Enyhítheti a szorongást ez a nyelvgyakorlat

Egy, az interneten terjedő videó szerint az alábbi, egyszerű nyelvgyakorlat is hatékonyan csökkentheti a szorongást.

A Tik Tok tele van mindenféle life hackkel, legyen szó főzésről, sminkelésről, öltözködésről, és az egészségmegőrzés témaköre sem kivétel. Az egyik legújabb trend, amely Dr. Karan Rajtól ered, egy olyan szorongásenyhítő technika, amelyhez csupán a nyelvünket kell használnunk. De vajon tényleg működik? A Men's Health cikke ennek járt utána.

Négy tipp, hogyan győzhetjük le a szorongást A legtöbb ember időről időre szorong valami miatt: elég egy kellemetlen helyzet, egy nem várt esemény, kínos találkozó, vagy bármi, ami fokozott stresszel jár. Összeszedtünk néhány gyakorlatot, ami segíthet a feszültségoldásban.

Kerüljük a "néma beszédet"

Dr. Raj egyébként a brit National Health Service sebészorvosa, és a videójának, amelyben a technikát mutatja be, már bőven fél millió megtekintés fölött jár a nézettsége. A szorongásoldó módszer lényege, hogy a nyelvünket a szájüregünk aljára kell leszorítani, és minél tovább ott is tartani, mozdulatlanul. A szakember szerint ez "segíteni fog abban, hogy elcsendesítsük a belső monológunkat, ami valószínűleg a szorongást okozó gondolatainkat táplálja".

Egy egyszerű nyelvgyakorlat is segíthet enyhíteni a szorongást. Fotó: Getty Images
Egy egyszerű nyelvgyakorlat is segíthet enyhíteni a szorongást. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Dr. Raj teóriája szerint, ha mozdulatlanul tartjuk a nyelvünket, az segít megakadályozni a szubvokalizációt. A szubvokalizáció azt jelenti, hogy valaki például olvasás közben magában mondja a szöveget, tulajdonképpen néma beszéd, ami közben a nyelvünk apró mozgásokat végez. A szakértő szerint mikor a negatív gondolatainkat szubvokalizáljuk - sokszor tudattalanul - az felerősítheti a szorongást. Ha viszont a nyelv nem mozog, akkor a belső monológ elcsendesedik, amitől a gondolataink tisztábbak és nyugodtabbak lehetnek.

A Men's Health magazin egy másik szakértőt is megkérdezett a témában. Avi Klein mentálhigiénés tanácsadó azt nyilatkozta, hogy ő személy szerint nem tapasztalt semmilyen változást, mikor kipróbálta ezt a technikát. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy már önmagában bármilyen tudatos erőfeszítés, ami arra irányul, hogy relaxáljunk és megnyugtassuk magunkat, segíthet elterelni a figyelmünket, ezáltal pedig lehet szorongásoldó hatású.

Klein szerint klasszikus feszültségoldó gyakorlat, hogy a teljes testet tudatosan ellazítjuk, testrészről testrészre haladva, Dr. Raj módszere pedig kizárólag a nyelvre fókuszál. Ez intenzív koncentrálást igényel, ami a feszültség, majd az ellazulás érzésének megtapasztalásával együtt valóban megkönnyebbülést okozhat azoknak, akik sokat stresszelnek. Éppen ezért, bár a módszer a szorongást biztosan nem fogja örökre elűzni, mindenképpen érdemes lehet egy próbát tenni vele.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)