Pihenni tudni kell!

Pihenni sokféleképpen lehet, attól függően, hogy csak egy félórányi "szusszanásra" van ideje, vagy egész napokat szánhat magára.

Széchenyi mondása klasszikussá vált: ő a nap 24 óráját úgy tartotta a legjobbnak beosztani, hogy abból nyolc óra jusson munkára, nyolc pihenésre, nyolc alvásra. Ez nagyon jól hangzik, csak a modern életkörülményeink között gyakorlatilag megvalósíthatatlan. Manapság ugyanis az emberek többségének ahhoz, hogy nyolc (vagy annál is több) órát dolgozhassanak, napi több órát utaznia kell, ahhoz, hogy megfelelő körülmények közt pihenhessenek, alhassanak, szintén több órányi házimunka szükséges, egyebekről, mint a tanulás, ügyintézés, stb. nem is beszélve. Mégis: ahhoz, hogy az élet minden területén a legjobbat adjuk magunkból, az egészséges táplálkozáson, a rendszeres mozgáson és az elegendő alváson kívül pihenésre is szükség van.

Minden félóra fontos lehet, amit erre a célra szakítani tudunk. Nem mindegy azonban, hogy ezt a tévé előtt heverészve, vagy aktívan és hatékonyan kikapcsolódva töltjük. Egy jóleső séta vagy felüdítő jógafoglalkozás noha aktívan, de a pihenés kategóriájába tartoznak. Próbálja ki, mennyivel jobban esik a semmittevésnél! Tippjeink segítségével testileg és szellemileg is feltöltődhet, akár sokkal rövidebb idő alatt is, mint gondolná.

Frissítő percek

Az álmodozás, ha jól csináljuk, korántsem az élet megrontója, épp ellenkezőleg, szebbé, hatékonyabbá tehetjük vele életünket. Ha úgy érzi, semmire nem jut ideje, csak kapkod és fáradt, szakítson egy negyed órát egy képzeletbeli utazásra. Vonuljon el egy csendes zugba, helyezkedjen el kényelmesen, csukja be a szemét, és képzeljen el egy olyan helyet, ahol igazán jól érzi magát. Lehet az a hely egy nyári emlékkép, egy tó partja, a tenger simogató vize, a pezsgőfürdő kényeztetése, egy árnyas erdei út, vagy akár egy pad a hobbykert színes virágai között. Lássa a legapróbb részletekig, figyelje meg az illatokat, a hangokat. Lássa saját magát ebben a megnyugtató, szívderítő környezetben. Meglátja, a negyed órányi képzeletbeli utazás bőven elég, hogy utána feltöltődve térjen vissza munkájához.

Ha csak fél órája van

Munka közben akad egy szusszanásnyi ideje? Nyújtózkodjon egy kicsit! A nyújtó gyakorlatok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a stressz, az egyoldalú vagy túlzott terhelés, például ülőmunka vagy rendszeres és intenzív sport hatására megrövidült izmok elérjék vagy akár fokozzák eredeti mozgásterjedelmüket. Biztosan észrevette már, hogy ha feszült, a válla és a nyaka megmerevedik. Bizonyára izomlázat is átélt már, aminek hatására nehezebben mozgott. A nyújtó gyakorlatok megszüntetik ezt a merevséget, és közben a lelket is rugalmasabbá teszik, felfrissítik. Arra azonban ügyeljen, hogy a végtagjait nyújtó-lazító gyakorlatokat lehetőleg egy kis bemelegítés után, melegben tegye.

Egy fél nap csodát tehet

A szauna , például az infraszauna a pihenésnek egy különleges, méregtelenítéssel egybekötött formája. Ha van módja, ideje rá és nincs egészségi ellenjavallata (például szívbetegség vagy terhesség), ne hagyja ki! Az infrakabin, a kellemes meleg hatékonyan oldja a stresszt, ellazítja a feszült elmét és a begörcsölt izmokat. A szauna ezen típusában nem a levegőt hevítik, az infravörös sugarak közvetlenül a bőrt melegítik annak mélyére hatolva. Ezáltal nem érezzük olyan fojtónak a meleget, felszabadulnak, és az izzadással eltávoznak a bőr mélyén lévő méreganyagok és ellazulnak az izmok. Edzés előtt, bemelegítésként vagy tréning után, levezetésként is kiváló.

