Új kapcsolatot találtak a stressz és az elhízás között

A Wake Forest Egyetem Orvosi Karának kutatói szerint a szociális stressz hatására a szervezet több zsírt raktároz a hasüregben és felgyorsul a plakkok képződése az erek falában, így nagyobb eséllyel lép fel a világ vezető haláloka, a szívbetegség.

"Az elhízásjárvány kellős közepén vagyunk" - mondta el Dr. Carol A. Shively patológiaprofesszor, a tanulmány vezető szerzője. "A túlsúlyos emberekben sok felesleges zsír tárolódik a hasüregben, azonban ez a zsír másképp viselkedik, mint a máshol található zsírszövet. Ha túl sok van belőle, súlyosabb következményekkel járhat, mint a más tájakon elhelyezkedő zsír." A nyugati társadalmakban az elhízás közvetlen kapcsolatban áll a társadalmi-gazdasági státussal, mint ahogyan a szívbetegség is, vagyis a szegényebb emberek nem tudják ellensúlyozni a stressz hatásait, ezért alakul ki náluk a betegség.

A vizsgálatban nőstény majmokat tartottak zsírt és koleszterint tartalmazó, nyugati típusú étrenden, miközben csoportosan éltek együtt, így hierarchia alakult ki. Az alárendelt majmok gyakran váltak az agresszió célpontjává és nem vehettek részt a csoport irányításában, náluk nagyobb volt a hasüregi zsírszövet aránya is. Ennek oka a kutatók szerint a stresszhormonok termelődése.

Míg a nők és a nőstény majmok egyfajta védelmet élveznek a szívbetegséggel szemben, megfigyelték, hogy ez stressz és a hasüregi zsírlerakódás hatására megszűnik, ilyenkor a petefészkek hormontermelése is csökken és nő a koszorúér-betegség, a csontritkulás és a kognitív károsodások esélye is. A hormonszintek csökkenése nem mindig jár a menstruációs ciklus felborulásával, így a probléma gyakran rejtve marad. A kutatók az egészséges életmód alapjait hangsúlyozzák: táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, mozogjunk rendszeresen és tanuljuk meg kezelni a stresszt.

A tanulmány az Obesity folyóirat legfrissebb számában olvasható.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció