Tíz évvel később lesz következménye a stressznek

A párunkkal való veszekedések, a munkahelyi konfliktusok, a sorban állás vagy a dugóban való várakozás közbeni idegeskedés következményei - vagyis a szorongás, a hangulatingadozás vagy egyéb pszichológia rendellenességek - tíz év múlva mutatkoznak meg.

Susan Charles, a pszichológia és a társas viselkedések tudományának professzora azzal kapcsolatban készített tanulmányt, vajon milyen hatással van az emberekre a mindennapos stressz és idegeskedés. Két országos felmérés adatainak felhasználásával a Kalifornia Egyetem szakembere arra a megállapításra jutott, hogy a párunkkal való veszekedések, a munkahelyi konfliktusok, a sorban állás vagy a dugóban való várakozás közbeni idegeskedés következményei - vagyis a szorongás, a hangulatingadozás vagy egyéb pszichológia rendellenességek - tíz év múlva mutatkoznak meg rajtunk.

A Psychological Science című lapban közzétett tanulmány során 25 és 74 év közötti férfiak és nők adatait nézte át a professzor, és világossá vált számára, hogy nemcsak a nagy jelentőségű események, hanem a legapróbb, látszólag jelentéktelen érzelmi megrázkódtatások is komoly következményekkel járhatnak az illető mentális egészségére nézve, éppen ezért lenne nagyon fontos, hogy mindenki megtanulja megfelelő módon kezelni a stresszes helyzeteket.

A stressz tíz év múlva mutatkozik meg. Fotó: Getty IMages
A stressz tíz év múlva mutatkozik meg. Fotó: Getty IMages

A feszült helyzetek kezelésének elsajátítása ugyanis ugyanolyan fontos, mint a megfelelő étrend vagy az elegendő testmozgás, egyik nélkül sem élhetünk teljes, egészséges életet. Ha engedjük, hogy a mindennapos stressz eluralja az életünket, a sok apró bosszúság egyszer csak összeadódik, és a legváratlanabb pillanatban fogunk összeomlani, akkor pedig már csak szakember segítségével fogunk tudni túljutni a problémákon.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a középvezetők vannak a legtöbb feszültségnek kitéve a munkahelyeken, nekik ugyanis egyrészt meg kell felelniük feletteseiknek, másrészt számon kell kérniük beosztottjaikat.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: