HáziPatika.com

Receptek

Csörögefánk

Beküldő: 

A dietetikus véleménye

A bő zsírban sült tészták nagyon sok olajat szívhatnak magukba, emiatt energiatartalmuk is jelentősen megnő. Csökkenthető a veszély, ha a valóban forró olajban, gyorsan kisütött tésztát azonnal nedvszívó papírtörlőre, szalvétára szedjük.
Hozzávalók
 • 30 dkg rétesliszt, 6 tojás sárgája, 1 kávéskanál porcukor, csipet só, egy kevés tejföl (kb. két evőkanál), 1 evőkanál rum (vagy 1 3/4 doboz rumaroma), 1 csomag vaníliás cukor, olaj a sütéshez

  Elkészítés

  Egy tálban a hozzávalókból rugalmas, rétestészta keménységű (tehát inkább lágy) tésztát gyúrunk. Ha jól kidolgoztuk, két cipóra osztjuk, és letakarva legalább fél óráig pihentetjük. Lisztezett gyúródeszkán késpenge (kb. 3 mm) vastagságúra nyújtjuk ki, és derelyevágóval 3-4 cm széles és 10 cm hosszú téglalapokra v. rombuszokra vágjuk a tésztát. A rombuszokat középen bevágjuk, és a nyíláson át a tésztát a sarkánál fogva átbújtatjuk, kissé megcsavarjuk, így lesz szép formája.(Persze a fánk e művelet nélkül is elfogy�) Forró, bő olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.(Nagyon rövid ideig kell sütni.) Szűrőkanállal kiszedjük, tálra tesszük, még melegen meghintjük vaníliás porcukorral. Lekvárt is kínálhatunk hozzá.

  Elkészítési idő: 50 perc
  Nehézség: közepes
  Típus: Édességek
  Étrendi javaslat: Roborálás, hízókúra