Így őszülünk meg a stressztől

A stressznek kulcsfontosságú szerepe lehet hajunk őszülésében.

A szakértők már régóta tudják, hogy a stressz és az őszülés között van kapcsolat, a Harvard Egyetem kutatása azonban még alaposabban megvizsgálta ezt az összefüggést. A kezdeti vizsgálatok során a kortizol nevű stresszhormont figyelték meg, amelyet ijedtség, félelem és feszültség nyomán termel az emberi szervezet. Ez egy fontos testi funkció, ám a tartósan megemelkedett kortizolszint számos betegség kialakulásának kockázatát fokozhatja.

ősz, őszülés, ősz haj, kortizolszint, szimpatikus idegrendszer, őszülés késleltetése, genetika
Néhány nap alatt eltűnhetek a pigmenttermelő sejtek, a károsodás pedig végleges. Fotó: Getty Images

Nem a kortizol áll a háttérben

Végül kiderült, hogy nem a kortizol, hanem leginkább a szimpatikus idegrendszer van hatással az őszülésre . Az ide tartozó idegek testszerte megtalálhatók, többi között a hajhagymák belsejében is. Stresszreakció esetén az idegek olyan anyagokat - például norepinefrint - bocsátanak ki, amelyek idő előtt aktiválják a pigmenttermelő sejteket, így a haj "tartalék" festékanyagai kifogynak. Az eredmények a kutatókat is meglepték. "Néhány nap alatt eltűntek a pigmenttermelő sejtek. Ha pedig eltűnnek, a pigmenteket nem lehet regenerálni, a károsodás végleges" - magyarázta Ya Chien Hsu, a tanulmány vezető szerzője.

Mit kell tudnunk az őszülésről? A válaszért kattintson ide!

Sokszor azonban nem a stressz az egyetlen - és nem is a legfőbb - oka az őszülésnek. Legtöbbször egyszerűen a genetika áll a háttérben. Az őszülést a hajhagymákban található melanociták, vagyis pigmentsejtek elvesztése okozza. Ez a természetes öregedési folyamat része, és jelen pillanatban nem létezik olyan kezelés, amely visszaállíthatná ezeket a sejteket, illetve melanin nevű festékanyag termelését. Tehát főként a genetikai tényezők határozzák meg, hogy ki mikor kezd őszülni, és orvosilag semmit sem lehet tenni annak érdekében, hogy ezt megakadályozzuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a környezeti tényezők - például a stressz - ne játszhatnának szerepet a folyamatban.

További rizikófaktorok

A dohányzás például a korai őszülés egyik ismert rizikófaktora. Ha tehát leszokunk, máris sokat tettünk azért, hogy kicsivel később kezdjenek megjelenni az ezüst színű hajszálak. Az őszülést gyorsíthatja még a fehérje, a B-12 vitamin, a réz és a vas hiánya, valamint az oxidatív stressz is. Szakértők szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás, a B-vitaminos táplálékkiegészítők szedése és az erős napfény kerülése is segíthet abban, hogy kicsivel később kezdjünk őszülni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: