Meglepő, mivel kezelik a járvány miatti stresszt

Múzeumlátogatást írhatnak fel a koronavírus-pandémia okozta stresszben szenvedőknek az orvosok Brüsszelben egy három hónapos kutatás keretében.

Mi tehetünk a krónikus stressz negatív hatásai ellen?

Brüsszelben, a belga főváros legnagyobb kórházában, a Brugmann kórházban öt ingyenes látogatást ajánlanak fel a város múzeumaiban a koronavírus-járvány okozta stressz miatt kezelt betegeknek - adta hírül a The Guardian online kiadása. A kísérlet eredményeit jövőre publikálják, a projektet pedig kiterjesztik, amennyiben sikeresnek mutatkozik a kiégés és a pszichés stressz egyéb tüneteinek enyhítésében.

A brüsszeli orvosok múzeumlátogatást írhatnak fel a koronavírus-járvány okozta stressz ellen
A brüsszeli orvosok múzeumlátogatást írhatnak fel a koronavírus-járvány okozta stressz ellen. Fotó: Getty Images

Delphine Houba, Brüsszel kultúráért felelős vezetője elmondása szerint a kutatást a kanadai Québecben végzett hasonló projekt inspirálta, amelynek során az orvosok évente 50 múzeumlátogatást javasolhattak pácienseiknek. "A koronavírus-járvány miatti krízishelyzet fokozta a stresszt, a kiégést és más patológiás tüneteket, ami előtérbe helyezi az ilyen projektek fontosságát" - mondta Houba a L'Echo című belga lapnak.

A projektben részt vesz a Grand-Place-on lévő közintézmények mellett a Divat és Csipke Múzeum, a Csatornamúzeum, a Garderobe Manneken Pis, valamint a Kortárs Művészeti Központ. Houba elmondta, reméli, hogy a jövőben magánmúzeumok és -gyűjtemények is csatlakoznak a projekthez. "A döntés az övék a próbavizsgálat eredményei alapján" - tette hozzá.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)