Őket éri a legtöbb stressz Magyarországon

A HáziPatika.com két évvel ezelőtti egészségfelméréséből ez is kiderül, továbbá az is, hogy a férfiak vagy a nők élnek-e nagyobb "nyomás" alatt. És egyáltalán: miért káros a sok stressz?

A HáziPatika.com 2012-ben már másodszor hirdette meg a Nagy Egészségtesztjét. Az első alkalommal, 2010-ben több mint nyolcvanezren töltötték ki az interneten a kérdőívet, amely a különböző testi problémákon és káros szokásokon túl a többek között az életmóddal kapcsolatos kérdéseket is tartalmazott.

Több kérdés a stresszre vonatkozott. A megkérdezettek 62 százaléka válaszolt úgy, hogy rendszeresen átél stresszes pillanatokat, illetve 14 százalékuk mindennap erős nyomás alatt áll. Csupán a kérdőívet kitöltők negyede (pontosabban 24 százaléka) nem tapasztal egyáltalán stresszt.

Ha életkor szerint nézzük a kapott adatokat, akkor a felmérésünkből az derül ki, hogy a legnagyobb stressznek a 30-49 év közötti korosztály van kitéve, ezen életkor alatt és felett nagyjából hasonló a stressz-szint. Nyugodtabbnak mondható azonban a 60 éven felül korosztály: 52 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem éri stresszhatás. Ennek talán az egyik oka az, hogy több időt tudnak magukra fordítani, és többet foglalkozhatnak a hobbijukkal, baráti kapcsolataik ápolásával is.

Szeretné megtudni, mennyire él egészségesen? Mekkora az ideális testsúlya? Milyen betegségek veszélyeztethetik? Töltse ki az Egészségtesztet és az értékelésből mindezekre választ kaphat! Csupán pár percet vesz igénybe és nyerhet is vele! Némileg ellentmond az elképzeléseknek a nemek szerinti megoszlás: úgy tűnik, hogy a karrierükkel foglalkozó férfiak között kevesebb a stresszes, mint a nők között. A férfiak harmada nem tapasztalt stresszt, míg nőknél ez az arány 22 százalék. Az is kiderült, hogy a stressz szoros kapcsolatban áll az egészségi állapottal: az erős nyomás alatt élők 22 százaléka rossznak tartja az egészségi állapotát, míg ez az összes válaszadót nézve "csak" 9 százalék.

Az internetes és a reprezentatív kutatás adatait összevetve az derült ki, hogy a HáziPatika.com Egészségtesztjének résztvevői (akiket tágabb értelemben internethasználókként jellemezhetünk) jellemzően nagyobb nyomás alatt élnek, mint az átlag felnőtt magyar lakosság (akiknek egy része valószínűleg nem használ internetet.) A mindennapi stressz jellemzőbb a magas végzettségűek körében.

Létezik pozitív stressz is!

A stressz valójában negatív előjel nélküli biológiai folyamat, a köznyelv mégis negatív értelemben használja. A stressz tulajdonképpen "nyomás", amely segíti a szervezetet abban, hogy megfelelően reagáljon az adott szituációban. Reakció alatt érthetünk cselekvést is (például elfutni a veszély elől, vagy szexuálisan kihívóbban viselkedni egy lehetséges partner előtt), illetve reakciót (válaszolni a főnöknek a munkánk minőségét firtató kérdésére vagy lenyűgözni egy humoros válasszal a közönségünket.)

Egy bizonyos mennyiségű nyomás kívánatos a munkahelyen, mert kreatív gondolkodásra, gyorsaságra késztet, növeli a teljesítményt. Ám ha a nyomás elér egy szintet, akkor minden a visszájára fordul: szorongáshoz, rosszabb teljesítményhez, depresszióhoz, hiányzásokhoz és szívbetegségekhez vezethet. Krónikus stressz esetén romlik a memória, illetve romlik a figyelem és döntéshozó képesség. Az a probléma, hogy manapság sokkal több stresszhelyzettel találkozunk, mint néhány száz évvel ezelőtt.

A stresszt leginkább ahhoz a hatáshoz lehetne hasonlítani, amit a szobrász fejt ki a márványtömbre. Megfelelő erőt használva mesterművet alkothat, túl naggyal viszont darabokra törheti a márványt.

Mi történik az agyban stressz hatására?

Stressz hatására a hipotalamuszból érkező jelek stimulálják a mellékveséket, hogy adrenalint és kortizolt termeljenek. Ez megnöveli a vérnyomást és gyorsítja a szívverést. Ha a veszélyhelyzet elmúlik, akkor a hippokampusz megszakítja ezeknek a hormonoknak a termelését, és a test visszaáll normálállapotba.

A munkahelyi stresszt persze tovább növeli, ha egyes kollégák - esetleg szintén a stressz miatt! - megbetegednek és hiányoznak. Szerencsére egyre több munkaadó próbál közvetlen segítséget nyújtani a munkahelyi stressz csökkentésében, mivel a kutatások szerint a stresszkezelő módszerek, a rugalmas munkabeosztás, a munka-magánélet egyensúly program, a vezetői tréning, az egészséges életmód tanfolyam és a relaxációs tréning is hatékonyan csökkenti a munkavállalókra nehezedő nyomást.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: