Győzzük le le a munkahelyi stresszt!

Ha azt teszed a munkahelyeden, amit szeretsz, akkor szerencsés vagy, nevezd be a céget a "Szívbarát munkahely" címre. Ha azonban úgy lépsz be a cég ajtaján, hogy legszívesebben rögtön haza is mennél, akkor érdemes elgondolkodnod, hogy jó helyen vagy-e.

Biztatás vagy büntetés

Biztosan magad is megtapasztaltad, hogy ha valamit örömmel csinálsz, akkor repül az idő, hatékony és kreatív vagy. Tudják ezt a munkaadók is, ám nem mindegyikük gondolja úgy, hogy ez az ösztönzés megfelelő eszköze. Sokan a kiszolgáltatottságot, a munka elvesztésének félelmét tartják megfelelő eszköznek arra, hogy kihozzák a maximumot a dolgozóból.

Rövid távon a büntetés, a lelki terror is képes a hatékonyságot növelni, de hosszú távon katasztrófához vezet. A nyomás alatt lévő dolgozó stresszben van, egészségi állapota romlik, depressziós lesz. Egyre többször betegszik meg, esik ki a munkából. Évekkel rövidül meg egy munkavállaló élete, ha rossz körülmények között dolgozik. Ez nem újdonság, több kutatás és felmérés erősítette meg ezt a tényt. Mint ahogy azt is, hogy a pozitív hozzáállás miként szolgálja a munkaadó érdekeit.

Amerikai közgazdászok szerint minden egyes dollár, amit a jobb, egészségesebb munkahely teremtésére fordítanak, két dollárt hoz a cégnek. Persze Magyarországon sokszor nemcsak az egy dollár, hanem a szándék is hiányzik - vélik szakemberek.

Ha a dolgozó jól érzi magát a munkahelyen, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem dolgozik, hogy lustálkodik vagy szórakozik munka helyett. A legtöbb ember szívesen dolgozik, ha a munkáját elismerik, ha nem csupán "robotnak", hanem embernek tartják. Mindenkinek más az igénye, de van néhány dolog, ami szinte mindenkinek jól esik, és ezek közül sok még pénzbe sem kerül.

Akkor én jó munkahelyen dolgozom?

Idézd magad elé azt a pillanatot, amikor belépsz a munkahelyedre, a kollégáid közé. Mit látsz?

Ha feléd fordulnak, köszönnek, esetleg megdicsérik a ruhád, valaki odajön és megérint (a kézfogástól a pusziig), akkor a kollektíva jó, az alapanyag megvan arra, hogy a munkahely kellemes legyen. Ha nem kapsz heves szívdobogást és nem izzad a tenyered, amikor a főnök magához kéret, akkor valószínűleg nem vagy lelki terror alatt. Ha az asztalodhoz vagy munkaeszközödhöz ülve nem vesz erőt rajtad a fásultság, ha jókedvűen látsz munkához, akkor nem dolgozol rossz helyen. De mindez még kevés, ennél több kell ahhoz, hogy egy munkahely stresszmentes legyen.

Minden második munkavállaló Magyarországon a túl sok és túl gyorsan végzendő munka miatt állandó nyomásnak, magas munkahelyi stressznek van kitéve. További negyven százalék közepes mértékű stressztől szenved.

Dr. Kopp Mária, a SOTE Magatartástudományi Intézetének főigazgatója az intézmény honlapján lévő írásban arra figyelmeztet, hogy ma több középkorú férfi hal meg Magyarországon, mint 1930-ban, amikor a TBC szedte áldozatait. Fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a krónikus stressz súlyos népegészségügyi kockázati tényező. A bizonytalan munka, az alacsony családi jövedelem olyan fokú stressztényező a magyar társadalomban, amely a középkorú férfiak halálozási kockázatát erősen növeli. A korai (40 és 69 éves kor közötti) halálozást háromszorosára növeli a munkahelyi bizonytalanság és a szorongás. Közel minden ötödik felnőtt a krónikus stressz állapotában van - olvasható a SOTE Magatartástudományi Intézetének honlapján.

Szívbarát munkahely? Az meg mi?

Jó kérdés. Kiderül majd, ha kiértékelik az összes munkahelyet, amellyel arra a pályázatra jelentkeztek, ami Országos Egészségfejlesztési Intézet szakmai támogatásával indult. A szervezők azt várják, hogy sok olyan kisebb-nagyobb cég jelentkezik, amely az előbbi feltételeknél jóval többet tesz a dolgozói testi és lelki egészségéért. Bár a stresszre általában úgy gondolunk, hogy az egyéni életünket befolyásolja csak, ám a stresszkezelésünk fejlettsége annak a cégnek a hatékonyságát is befolyásolja, amelynél dolgozunk.

Aki szellemi munkát (is) végez a munkahelyén, az szinte kivétel nélkül otthon is folytatja a munkáját. Reggel ébredéskor már az aznapi munkán jár az esze, és este, ha hazaért, még az elvégzetlen teendőin gondolkodik. Ha döntéshozó, akkor éjjel-nappal túráztatja az agyát, alig hagy pihenést, úgy érzi, ki kell használnia minden percet.

Az ember úgy érzi, hogy amíg szervezete nem jelez komolyabban, addig felesleges lassítania a tempón. Pedig a túlzott, mindent elborító, kontrollálhatatlan stressz rontja a pszichés hatékonyságot, felmorzsolja az alkotó energiát, kiégést okoz, tönkreteszi a kapcsolatokat, aláássa a karriert, romboló hatással van az egészségre. Gazdasági, pénzben is kifejezhető kár a stresszel összefüggő betegségek miatt kifizetett táppénz és a munkaidő-kiesés. Kevésbé megfogható, de korántsem jelentéktelen az a kár, amit a munkaerő esetleges elvesztése okoz. Még kevésbé számszerűsíthető a hatékonyságcsökkenés, amit az okoz, ha a dolgozók a stressz telített helyzettel, problémával foglalkoznak a munkavégzés helyett. Ez ellen veszi fel a harcot a Szívbarát munkahely program.

Nevezd be a munkahelyedet!

A szívbarát munkahely pályázat lehetőséget nyújt a kis, közép és nagyvállalatok számára egyaránt, hogy nevezésükkel bizonyítsák, hogy az ő munkahelyük tesz a dolgozók egészsége érdekében. Néhány egyszerű lépéssel hatalmas előrehaladást lehet tenni a munkahelyi stressz csökkentése és a szívbarát munkahely megvalósítása érdekében.

A pályázat kiírói olyan munkahelyek nevezését várják, ahol gondot fordítanak az egészséges táplálkozásra, a testmozgásra, a mindennapi stressz, a feszültségek kezelésére.

Mégis mire gondolnak? Hogy lehet-e salátát kapni a büfében? Igen, erre is. De azt is nézik, hogy van-e a dolgozóknak ingyen ásványvíz vagy vízautomata, van-e hűtőszekrény, esetleg táplálkozási tanácsot lehet-e kérni.

Az is plusz pontot jelent például, ha a cégen belül vagy azon kívül, de munkaadói támogatással lehetőség van testedzésre, vagy szerveznek a dolgozóknak közös sportprogramokat. Remélhetőleg sokan jelölik be azt is, hogy a munkahelyük otthonos, van benne pihenősarok, szerveznek a dolgozóknak hétvégi és ünnepi programokat, konfliktuskezelési tréningeket.

És a nyertes mit kap?

Elsősorban elégedett, hatékonyan dolgozó munkavállalókat. Milyen a stresszmentes dolgozó? Képes megoldani a problémáit, jól kezeli a konfliktusokat, nincs kimerülve testileg és lelkileg, lojális, kreatív, lelkes. Jó a kapcsolata a kollégáival, szeret tanulni, képzi magát. Valószínűleg ez minden munkaadó álma.

A nyertes cégek természetesen ajándékot is kapnak, olyat, ami jó a cégnek, és jó a dolgozóknak is.

A vállalat/vállalkozás kap egy kis reklámot, a neve mellett ott lesz, hogy "Szívbarát munkahely". A dolgozók pedig egészségügyi szűrővizsgálatokat, irodai stresszoldó masszázst, egészséges életmódhoz szükséges eszközöket kapnak.

Két különdíjat is el lehet nyerni: mindkettő nettó fél - fél millió forintos pénzjutalom, és ezt is az egészségesebb munkahely megvalósítására lehet fordítani.

A munkahelyi stresszről kérdezze szakértőnket, Harmat Lászlót.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció