szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Ez a 2 centis eszköz mentette meg száz ember életét

A pacemaker egy szívritmus-szabályozó készülék, amely a szervezetbe ültetve elektródákkal kapcsolódik a szívhez, és elektromos impulzusokkal vezérli a szívizom megfelelő összehúzódását - ha a beteg szívritmuszavara miatt ez nem megfelelő. Ebből az eszközből létezik egészen aprócska is. A különleges készülékből már a századikat is beültették Magyarországon. Ennek jelentőségéről dr. Duray Gábort, az MH Egészségügyi Központ Kardiológiai Osztály főorvosát kérdeztük. Interjú.

HáziPatika.com: Mi alapján dől el, hogy milyen típusú pacemakert kaphat a beteg, esetleg részesülhet-e ebből a kapszulás technológiából, azaz a törpe-pacemakerből?

Dr. Duray Gábor: Jelen pillanatban még kivételezettnek tekinthető a mikropacemaker-technológia. Alapvetően a betegek döntő többségének a hagyományos pacemaker tökéletes és biztonságos megoldást nyújt, kevés és alacsony kockázattal.  Viszont van egy szűkebb betegcsoport, amelynek a hagyományos eszközök már nem tudnak megfelelő eredményt biztosítani. Az egyik csoport az, ahol a páciens már kapott pacemakert, de súlyos problémák merültek fel használat közben, és emiatt el kellett távolítani, és nem szerencsés újra a hagyományos pacemakerterápiában részesíteni. A másik betegcsoportba tartoznak azok a betegek, akiknek pacemaker ingerlésre van szüksége, de valószínűsíthető, hogy a hagyományos pacemakerkezelés sokkal magasabb kockázattal járna, mint a mikropacemaker beültetése.

HáziPatika.com: Mi tekinthető nagy kockázatnak? Mik azok az esetek, amikor azt mondja a szakember, hogy kockázatos lenne beültetni a hagyományos típusú eszközt?

D. G.: A kockázatok felmérése nagyon összetett, tehát nem tudok erre egyszerűen, egy-két mondattal válaszolni. Alapvetően van egy olyan szűk betegcsoport, amelyiknél nagyon nagy kockázatúnak véljük, hogy a beültetés után a pacemaker-rendszer befertőződik. Most zajlott le a 100. mikropacemaker-beültetés, annál a betegnél is arról volt szó, hogy a hagyományos pacemakert megkapta, és ez egyébként nagyon jó szolgálatot tett: több mint 30 évig működött, a beteg több telepcserén is átesett, de egy idő után már befertőződött a régi eszköz, és emiatt el kellett távolítani. Az, hogy kinél kell már elsőre az új típusú pacemakert használni, az nagyon sok szemponttól függ. Megpróbáljuk megbecsülni, hogy kinél túl nagy a kockázat arra, hogy a hagyományos eszköz befertőződik.

Dr. Duray Gábor főorvos és csapata elvégezte a 100. kapszula-pacemaker beültetést Magyarországon.
Dr. Duray Gábor és csapata elvégezte a 100. törpe-pacemaker beültetését Magyarországon. Fotó: Rácz Tünde

HáziPatika.com: Lenne több embernek is szüksége erre a kezelésre, vagy mindenki megkaphatja a megfelelő pacemakert Magyarországon?

D. G.: Akinek szüksége van rá, megkaphatja a megfelelő pacemakert. Évek óta nagyjából - most a Covid-járványt leszámítva - hasonló a műtétek száma. Szívritmus-szabályozó készülékre akkor van szükség, ha a szív valamilyen okból túl lassan ver, esetleg alkalmanként kihagy, akár normális, illetve gyorsabb alap szívverés mellett is. Ha jelentős mértékben lelassul vagy esetleg több másodpercig leáll a szívműködés, az komoly rosszullétet, fáradtságot, gyengeséget, erős megszédülést vagy akár eszméletvesztést, sőt halált is okozhat. Ilyen esetekben jöhet szóba a pacemaker beültetése, az eszköz ugyanis észleli, ha a megfelelő szint alá csökkenne a szívfrekvencia. Abban az esetben, ha a szív ennél lassabban verne, elektromos ingerlés segítségével tartja működésben a szervet az eszköz. 

HáziPatika.com: Magyarországon körülbelül hány embernek van szüksége pacemakerre?

D. G.: Évente körülbelül 5 ezer ember kap különböző típusú pacemakert. Tehát a legegyszerűbb, egyelektródástól kezdve a legösszetettebb háromelektródásig, illetve a beültethető defibrillátorból is körülbelül még további ezer ember részesül.

Magyarországon a századik mikropacemaker-beültetésen egy 80 éves, súlyos vesebetegséggel élő férfi esett át, aki több mint harminc éve pacemaker kezelés alatt áll, emiatt számos alkalommal pacemaker telepcserére is szüksége volt már.

HáziPatika.com: A 100. beültetés után mit lát? Még gyakoribb, elérhetőbb lesz ez a technológia?

D. G.: Továbbra is ritka beavatkozás marad. A Magyar Kardiológusok Társasága aritmia munkacsoportjával együtt azon dolgozunk, hogy több centrumban is elérhető legyen ez a készülék, ez a terápia. Döntően azokban a centrumokban kezdtük el, illetve tervezzük bevezetni ezt a kezelést, amelyeknek nagyon nagy tapasztalatuk van ezen a téren, és ezzel együtt az eszközzel járó hibák, fertőzéseknek a kezelésével is. Arra számítunk, hogy ez a szám - nem nagyon gyorsan, de egyenletesen - növekedni fog a közeljövőben.

HáziPatika.com: Ez a pacemaker működhet defibrillátorként is, vagy van olyan verziója, amelyik képes erre?

