Okosórája van? Ettől félhet

Egy friss amerikai kutatás eredményei szerint az egészségmonitorozásra is alkalmas okosórát, vagy fitneszpántot viselők jelentős részét aggasztja, hogy az általa viselt eszköz nem végez pontos méréseket.

Megérkezett a legolcsóbb okosóra, ami figyeli a szívet - részletek cikkünkben olvashatók!

Az okosórák és fitneszpántok egyre népszerűek: az eNet számai szerint tavaly a 18 évesnél idősebb magyar internetezők több mint fele használt fizikai aktivitása/állapota méréséhez kapcsolódó eszközt (okosórát, fitneszpántot) vagy mobiltelefonos alkalmazást alvásmonitorozásra vagy lépésszámlálásra. Jelenleg körülbelül 2,6 millió felnőtt internetező szokta valamilyen módon monitorozni aktivitását, negyedük használ okostelefonos alkalmazást, harmaduk hagyományos (nem okos) eszközt, például hagyományos vérnyomásmérőt.

Egyre népszerűbbek az okosórák
Egyre népszerűbbek az okosórák. Fotó: iStock

A legtöbben edzéshez használják

Az amerikai The Manifest tanácsadócég 581 amerikai felhasználó körében végzett felmérésének eredményei szerint a legtöbben (38 százalék) testedzésük monitorozására használják a viselhető okoseszközt, 26 százalékuk pedig azért, hogy saját egészségi állapotának nyomon követése érdekében teszi ugyanezt. A megkérdezett felhasználók 14 százaléka azért visel okoseszközt, hogy egy esetleges rosszullét esetén az értesítse a mentőket.

Ezek aggasztják a felhasználókat

A fentiek rendkívül hasznos funkciók, ám a felhasználók nem bíznak százszázalékosan a viselhető eszközeikben: a legnagyobb arányban (36 százalék) az aggasztja a felhasználókat, hogy az eszközük nem pontos méréseket végez, míg az okosóra vagy pánt meghibásodásától csak 18 százalékuk tart.

Ennél kevesebben (14 százalék) tartanak attól, hogy túlságosan az eszköz használatának függőjévé válnak, és ennél is kevesebben (12 százalék) gondolta úgy, hogy az eszköz által megjelenített mérési eredmények értelmezése túlságosan bonyolult. Ezen kívül a felhasználók 10 százaléka tart attól, hogy a mérési adatok esetleg illetéktelenek kezébe kerülhetnek. Összességében a válaszadók 54 százaléka tart attól, hogy valamilyen problémája lehet az okosórával.

Nem helyettesítik az orvosi kontrollt

A Manifest tanulmányában például idéztek egy olyan okosóra-használót, aki arról számolt be, hogy bár eszköze képes érzékelni a pitvarfibrillációt (AFib), ez a funkció csak 120/perces pulzusszám alatt elérhető, ha épp ennél szaporább szívverésnél történik a szívritmuszavar, nem érzékeli azt az eszköz. Emellett a tanulmány készítői azt is kiemelik, hogy a viselhető okoseszközök használata nem helyettesíti a rendszeres orvosi kontrollt, amelyet ezek használata esetén sem szabad elhanyagolni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: