhiányos állapot, és a vérzéses stroke.

"A beteg járásmódjának pontosabb tréningezésétől azt várjuk, hogy az agy jobban lesz képes visszaállítani a stroke következtében elvesztett járóképességet" - mondta Dr. Esquenazi. A szabványosított, könnyű, robotizált ruha technológiáját eredetileg a Harvard Egyetemen Wyss Intézetében fejlesztették, ahol olyan kezdeti teszteken ment keresztül, amelyek demonstrálták, hogy a rendszer képes javítani a stroke-betegek járását. A ReWalk és a Wyss Intézet 2016-ban kezdte a kutatási együttműködését.

"A szervezet textil alapú, könnyű, flexibilis komponensekkel való összekötése a viselhető robotizált eszközök teljesen új fejlesztési irányát jelölik ki" - mondta Dr. Conor Walsh PhD, aki a Harvard Egyetem John A. Paulson Mérnöki és Alkalmazott Tudományi Karának professzora, a Wyss Intézet (Boston, Massachusetts) kutatócsoportjának tagja, és ő vezette a könnyű, robotizált ruha fejlesztő csapatát.

"Ez a technológia képes arra, hogy úgy gyakoroljon erőt a testre, hogy közben nem korlátozza a személy mozgását, komoly lehetőség van a további fejlesztésekre - mondta Dr. Walsh - most olyan további részegységeket tesztelünk, amelyek terápiás vagy mozgási segítséget nyújtanak olyan személyeknek, akiknek másféle betegségük van, például sclerosis multiplexben vagy Parkinson-kórban szenvednek, hogy ők is használhassák az otthonukban vagy más közösségekben."

"A 28 900 dolláros árával vagy a lízingelési lehetőséggel a ReStore olyan csúcsfejlesztést ajánl, amely a klinikák szélesebb körének érhető el, mint a többi robottechnológia" - közölte a sajtóközleményében a ReWalk vezérigazgatója, Larry Jasinski.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag