A szkizofrénia egyéni pszichoterápiája

Kiss Éva

Dr. Sümegi András

A szkizofrén beteg kezelése nem korlátozódhat a gyógyszeres kezelésre. Legalább ilyen fontos a személyes, pszichés gondozás, amely hozzásegítheti, hogy tartalmas életet éljen, dolgozhasson, ne rekesztődjön ki családi, baráti köréből, közösségeiből.

Noha a szkizofrénia általános tünetei, jellemző szimptómái leírhatók, és a betegség ma már nagy biztonsággal diagnosztizálható, azért erre az állapotra különösen érvényes az, hogy nincs két teljesen egyforma beteg: minden érintettet az állapota, a betegség előrehaladott vagy még korai stádiuma, a személyiségében bekövetkezett változások, és nem utolsósorban körülményei, háttere, szociális környezete alapján egyénre szabottan kell kezelni. Nem mindegy például, hogy a szkizofrénia pozitív vagy negatív tünetei jelentkeznek-e hangsúlyosabban, vagy, hogy milyen életkorban, mely életszakaszban alakul ki a betegség, és az sem, hogy maga a beteg mennyire együttműködő, képes-e elfogadni a betegség tényét, vagy elutasítóan áll hozzá. Ezek a körülmények a gyógyszeres kezelés módját, mértékét stb. is befolyásolják, a nem gyógyszeres eljárásokat, az egyéni pszichoterápiát pedig még inkább meghatározzák.

A betegség ismerete a biztonságot növeli

A pszichoterápia egyik alapja az úgynevezett pszichoedukáció, amelynek során a beteget felvilágosítják a betegség mibenlétéről, okairól, tüneteiről, várható lefolyásáról, terápiás lehetőségekről. Nagyon sokat segíthet, ha a közvetlen hozzátartozói is minél többet megtudnak szerettük állapotáról, betegségéről, hiszen így tudnak igazán mellé állni, valódi támogatást adni neki. A tájékoztatás szervezett, szakszerű formában történik, és természetesen nem lehetséges egyszeri alkalommal: több 30-40 perces találkozó kell hozzá, a beteg akár hónapokig rendszeresen, hetente egy-kétszer találkozik a terapeutájával. A terápia alkalmazkodik a páciens szükségleteihez, állapotához, része lehet az elzárkózás, az elutasítás oldása, a tünetek felismerése és megértése, az ezek okozta stressz csökkentése, és hozzátartozhatnak a közösségbe való beilleszkedéshez segítséget nyújtó, a mindennapi életben jól használható tanácsok, információk is.

Kognitív terápia

A szkizofrénia legmarkánsabb tünetei a kognitív tünetek: a beteg információ-feldolgozó rendszere hibásan működik, ami téves észlelésekhez, szokatlan, a valóságnak nem megfelelő ítéletalkotásokhoz, bizarr gondolatokhoz vezet. A kognitív viselkedésterápia lényege, hogy a beteg megértse azokat a folyamatokat, amelyek a kóros élményei hátterében állnak, és így képes legyen ezeket megfelelő módon kezelni, "helyére tenni". A terápia során egyre inkább fel tudja mérni, képes azonosítani, meg tudja különböztetni a hibás észleléseken alapuló élményeket a valós élményeitől. Ez azért is nagy jelentőségű, mert ha a beteg már az esetleges visszaesés kezdetén fel tudja ismerni a kóros élményeket, akkor adott esetben a gyógyszeres kezelés újbóli beállításával elejét lehet venni az állapotromlásnak. A kognitív terápia hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjen a pszichotikus tünetek, élmények kiváltotta stressz, szorongás. A terapeutával együtt úgynevezett "megküzdő stratégiát" alakítanak ki az adott tünettel szemben, hogy megfelelő módon tudja kezelni azt. Dr. Sümegi András pszichiáter a következő példával világította meg a kognitív terápia lényegét: Pszichoterápiás segítség nélkül a beteg teljesen valóságosnak gondolhatja például, hogy ufók befolyásolhatják a gondolatait. Jól működő pszichoterápia esetén erre a válasza egyszerű: "Tudom, hogy ez nem más, mint a betegségem egyik tünete, és semmi köze nincs a valósághoz."

Együtt élni a betegséggel

A beteg számára nemcsak "látványos" tüneteket, hanem sok egyéb kisebb-nagyobb jelentőségű, de az életminőséget mindenképpen jelentősen rontó problémát is előidéz a szkizofrénia. Nem könnyű megélni valakinek például, hogy ő vagy hozzátartozója egy olyan betegséggel küzd, amellyel kapcsolatban igen sok a tévhit és a félreértés a köztudatban, és amely máig megbélyegzi őt sokak szemében, kirekesztheti megszokott köréből. Az elutasító társadalmi megítélés és a betegséggel gyakran együtt járó negatív tünetek, így a félelem, az apátia, a depresszió, a magába zárkózás, a fásultság, az érzelmi élet elszíntelenedése stb. könnyen vezethet elszigetelődéshez, amely, ha már elmélyült, nagyon nehezen küzdhető le. Az egyénre szabott gondozás ezekben is nagy segítséget nyújthat, hogy a beteg minél teljesebb, tartalmasabb életet élhessen, munkát vállalhasson, családot alapíthasson. Mindezekben (a szakorvos segítségével) a család is rengeteget tehet, ha támaszt nyújt a betegének.

Mindennapok

Az egyéni terápiás tervben egészen hétköznapi, gyakorlati teendők is szerepelnek. Kapaszkodót, egyfajta biztonságot nyújt a rendszeresség, a napirend kialakítása. Így például gondoskodni kell a megfelelő, rendszeres táplálkozásról, testápolásról mivel a beteg - súlyosabb állapotban - nem egy esetben hajlamos ezeket elhanyagolni. Fontos része a terápiának a mozgás: nagyon jó, ha a betegnek alkalma van a rendszeres mozgásra, testedzésre, ami lehet rendszeres fizikai munka, például kertészkedés is. Önbizalmát erősítheti, az őt érő stresszt csökkentheti, ha kreatív tevékenységet végezhet, így nagyon hatékonynak bizonyult szkizofrén betegeknél a művészeti terápia is. A stressz csökkentésére a terápia részeként ajánlják bizonyos lazító technikák elsajátítását is. A hozzátartozók szerepe ebben is kiemelkedő: az elfogadó légkör, a beteget körülvevő szeretetteljes figyelem, a család és a barátok hozzáállása önmagában is stresszoldó, terápiás hatású.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-7, -2 °C
Minimum:
-12, -7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt északon, északkeleten alig zavarja felhő a napsütést, délen azonban változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag