Stressz és hízás: rájöttek az összefüggésre

Tudta, hogy krónikus stressz esetén megnő a mellékvesék által termelt glükokortikoidok szintje, melyek szerepet játszanak az elhízásban? A mögöttes okokra azonban csak most derült fény.

Eddig nem volt tisztázott, miért pont hasi vagy zsigeri zsír raktározódik a stressz hatására , a Bécsi Orvostudományi Egyetem szakértői ezúttal erre is rájöttek.

A Martin Bilban vezette kutatás során sikerült kimutatni azt a molekuláris folyamatsorozatot, amely elindítja a glükokortikoidok kialakulását. Ebben a glükokortikoid-függő LMO3 gén és a 11?HSD1 enzim döntő jelentőségű: az LMO3 keletkezésében beálló változás módosítja a zsírszövetek újraelosztódását a has irányába - és ez a változás az emelkedett glükokortikoid-szint és a 11?HSD1 enzim miatt megy végbe.

"Az enzim tulajdonképpen 'tölti' az LMO3-at, ami ezután befejezi az újraelosztást" - jelentette ki Bilban. A kutatók arra is rávilágítottak, hogy az elhízott páciensek körében összefüggés mutatkozik a szóban forgó gén és enzimszint között. Sőt mindkettő elősegíti a zsírsejtek termelődését.

Nem mindegy, hova és hogyan hízunk

Általában kétféle zsírraktárat különböztethetünk meg: a zsigeri (belső) hasi zsírt, illetve a felszíni változatot, amely a bőr alatt húzódik meg. A zsírelosztódás mintája az egészségügyi kockázatok szempontjából lényeges. Túl sok zsigeri zsír esetén - amely elsősorban a férfiakra jellemző - nő a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri gondok, valamint egyes súlyos rákfajták kockázata. "A zsigeri zsír termelődését fokozza a krónikus stressz" - figyelmeztetett Harald Esterbauer társszerző.

Bilban elmondása alapján az említett molekuláris folyamat megfejtése a jövőben segíthet a metabolikus szindróma kezelésében. Elképzelése szerint előfordulhat, hogy a zsigeri zsír felhalmozódása megelőzhető lesz az LMO3 gén blokkolásával.

Az eredmények a című szakfolyóiratban jelentek meg.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)