Karácsony előtt egy nappal ezt tegyük meg

Kalamár Hajnalka pszichológus szerint egyre nagyobb nyomás nehezedik az emberekre az ajándékvásárlás, a karácsonyfa- és díszbeszerzés, valamint a sütés-főzés miatt. De hogyan ne boruljunk ki?

Nem szabad összekeverni az ünnepek előtti egészséges izgalmat és a stresszt, amely betegségeket és fáradtságot is okozhat, valamint passzív depressziós következményeket vonthat maga után - figyelmeztet Kalamár Hajnalka pszichológus.

karácsony, ünnepi készülődés, ünnepi időszak, stressz, idegeskedés, fokozott feszültség
karácsony, ünnepi készülődés, ünnepi időszak, stressz, idegeskedés, fokozott feszültség

Nincs ünnep stressz nélkül?

Ahogy már korábban is megírtuk, egy friss tanulmány szerint az amerikaiak kétharmada az ünnepi időszakban átélt stressz miatt egyáltalán nem élvezi a karácsonyt. A legtöbben az ajándékvásárlásra feszülnek rá, de a családlátogatás, a főzés, a sorban állás és a tömeg is jelentős stresszfaktort jelent.

Ősi reakciót hoz elő a karácsonyi bevásárlás - kattintson!

A pszichológus szerint a legnagyobb káosz általában abból adódik, hogy az emberek túlvállalják magukat. Ezért érdemes készíteni egy személyre szabott menetrendet, amely a teherbíró képességhez, nem pedig mások elvárásaihoz van igazítva. Emellett a stressz csökkentése érdekében a karácsonyi bevásárlást olyan napszakra célszerű időzíteni, amikor kisebb a forgalom a boltokban - fűzte hozzá Kalamár Hajnalka.

A nyugodt készülődés titka

Korábbi cikkünkben már mi is adtunk tippeket ahhoz, hogy az idei karácsony ne az idegeskedésről és a szorongásról, hanem valóban az ünnep megéléséről szóljon. Fontos például, hogy nem kötelező mindenhol ott lenni, tehát csak akkor menjünk el egy összejövetelre, ha valóban szeretnénk. Felesleges ugyanis olyan találkozókra pocsékolni az időnket és az energiánkat, amelyeket nem is élveznénk.

Elengedhetetlen továbbá, hogy jó előre megtervezzünk és elintézzünk mindent, amit csak lehet - ez az ünnepi menüre is igaz. Megelőzhetjük az idegeskedést azzal is, ha nem szenteste kísérletezünk az új fogásokkal - maradjunk inkább a jól bevált családi recepteknél és nagy kedvenceknél. Ha pedig időnk engedi, már egy nappal az ünnepi ebéd/vacsora előtt készítsük el az ételeket és tegyük hűtőbe.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés