Tévézik, netezik és zenét hallgat egyszerre? Nem baj!

Nem feltétlenül rossz dolog, ha egyszerre többféle médium is ontja ránk az információkat - ez derül ki egy friss tanulmányból.

Azok, akikkel rendszeresen előfordul, hogy a média különböző eszközeit egy időben használják, egy adott feladat elvégzése során könnyebben integrálják a több érzékszervet igénybe vevő információkat – állítja a Hong Kong-i Kínai Egyetem két kutatója. Kelvin Lui és Alan Wong azt tanulmányozta, hogy milyen hatással van a figyelemmegosztás a teljesítményre: a Psychonomic Bulletin & Review-ban megjelent tanulmányuk szerint egyenesen hasznos is lehet az információözön.

Az úgynevezett "multitasking"-nak, azaz a többféle feladat egyidejű végzésének negatív hatása sokakat foglalkoztat. Az aggodalom érthető, hiszen nem ritkán látjuk, hogy - különösen a fiatalok - zenehallgatás és filmnézés közben chatelnek, e-mailt írnak, miközben legalább egy játék is fut a számítógépükön. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy bizonyos kognitív funkciók valóban sérülnek ilyenkor, mert a figyelem szétforgácsolódása azt eredményezi, hogy a feladatmegoldás szempontjából fontos információk egyszerűen elvesznek információk rengetegében.

Lui és Wong viszont a "multitasking" esetleges előnyeit vizsgálta két csoportban: az egyikben olyanok voltak, akik gyakran éltek a figyelemmegosztásnak ezzel a formájával, a másikban pedig olyanok, akik többnyire egy dologra szoktak összpontosítani. A két kutató elsősorban arra volt kíváncsi, mennyire képesek a két csoport tagjai automatikusan integrálni a vizuális és a hallás útján érkező információkat.

Kiderült, hogy a 19-28 éves fiatalok közül a "rendszeres figyelemmegosztók" eredményesebben oldották meg a váratlan hangeffektusokkal kombinált vizuális feladatot, míg a másik csoport tagjainak nem nyújtottak segítséget a feladat közben hallott hangok.

Egyelőre korai lenne egyértelmű ok-okozati összefüggésekről beszélni, de annyi biztos, hogy a különböző érzékekre ható információk összesítése könnyebben megy azoknak, akik megszokták a sokcsatornás információáramlást.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: