Mi a közös John Nash-ben és Csontváryban?

Kiss Verus

Dr. Sümegi András

A szkizofréniát régen az ördögtől eredeztették, az érintetteket pedig csodabogárnak vélték és megbélyegezték, vagy kíméletlenül igyekezték kiűzni belőlük a démont. Kik szenvedtek ebben a betegségben? Az alábbiakban kiderül.

Vissza az egyiptomiakhoz

A történelmi feljegyzések és megfigyelések alapján bátran kijelenthető, hogy az emberiség történetében is végigkövethető ennek a kóros állapotnak a jelenléte, mely számos híresség életét is meghatározta. Már a régi egyiptomi írások is tanúsítják, hogy a depresszió és ademenciamellett a szkizofrénia is ismert betegség volt az ókori civilizációban, akiknek tagjai úgy tartották, hogy a testi bajok minden esetben a szív, illetve a méh megbetegedésével állnak összefüggésben, ezek pedig a démonok munkálkodásának az eredményei.

Az ördög műve

Az ókori görög és római feljegyzések és irodalmi művek alapján úgy tűnik, hogy bár a régi civilizációk is minden bizonnyal féltek a mentális betegségektől, illetve fel is figyeltek rájuk, mégsem voltak olyan diagnosztikai szempontok birtokában, melyekkel pontosan be tudták volna azonosítani azokat. Ennek következtében mindenki, aki abnormálisnak számított - így a szkizofréniától szenvedő érintettek is - a többiekhez képest, ugyanolyan kezelésben részesült az évszázadok, évezredek folyamán.

John Nash amerikai matematikusnál is szkizofréniát diagnosztizáltak
John Nash amerikai matematikusnál is szkizofréniát diagnosztizáltak. Fotó: Getty Images

Mivel a korai elméletek szerint minden mentális probléma az ördöggel volt összefüggésbe hozható, emiatt a kézenfekvő gyógymód csakis a démonok kiűzése lehetett, akár zene, akár veszélyes sebészeti beavatkozások segítségével, melyeket hatékonynak gondoltak akkor is, ha olykor életveszélyesnek bizonyultak.

A demencia praecoxtól a szkizofréniáig

Emil Kraepelin német pszichiáter volt az első, aki a mentális betegségeket külön-külön igyekezett osztályozni, és a "demencia praecox" kifejezést használta azokra, akiknél a mai értelemben vett szkizofrén tünetegyüttest diagnosztizálták. Később, a kilencszázas évek elején a svájci Eugen Bleuler írta le először a betegséget, ő alkotta meg a szkizofrénia kifejezést is a görög "szkhidzó" (hasítani) és a "phrén" (lélek) szavakból.

A betegségről azóta tudjuk, hogy az emberek mindössze egy százalékát érinti, és ez a krónikus és nagyon gyakran rokkantsághoz vezető pszichés tünetegyüttes férfiaknál a tizen- vagy huszonéves életkorban, nőknél pedig a húszas-harmincas években kezdődik. A szkizofréniát jelenleg nem tudják gyógyítani, ellenben a pszichiáterrel együttműködésben, különösen korai diagnózis esetén karban tartható.


Híres szkizofrének

Hogyan hat a hozzátartozókra, ha szkizofrén beteg van a családban? Részletek itt.

Talán az egyik leghíresebb tudós, John Nash betegsége a legszemléletesebb példa, a matematikusé, akiről film is készült, melyben paranoid szkizofréniájának minden árnyoldalát megismerhetjük. Csontváry Kosztka Tivadar magyar festőművésznél is felfedezték a betegségre jellemző tüneteket, noha sosem részesült pszichiátriai kezelésben. Viselkedése miatt szinte mindenki őrültnek, "bolond patikusnak" tartotta, művein is tetten érhetőek a szkizofrénia nyomai.

A lista pedig végeláthatatlan. Hogy kik az érintettek? Például Eduard Einstein (Albert Einstein fia), Syd Barrett (brit művész), James Beck Gordon (dobos), Charles "Buddy" Bolden (jazz-zenész), Antonin Artaud(francia drámaíró), Lionel Aldridge (amerikai sportoló), Mary Todd Lincoln (Abraham Lincoln felesége), Meera Popkin (Broadway-csillag, színésznő) és Rose Williams (Tennessee Williams testvére). Rájuk - legyenek bár nagy művészek, politikusok vagy kulcsfigurák - nem szabad úgy tekintenünk, hogy kiválasztottak lettek volna, egyszerűen egy súlyos betegség jellemezte életüket, mellyel kénytelenek voltak együtt élni.

Tisztelt Doktornő! Két éve ápolom otthonunkban 92 éves Édesanyámat, tavaly márciusban látta utoljára szakorvos. Teszteredménye értékelhetetlen lett. Javaslatára Sermiont, Tiapridalt, két féle vérnyomáscsökkentőt kapott. Augusztusban éjjeli baleset érte, álmában felpattant, nekiszaladt a falnak, majd a folyosó kövére esett arccal. Betört az orra, eltört az állkapcsa, mentővel vittem kórházba, ahol ellátták és hazaküldtek minket. Sajnos pszichiátriai ellátás akkor nem jöhetett szóba, magamnak kellett rájönnöm, a vérnyomáscsökkentőket 3 nap múlva elhagytam, mert a vérnyomása a trauma következtében 75-85 között volt. A balesetből felépült, de pszichiátriai ellátást nem kapott, mert sokat kellene autózni és 3-4 órát várni az osztályon, ami neki kockázatos. Telefonos érdeklődésemre a kórház azt a választ adta, a körzeti orvos felírhatja a szükséges két gyógyszert, ő viszont arra hivatkozott, lejárt a szakorvosi utasítás. Mit tehetek ilyen esetben, ha nem akarom veszélyeztetni az elért relatív jó állapotát? (A közeli pszichiátria elutasított, nem oda tartozunk.) Ha tud megoldást, kérem segítsen. Üdvözlettel: K.L.

Kedves Kérdező! Szerintem Ön forduljon ahhoz a szakellátáshoz, ahol a jó gyógyszert felírták és kérje meg őket, hogy a javaslatot hosszabbítsák meg, mert erre a házi orvosnak valóban szüksége van. Üdvözlettel: DR. C. Molnár Emma

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag