Hírlevelek
Regisztráció


Mi a teendő orrduguláskor?


A náthás állapot hátterében legtöbbször vírus okozta fertőzés áll. A tünetek általában egy hét alatt csillapodnak, de minden bizonnyal tudunk hasznos tanácsokat nyújtani az orrüreg szellőzésének helyreállításához.

A nátha esetére javasolt orrcseppek általában sóoldatban oldott érösszehúzó vegyületet tartalmaznak, elősegítik az orrüregben lévő váladék eltávolítását, lelohasztják a gyulladás miatt duzzadt orrnyálkahártyát, segítik az orrlégzést.
Leggyakrabban ezeket a recept nélkül kapható, nyálkahártyát lohasztó orrcseppeket használjuk. A jó orrlégzés nemcsak komfortérzést jelent, de fontos élettani szerepe is van. Az orrüreg nyálkahártyája megtisztítja, felmelegíti és párásítja a belélegzett levegőt, védve az alsó légutakat. A szabad orrlégzés nélkülözhetetlen az orrmelléküregek és a fülkürt egészséges működéséhez is, ezért például arcüreggyulladás vagy középfülgyulladás esetén feltétlenül szükséges orrcsepp használata.

Szinte mindenki használt már orrcseppet, de vajon jól választotta-e ki és helyesen alkalmazta-e?
A korszerű lohasztó orrcseppek hatása lassabban, kb. 10 perc alatt alakul ki, de hatásuk tartós, legalább 7-8 óra, így napi háromszori használat elegendő. A régebbi típusú orrcseppek azonnal lelohasztják az orrnyálkahártyát, de hatásuk csak 1-2 órán át tart, és a hatás elmúltával a nyálkahártya-duzzanat még erőteljesebb lesz, mint az orrcsepp használata előtt. Sajnos, ezeket többször kell használni, és nagy a hozzászokás veszélye. Lohasztó orrcseppet csak néhány napig, legfeljebb 1 hétig szabad használni, esetleg néhány nap szünet után ismét alkalmazható. A rendszeres orrcsepphasználat következtében idült nyálkahártya-gyulladás alakul ki, mely tartósan gátolt orrlégzéssel jár.

A cikk folytatását a decemberi Diéta&Fitnesz magazinban olvashatják!

dr. Fülöp Györgyi

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Gyógyszerkereső

gyógyszerhatóanyag