Brit tudósok: függőséget, stresszt okoznak az okostelefonok!

Brit kutatók szerint az okostelefon kényszeres ellenőrizgetése talán nem is olyan hasznos. A figyelmeztetés egy tanulmányon alapul, amely összefüggést mutatott ki az internetkapcsolattal rendelkező mobiltelefonok és a stressz-szint növekedése között. Ennek oka az, hogy a felhasználók kényszeresen ellenőriznek minden bejövő figyelmeztetést, és azonnal válaszolni próbálnak minden egyes üzenetre. Ráadásul ez fokozottan igaz az ilyen eszközök személyes célú felhasználására, vagyis a barátságok fenntartására és közösségi oldalak híreinek követésére.

"Az emberek egyre gyakrabban használják az okostelefonokat, ma már a mindennapjaink részévé váltak" - nyilatkozta a kutatás vezetője, Richard Balding, a Worchester Egyetem pszichológusa. "Minél többet használjuk azonban az ilyen eszközöket, annál jobban függővé válunk ezektől, és ennek következtében valójában növeljük, nem pedig oldjuk a stresszt."

A kutatás során, melynek eredményeit a Brit Pszichológus Társaság konferenciáján teszik közzé, Balding és munkatársai több mint száz résztvevő pszichometriai stressz tesztjét elemezték. Az alanyok egy kérdőívet is kitöltöttek telefonhasználatukról. Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek általában először azért szereznek be ilyen telefont, hogy hatékonyabban kezelhessék munkájukat. A későbbiekben azonban ez lassanként átcsap személyes felhasználásba, és a felhasználók lassanként többet foglalkoznak a virtuális közösségi hálókkal és a kapcsolattartással. E minta megerősödésével párhuzamosan pedig a stressz-szint is megemelkedik: minél gyakrabban nézegeti valaki a telefonját személyes okokból, annál inkább magasabb lesz benne a stressz-szint. Szélsőséges esetekben a kapcsolattartással összefüggő nyomás olyan túlzó méreteket ölt, hogy a felhasználó olyan bejövő figyelmeztetéseket is érzékelni vél (a telefon rezgése révén), amelyek valójában nem is történnek meg.

Balding szerint jó dolog a kapcsolattartás, de mindenkinek szüksége van egy kis szünetre, egyedüllétre - különben fennáll a kockázata, hogy az állandó kapcsolattartásból eredő stressz és feszültség már negatív hatást gyakorol kapcsolatainkra.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)