Nem luxus ma már a testet-lelket üdítő masszázs sem, és nem is kell egzotikus országokba utazni érte. Egy különleges, olajos, az egész testet alaposan átmozgató masszázs szintén remek alkalmat nyújt a kikapcsolódásra. A feszült izmok ellazulnak, a stressznek nyoma veszik, új, friss gondolatok töltik meg a fejet és rugalmasabbá, energikusabbá válik a test. Íme néhány, melyet érdemes kipróbálnia: A lomi-lomi masszázs egy alkarral végzett olajos masszázs, mely energiával tölt fel és relaxál. A thai masszázs egy száraz masszázs, ahol a kezelés speciális masszázsruhában történik, a masszőr az egész testét használja hozzá. Nyújtja és lazítja az ízületeket. Egyre gyakoribb a lávaköves masszázs. Ennek során a test energetikailag fontos pontjaira felmelegített bazaltköveket helyeznek, majd az olajos kövekkel végzett lágy mozdulatokkal tökéletesen kioldják a testből a feszültséget. Különleges, de már Magyarországon is elérhető a mauri masszázs, ahol a lágy polinéz zenére áramló mozdulatokkal végzett masszázs teremt harmóniát a test és a lélek között.

Ha egy egész napot a lazításra szán

Ha el tud szakadni a várostól, menjen ki a zöldbe! A fák közt, folyóparton eltöltött nap hihetetlen energiákkal ajándékozhatja meg. Ugyan megszoktuk már, szinte észre sem vesszük, de a városban még éjszaka is van egy alapzaj, ami a természetben végre nem terheli szervezetünket. Az egészen másfajta, szokatlan hangok új ingerként nyugtatnak és élénkítenek egyszerre. A csörgedező patakok, vízesések, fenyves erdők közelében, hegyekben jelentős a negatív ionok koncentrációja a levegőben. Ezek a molekulák hatékonyan szüntetik meg a fejfájást, a koncentrációzavarokat, a kimerültséget, a pszichés feszültséget. Még hatékonyabb a feltöltődés, ha könnyű testmozgással, tempós sétával, laza kocogással köti össze. Meglátja, másnapra mintha kicserélték volna. Elszántabbak léböjtnappal, kezdő tisztulók gyümölcsnappal segíthetik szervezetük méregtelenítését. Az egyféle, lehetőleg idénygyümölccsel, frissen facsart gyümölcslével, forrásvízzel, méregtelenítő gyógyteákkal végzett kúrákhoz nem kell nagyobb erőfeszítés, bárki elvégezheti, ha úgy érzi, sokat evett, elrontotta a gyomrát, egy partin többet ivott a kelleténél, vagy egyszerűen csak szeretné hagyni, hogy szervezete fellélegezzen egy kicsit.

Egy egész nap a kényeztetés jegyében!

Ezt kínálják a legújabb wellness-szállodák spa-részlegei. Egy ideális élmény-napon váltogassa az aktív és passzív pihenési formákat, a felüdülés így garantált. Kezdjen az edzőteremben, laza kardioprogrammal a futógépen, az ellipszistréneren, vagy az edzőgépek legújabb generációját képviselő wave-en. Háromnegyed óra elteltével folytassa az izzadást a szaunában. Egy finom zuhany után irány az úszómedence, kényelmes tempóban ússzon le jó néhány hosszt. A hátúszás ne maradjon ki, ez az úszásnem a legkedvezőbb a gerinc és a hátizmok szempontjából. A fáradalmakat pihenje ki a gyógynövénykamrában vagy a sókamrában . Könnyű délutáni ebéd után ejtőzzön egy kicsit, ússzon még egy keveset, majd üljön be a gőzbe. Felpuhult bőrének ezután nagyon jót fog tenni egy szépítő, bőrradírozással egybekötött masszázs, ami legalább másfél órán át tartson. Otthon hamar bújjon az ágyba, másnap új emberként ébred majd.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)