Így jelzi testünk, ha sokat dolgozunk

Ön is érezte már, hogy a mindennapi mókuskerék egyszerűen felemészti az életét? Nincs egyedül. Az alábbiakban hét pontban gyűjtöttük össze azokat a tüneteket, amelyekkel saját testünk próbálja felhívni a figyelmet a túlterheltségünkre. 

A megállás nélküli robot nemcsak magánéletünkre, hanem egészségünkre is rá tudja nyomni a bélyegét. Amennyiben az alábbi jeleket ön is észrevette már magán, saját érdekében érdemes segítséget kérnie, vagy amennyiben lehetséges, változtatni a mindennapjain.

A kikapcsolódáshoz alkoholra van szüksége

Akik heti 40 óránál többet dolgoznak, hajlamosabbak rendszeres nagy mennyiségű alkoholfogyasztásra. Nagy mennyiség alatt nőknél heti minimum 14 italt, férfiaknál 21-et értünk. Ez már az egészségre is ártalmas mennyiség.

Csökkenő hatékonyság

Hiába tölt még több időt a munkával, valójában nem halad jobban előre? Nos, ennek oka, hogy a munkával töltött idő egyáltalán nem egyenesen arányos a hatékonysággal. Egy standfordi kutatás szerint például nem hatékonyabbak azok az emberek, akik heti 70 órát töltenek munkával, mint akik heti 56-ot. Randy Simon klinikai pszichológus szerint pedig az emberi szervezet nem arra van beprogramozva, hogy a nap minden percében hatékony tudjon lenni.

A megállás nélküli robot egészségünkre is rá tudja nyomni bélyegét., munkahelyi stressz stressz mentális egészség hatékonyság alkohol
A megállás nélküli robot az egészségünkre is rá tudja nyomni bélyegét

Fáj a nyaka és a háta

Az Occupational & Environmental Medicine nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerint minél több órát dolgozik az ember, annál nagyobb a valószínűsége, hogy hátfájós lesz.

"Míg a nőknél általában a nyaknál, addig a férfiaknál inkább a hát alsó részén jelentkezik fájdalom. Ez gyakran a stressz okozta izomfeszültség jele"- mondja Randy Simon.

Az irodai munkát végzők háta az átlagosnál is nagyobb veszélynek van kitéve, hiszen az egész napos ülés következében sokan küszködnek gerincproblémákkal, hátfájdalommal, de az egészségtelen tartásnak súlyosabb következményei is lehetnek. Korábbi cikkünkben az ülőmunkát végzőknek adtunk hasznos tanácsokat.

Nem alszik eleget, napközben fáradt

Egyszerű a képlet: minél hosszabb időn át megvonja magától az elégséges alvást, annál fáradtabb lesz napközben. A kevésalváspedig nem csak ingerlékenyebbé tesz: csökkenti a munkahelyi hatékonyságot is, és táptalaja lehet különböző krónikus megbetegedéseknek, mint például a 2-es típusú cukorbetegségnek.

Szomorúnak érzi magát

A túl sok munka a mentális egészséget is veszélyeztetheti. Egy tanulmány szerint akik napi 11 órát dolgoznak, sokkal nagyobb valószínűséggel küzdenek depresszióval, mint akik 7-8 órát.

A szíve is túlórázik

Stressz hatására a szervezetben kortizolhormon szabadul fel, ami nem tesz túlságosan jót a szívnek. Növelheti a stroke, a koszorúér-betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, de még a rák kockázatát is.

Zavar a társas kapcsolatokban

Még ha munka után lenne is ideje ismerőseire, barátaira, könnyen megeshet, hogy a stressz, a fáradtság, a depresszió a magánéletére is hatással lesz, és szabadidejét nem fogja tudni tartalmasan, szociális közegben eltölteni.

Forrás: healthline.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)