D. G.: Nem, ez jelen pillanatban egy egyszerű pacemakernek felel meg. A pacemakerek közt is van egyszerűbb és bonyolultabb (összetettebb) tudású. Az eszköz parányi, nagy biztonsággal alkalmazható, viszont a tudása is mérsékelt. Emiatt van olyan beteg, akinél egy hagyományos, nagyobb tudású és egy új típusú, de egyszerűbb pacemaker között kell döntenünk. És ez néha szakmailag nehéz döntés.

HáziPatika.com: Ennek az eszköznek is szüksége van valamiféle áramforrásra vagy utántöltésre?

D. G.: A Magyarországon használt pacemakerek mindegyike beépített elemmel működik. Attól függően, hogy milyen sokat kell működnie a pacemakernek és mennyi energiát kell leadnia, hat és tizenhárom év közötti élettartamra számíthatunk. Ennek a típusnak a becsült élettartama nyolc-tíz év körül van, utána egy új eszközt vagy új pacemakertelepet kell beültetni.

Mikro-pacemaker beültetése Magyarországon, a Honvéd Kórházban. Fotó: Rácz Tünde
Mikropacemaker beültetése Magyarországon, a Honvéd Kórházban. Fotó: Rácz Tünde

HáziPatika.com: Hogyan képzeljük el az eszköz cseréjét? Láttam, hogy combtővénán keresztül juttatják be a kapszulához hasonlító eszközt. De mi van akkor, ha eltelik ez a nyolc-tíz év, lejár az ideje és újabbra van szükség. Ugyanilyen egyszerűen ki is vehető onnan, ahová beültették?

A Micra pacemaker, más néven kapszula- vagy törpepacemaker mérete a hagyományos szívritmus-szabályozó készülék körülbelül egy tizedének felel meg. Méreteit tekintve egy köbcentis, két grammos készülékről van szó, amelyet teljes egészében beültetnek a szívbe. Az eszköz egy egységből áll, nincs hozzá sem elektróda, sem nagyobb méretű telep, és a combtő nagyvénáját megszúrva, katéteren keresztül vezetik be a szív jobb kamrájába. Micropacemakert 2014 február 12-e óta használnak Magyarországon. 2015-ig hazánk világelső volt az ilyen típusú szívritmus-szabályozók beültetésében.

D. G.: Jelen pillanatban ez egy fontos kérdés. Azt gondoljuk, hogy tíz-tizenkét év múlva nem fogjuk kivenni ezt az apró eszközt, hanem mellé be fogunk tenni egy másik, hasonló pacemakert. Mindez természetesen korlátozza azt, hogy milyen betegeknek javasoljuk ezt a mikropacemakert. Nagyon fiataloknak például nem szoktuk javasolni, mert valószínűsíthetően több eszköz elemét is kimerítené élete folyamán. Tehát inkább az idősebb korosztálynál jöhet szóba.

HáziPatika.com: Az esély, hogy valaki Magyarországon ilyen pacemakerhez jusson, nő-e azzal, hogy valamiféle magánegészségügyi forráshoz is hozzá tud-e jutni az érintett, vagy kizárólag tb-finanszírozottságú bevatkozásról van szó?

D. G.: Erre teljesen egyértelmű a válasz: semmilyen összefüggés nincs a magánegészségügyi ellátás és a pacemaker biztosítása között. Tb-alapon biztosítjuk azoknak, akiknek erre a mikroméretű eszközre van szükségük.

HáziPatika.com: Most, hogy világjárvány van, mi a tapasztalat, a betegek megkapják-e ugyanazt az ellátást, mint a járvány előtt?

D. G.: Két oldalról kell megvizsgálni a problémát, hogy erre választ tudjak adni. A pacemakert beültető kardiológiai centrumok természetesen egyeztetnek egymással a járványhelyzetről. Az a tapasztalatunk, ha a beteg eljut a pacemakeres centrumba, ott megkapja a jó minőségű, szakmailag magas szintű ellátást. A nehézséget az okozza, hogy úgy tűnik, nagyon sok beteg nem jut el megfelelő ütemben a háziorvoshoz, a szakorvoshoz, és így gyakorlatilag nem kerül be a magas szintű ellátást nyújtó terápiás centrumokba sem. Reméljük, hogy most, ahogy enyhül a járványhelyzet, újra el tudnak jutni a betegek a centrumokba.

A 100. törpe-pacemakert beültető csapat.
A 100. törpe-pacemakert beültető csapat a Honvéd Kórházban. Fotó: Rácz Tünde

HáziPatika.com: Okozhat-e valamilyen problémát, hogy az eszköz - kinézetre olyan, mintha kis kampók lennének rajta - ott van a szívben? Lehet-e olyan következménye, amiről a szakma sem tud még mindent?

D. G.: Azt gondolom, hogy a legfontosabb kérdésekre már tudjuk a választ. Jelenleg az eszköz elérhetőségét leginkább az ára korlátozza, sajnos többszörösébe kerül, mint egy hagyományos pacemaker - de ez talán a kevésbé izgalmas korlát. A másik korlát, hogy a beültetése strukturált, komolyabb tréninget igényel. Tehát a tapasztalt centrumokban is egy-két olyan orvos lesz, aki képes lesz ilyen eszközt beültetni. Csak összehasonlításképpen, a hagyományos pacemakert ugyanott öt-hat ember is be tud ültetni. De korlátot jelent az is, hogy van olyan szívritmuszavar, amelyiknél az új típusú eszköz még nem képes a megfelelő ritmust biztosítani, ilyenkor is csak a hagyományos eszköz valamelyike építhető be.

 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+9, +15 °C
Minimum:
-2, +8 °C

Hazánkban szombaton délelőtt délen továbbra is lehetnek felhősebb területek, máshol sok napsütés várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag