Örököljük a traumákat: így adják át egymásnak a generációk

A traumatikus élmények következményei még a harmadik generáción is meglátszanak. A traumák átörökítését, átadását egereken vizsgálták zürichi kutatók.

A pszichológusok előtt ismert, hogy a traumatikus élmények olyan magatartási rendellenességekhez vezethetnek, amelyek egyik generációról a másikra kerülnek át. A trauma-átörökítés mechanizmusát viszont csak a legújabb kutatások próbálták meg tisztázni.
Vannak olyan betegségek, amelyek egész családokon vonulnak végig, mégsem vezethetők vissza egyetlen génre - véli Isabelle Mansuy, a zürichi műszaki egyetem, az ETH professzora. Ilyen betegség például a bipoláris zavar, amelyet mániás depressziónak is neveznek. (Mániás szakaszban a betegek aktívak, "fel vannak dobva", a depressziósban pedig passzívak, lehangoltak.)

A Nature Neuroscience szaklapban közzétett tanulmány szerint Mansuy most ezt a kórképet vizsgálta, másik munkahelyén, a Zürichi Egyetem Agykutató Intézetében. Kutatócsoportjával a molekuláris folyamatokat elemezték, amelyek szerepet játszanak a magatartási jelenségek "nem genetikus" átadásában, átörökítésében. Ezek általában az élet korai szakaszaiban bekövetkezett traumás élményekhez kötődnek.

Mansuy és kutatócsoportja a mechanizmus kulcselemét azonosította: a kis vagy rövid (small) RNS-molekulákat, más néven microRNS-eket tanulmányozták. (RNS: ribonukleinsav, ez az óriásmolekula a DNS, a dezoxiribonukleinsav kettős spiráljával szemben csak egyetlen csavarodó "szál".)

A sejtekben természetes körülmények között nagyszámú, különféle microRNS található - ezek a genetikai kód, azaz a DNS alapján jönnek létre. A microRNS-eknek szabályozó funkcióik vannak, például azt kontrollálják, hogy egy bizonyos fehérjéből hány másolat készülhet.

A kutatók azt tanulmányozták fiatal kísérleti egereken, hogy a traumatizált egyedek és a kontrollcsoport, azaz a nyugodt körülmények között felnövekvők microRNS-ei hogyan "fejeződnek ki", azaz hogyan működnek e rövid RNS-szakaszok a két csoport esetében.

Örököljük a traumákat: hogyan adják át egymásnak a generációk? (Fotó: Europress)

Örököljük a traumákat: hogyan adják át egymásnak a generációk? (Fotó: Europress)


Felfedezték, hogy a traumás stressz megváltoztatja többfajta microRNS mennyiségét az agyban, a vérben és a spermiumokban. Bizonyos microRNS-ekből több, másokból kevesebb termelődött. Ez pedig a sejtműködés "félreszabályozásához" vezetett a "sokkolt" egerekben. (Alapesetben a sejtműködés irányításában éppen ezek a rövid RNS-ek vesznek részt.)

A traumás élmények után az egerek másképp viselkedtek: elvesztették természetes idegenkedésüket a nyílt terektől, a fényes helyektől - depresszív magatartást figyeltek meg náluk. A szimptómákat spermiumokkal adták át utódaiknak, bár azokat a kutatók nem tették ki traumának.

A sokkolt egerek utódjaiban az anyagcserét is befolyásolta a trauma: alacsonyabb volt az inzulin- és vércukorszintjük, mint a kontrollcsoport utódjaié. Mansuy szerint ezzel először bizonyították, hogy a traumák hosszú távon is befolyásolják az anyagcserét, a változások pedig átöröklődnek. Az elváltozásokat még a harmadik generációban is kimutatták. Ennek oka a spermiumok microRNS-szintjének felborulása volt - magyarázta Mansuy a medicalxpress.com szerint.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag