Csökkenti a stresszt az éberség

A Kalifornia Egyetem davisi kampuszának legújabb kutatása szerint azzal, hogy a jelenre összpontosítunk, és nem engedjük csapongani az elménket, csökkenthetjük a kortizol stresszhormon szintjét.

Szellemi forrásaink az aktuális tapasztalatainkra való összpontosítása az éber figyelem egyik aspektusa, ami meditációval fejleszthető. "Kutatásunk elsőként mutatott ki közvetlen összefüggést a nyugalmi kortizolszint és a bármilyen típusú éber figyelem skálán elért eredményt között" - magyarázta a Health Psychology szaklapban közzétett tanulmány vezető szerzője, Tonya Jacobs.
A mellékvese által termelt kortizol hormon magas szintje a fizikai és érzelmi stresszel áll összefüggésben. A hormon hosszan tartó felszabadulása számos kedvezőtlen hatással járhat a különböző fiziológiai rendszerekre.

Az egyetem kutatásában kérdőívek segítségével mérték fel az éber figyelem (tudatos jelenlét - mindfulness) különböző aspektusait egy csoport önkéntesben egy intenzív, három hónapos meditációs tréning előtt és után. A kortizolszintet az alanyok nyálmintáiból határozták meg. A tréning alatt a résztvevők B. Alan Wallace buddhista oktatótól a légzés éber figyelmét, a mentális események megfigyelését és a tudatosság természetének megfigyelését sajátították el. Ezen kívül a jótékony mentális állapotok, például a szeretetteljes kedvesség, az együttérzés, az empatikus öröm és egykedvűség művelését is gyakorolták.

Az eredmények alapján az egyének szintjén összefüggést mutattak ki az éber figyelem magas értékei és az alacsony kortizolszint között a tréning előtt és után egyaránt. Azokban a résztvevőkben, akik az éber figyelem értékeinek javulását mutatták a tréning után, csökkent a kortizol hormon szintje.

"Minél inkább képes volt valaki a kognitív forrásait a közvetlen szenzoros tapasztalatokra és az aktuális feladatokra koncentrálni, annál alacsonyabb lett a nyugalmi kortizol szintje" - összegezte Jacobs. A kutató ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az eredmények nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést a kettő között. Sőt, valójában a hatás oda-vissza működhet, vagyis az alacsonyabb kortizolszint is vezethet az éber figyelem javulásához, nem csak fordítva.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok helyenként csak lassan szűnnek, és megemelkedve rétegfelhőzet is képződhet belőlük, de máshol sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag