Kiderült, miért szeretünk halogatni

Az írással foglalkozó emberek körében közismert az a szólás, hogy "a legjobb múzsa a határidő". A legtöbbünkben ugyanis van bizonyos hajlam a halogatásra, az elvégzendő feladataink elnapolására. Pedig lehet, hogy sokkal jobban járnánk, ha azonnal elvégeznénk, amit kell.

Egy másik irodalmi körökben terjedő mondás szerint „ha nem csinálod meg időben, bennrohad”. S ez arra figyelmeztet, a halogatásnak nem csak az a veszélye, hogy a feladat nem készül el (és például nem lehet érte pénzt kapni), hanem egy idő után már nem is képes elkészülni mert mindenféle körülmény megváltozik, elmúlnak a legjobb ötletek, pszichés gátak épülnek fel, vagy valaki előáll egy még jobb ötlettel a megvalósításra, és viszi a dicsőséget, a pénzt az újabb megbízás lehetőségét stb. Ur Anita, coach a Lelkizóna blogon szedte össze a halogatás okait és ellenszereit.

A halogatás ígéreteink megszegése

A halogatás ténye és folyamata szinte mindannyiunkat negatív érzésekkel, szorongással és bűntudattal tölt el. Ez pedig egy ördögi kör: minél tovább halogatunk, annál nagyobb a nyomás rajtunk, és persze annál nehezebb eredményesen, könnyedén, hatékonyan megoldani a már eddig is halogatott feladatot. Túl sok a dolgom! – mondjuk és felmentjük magunkat, de a várt megkönnyebbülés ettől sem érkezik meg, a szorongás és a frusztráció megmarad. David Allen időmenedzsment guru szerint a szorongás és bűntudat nem abból fakad, hogy túl sok dolgunk van, sokkal inkább ígéreteink megszegéséből származik.

Ha valaki nem tartja be az ígéreteit – légyen szó apróságról, vagy nagyobb jelentőségű ügyről – annak partnerei ezt csalódottan, dühösen veszik tudomásul és megvonják a bizalmukat. A halogatás tulajdonképpen önmagunknak vagy másoknak tett ígéreteink megszegése, s a negatív érzések pedig ennek a következményei, az önmagunkba vetett bizalomelvesztésének a tünetei. Mit lehet tenni, hogy ezt a disszonanciát elkerüljük?

Pontosan tudjuk, hogy mit kell tennünk, tisztában vagyunk a szükségességével, előnyeivel, elmaradásának következményeivel, és mégis halogatjuk - ez a jóra való restség. Régi problémánk ez, már a Biblia is megemlíti. Részletek!

1. Ne tegyünk felelőtlen ígéreteket!

A befejezetlen, régóta megoldatlan feladatok kezelésének egyik módja, ha nemet mondunk rájuk. Meghúzzuk a saját határainkat: ez nem fér bele, most nem megy, ezt elengedem. Vagy lejjebb tesszük a lécet, priorizálunk, hangsúlyt helyezünk egyik területről a másikra. Például a túlórázás helyett az edzés kap nagyobb hangsúlyt, amire már jó ideje nem maradt idő. A vasárnap a családé, a házimunka a hétvégén a háttérbe szorul. Vége a másodállásoknak, fontosabb a pihenés és a barátokkal való találkozás stb. Ha mindenkinek és mindennek meg akarunk felelni végül senkinek sem sikerül. Az elfogadott, de mindig későn befejezett feladatok negatívabb képet alakítanak ki egy emberről, mint a megbízások egy részének visszautasítása.

A legtöbben hajlamosak vagyunk a halogatásra

2. Tartsuk be, amit ígértünk!

Az ígéretek megszegése már akkor elkezdődik, amikor az időben való megvalósításra még nagyon nagy a késztetés és az elszánás. Csakhogy a képességek és lehetőségek, ha úgy tetszik az erőforrások túlbecsülése és a feladat nagyságának alulértékelése megalapozza a csúszást. Aztán amikor kiderül, hogy a vállalást nem lehet teljesíteni, akkor jön az átprogramozás.

Érdemes trenírozni magunkat, hogy kis dolgokban sikerélményt, pozitív tapasztalatot szerezzünk, amit aztán nagyobb volumenű feladatok esetén is kamatoztathatunk. A hétköznapi, könnyen elintézhető, de rendszeresen parkolópályára tett, halogatott elintéznivalókat keressünk, amiket záros határidőn belül most "csakazértis" elintézünk. És élvezzük a sikert! Még akkor is, ha csak arról van szó, hogy végre rendet teszünk a fűszeres polcon, egy mappába rendezzük a hányódó hivatalos leveleket vagy több hónap után összepakoljuk a kinőtt gyerekruhákat, amelyektől duzzad a szekrény.

3. Tárgyaljuk újra az ígéreteinket!

Ha nem valósítható meg az eredeti vállalás, újra kell tárgyalni a feltételeket. Ez nem könnyű, mert kommunikálni kell másokkal, vagy éppen önmagunkkal. Igényt kifejezni, kérni, módosítást javasolni és elfogadtatni. Ha valamiről látszik, hogy biztosan betarthatatlan, akkor azt azonnal közölni kell a partnerrel, s nem szabad hagyni, hogy megérjen a probléma. Ez még akkor is igaz, ha egy megbeszélés időbeli áthelyezéséről van szó. Ha időben szólunk az nem okoz zavart a partnernek, ha lemondjuk a megbeszélés előtt az már rosszul fogja érinteni, a megbeszélt találkozó kihagyása pedig bizalomvesztést okoz. Azaz jobb időben szólni.

Ur Anita szerint mindhárom alternatíva jó módszer a halogatási mechanizmusok leépítésére. Azonnali, látványos eredményt azonban nem érdemes várni, hiszen a halogatásban szerzett rutint egy másik viselkedésformával helyettesíteni egyáltalán nem egyszerű. És ha sikerül is, azt még a környezetünknek is észlelnie kell. De ezen az úton minden lépés tiszta haszon.

Forrás: lelkizona.blog.hu

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: