Dühöngőszoba segíthet az idegességen?

Börtönökben alkalmazott megoldással kiegészítve terápiás hatású lehet a törés-zúzás.

Az ausztráliai Melbourne-ben olyan speciális presszó nyílt, amely számos frusztráció által keltett feszültség levezetésére kínál lehetőséget - ilyen lehet például a munkahelyi stressz, a magánéleti vitákból eredő depresszió, vagy a hosszabb ideje halmozódó méreg. Aki betér, annak lehetősége van a dühöngőben a szükséges biztonsági előírások betartása mellett baseball ütővel különböző dolgok szétverésére - a garázdaság vádja nélkül.

Olyan, mint az edzés

Első hallásra akár őrültségnek is tűnhet a dühöngőszoba haszna, de kialakítása természetesen tudományos alapokon nyugszik. Az, hogy az emberek annyi vázát, tányért és csészét törhetnek apró darabokra, amennyit csak akarnak, kifejezetten terápiás hatással bír.

"A módszer jóval többet kínál pusztán az agresszió levezetésénél. A törés-zúzás ebben a formában igen szórakoztató, és egyben kicsit luxus tevékenység is, hiszen senkinek sincs lehetősége arra, hogy minden nap porcelánt törjön-zúzzon" - véli Ed Hunter, az alapító. Márpedig ez a tevékenység növeli az adrenalint, az endorfint és izzaszt - akárcsak egy edzés. Senki sem vihet a dühöngőbe saját törnivalót, de számtalan edényféleség áll a zúzni vágyók rendelkezésére.

Terápiás jelleggel alkalmazzák a dühöngést

Terápiás jelleggel alkalmazzák a dühöngést

A dühöngőszobában azt is megfigyelték, hogy az emberek több csoportba sorolhatók aszerint, milyen technikával roncsolnak: van, aki egyetlen csapással maximum energiával intézi, vannak, akik aprólékosan törnek porrá mindent, egyesek a görög lagziknak megfelelő módszert alkalmazzák, míg mások inkább a falhoz vágják a tányérokat, mint egy frizbit. A dühöngőből már számos ügyfél távozott elégedetten, a tapasztalatok szerint szakítás utáni időszakban is kiváló, nyugtat és kikapcsol, külön élményként számoltak be a darabokra törő üveg és porcelán - amelyek színe minden esetben speciális rózsaszín - rendkívüli hangjáról.

Tudomány a vandalizmus mögött

Az 1970-es évek végén Alexander Schauss amerikai pszichológus úttörő kutatásaival kezdődött színhatások tudományos vizsgálata szerint ugyanis a rózsaszín nemcsak ellazítja az izmokat, hanem egy felfokozott helyzetben képes a szívritmus, a pulzus és a vérnyomás, sőt még a légzés ütemének mérséklésére is. Hosszas kísérletezés után választották ki ehhez a rózsaszínnek azt az árnyalatát, amelynél a pozitív hatások a legerőteljesebbek voltak - ez volt a P618-as árnyalat, másként a Baker-Miller pink. A tesztelés érdekében egy seattle-i börtön és átnevelő intézet celláit erre a színre festették, és azt tapasztalták, hogy a fogvatartottak stressz- és agressziószintje már negyed óra után mérhetően visszaesett. Összességében az erőszakos cselekedetek gyakorisága számottevően visszaesett, így az átmeneti cellák ebben a börtönben attól fogva Baker-Miller rózsaszínűek.

Ez a híres, nyugtató hatású Baker-Miller rózsaszín

Ez a híres, nyugtató hatású Baker-Miller rózsaszín

Későbbi kutatások szerint azonban ez a hatás csak akkor érvényesül, ha kis helyiségben alkalmazzák külön személyenként. Tehát egy rózsaszínű hatalmas egyterű irodában a pozitív következményekkel nem lehet számolni.

Forrás: www.news.com.au

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén napos, gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon növekedhet meg erősebben a felhőzet, ezeken a tájakon elvétve alakulhat ki futó zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag