+10° - +26°
Nincs front

Boldogtalanok és szorongósak a lottónyertesek

Kiss Éva

Hányszor sóhajtunk fel, hogy de jó lenne nyerni a lottón, vagy valami más módon hirtelen meggazdagodni! De vajon tényleg jó lenne? Önnek volna elég lelkiereje elviselni? A mostani nagy nyeremény kapcsán érdemes végiggondolnia!

Alig van téma, ami jobban foglalkoztatná az embereket, mint a pénz (nemcsak a sajátjuk, hanem a másoké is), a vagyon által nyíló lehetőségek, a szupergazdagok élete, a csodaszerű meggazdagodás receptjei. Fogadóirodák, állami és magán szerencse- és nyereményjátékok, nagy pénznyereményekkel kecsegtető kvízek mellett pletykalapok tucatjai élnek ebből az érdeklődésből. Van, aki az égiekhez fohászkodik, mások a vonzás törvényében hisznek, vagy az agykontroll segítségével igyekeznek "beengedni a pénzt az életükbe". Még aki tagadja, abban is él a vágy a váratlanul ölébe pottyanó vagyon iránt, és legtöbben meg vannak győződve arról, hogy az életüket örökre megváltoztatná, boldoggá tenné egy ilyen mesés változás. A Hegedűs a háztetőn tejesemberének dalát hallgatva ki ne gondolkodott volna már el arról, hogyan hangozhatna az ő változata, mi lenne az, amiben fordíthatna az életén a vagyon segítségével?

"Tartana a nagy daj-daj"

Pszichológusok, szociológusok, boldogságkutatók és pénzügyi szakemberek egyaránt régóta tanulmányozzák, milyen hatással lehet valakire a váratlan gazdagság. Az interneten böngészve számos esetleírást találhatunk, ezek sajátos módon ellentétesek a közvélekedéssel. A szakemberek állítják, hogy a hirtelen jött gazdagság nemhogy nem teszi boldoggá azt, akinek az ölébe hullik, sőt, éppen ellenkezőleg, nagy valószínűséggel tönkreteszi az életét.

Az első reakció persze az öröm, a hihetetlen, boldogító érzés, hogy minden gondnak vége, hogy bármit megtehet, a pénzzel mindent elérhet. Ez azonban - például a lottón főnyereményt megütő nyertesek életét vizsgálva - nem tart sokáig, a mámorító első hetek után jön a kijózanodás ideje. Sonja Lyubomirsky "Hogyan legyünk boldogok?" című könyvében ezt úgy fogalmazza meg, hogy az emberek könnyen hozzászoknak a jóhoz, és egy-egy pozitív változás, például nagy összegű nyeremény fölött érzett euforikus öröm néhány hét után eltűnik, azután hamar visszaállnak az addigi, átlagos boldogságszintre.

Magyarországon kevés a lehetőség arra, hogy a nyeremény okozta lelki és életminőségbeli változásokat konkrét eseteken keresztül vizsgálhassuk, hiszen nálunk a nagy nyertesek titkolják a kilétüket. (A bujkálás, az elköltözés kényszere, az "új élet" kezdésének szükségessége persze már önmagában is életminőséget rontó tényező, hiszen ez a szorongás megfosztja őket attól, hogy eddigi környezetükben, felhőtlenül örülhessenek.)

Képes az örömre?

Vajon pénz és lottónyeremény nélkül is képes az örömre? Töltse ki tesztünket és kiderül! Ide kattintson!

Amerikai esettanulmányok, felmérések azonban vannak ottani, ismert nyertesekről, és érdekes eredményre jutottak. Többségüknél alig telt el egy év, és az érintettek már semmivel sem érezték magukat boldogabbnak és szerencsésebbnek, mint a nyeremény előtt, sőt, olyan is akadt, aki boldogtalanabb lett, mert már nem lelte kedvét azokban az egyszerű tevékenységekben (egy jó vacsora, barátok, tévézés, kert stb.), amelyek addig örömet szereztek neki. Kaliforniában betegségként nevezték meg a hirtelen meggazdagodott ember állapotát: a sudden wealth syndrome-ban szenvedő szorong az új helyzetben, új társadalmi pozíciójában megfelelési kényszer gyötri, rettenetes stressz nyomasztja, és előbb-utóbb utoléri a depresszió. Egy fiatal angol lány, Callie Rogers, aki néhány év alatt az utolsó pennyig elverte a kétmillió fontos nyereményét, például olyan mély válságba került, hogy kétszer öngyilkosságot is megkísérelt. "Ilyen fiatalon nem tudtam mit kezdeni azzal a nyomással, ami a hatalmas vagyonnal jár" - foglalta össze egy interjúban.

"Lenne teli bukszám"

Biztos? Bármilyen meglepő, pénzügyi szempontból sem rózsás a helyzet. Az, aki megszokta, hogy rendszeresen érkező jövedelemből él, az képtelen előrelátón beosztani az egyszeri nagy összeget. Az első, viharos öröm idején osztogat belőle a családnak, barátoknak, megvesz mindent, amit megkíván, villát, autót - de ezen az új életszínvonalon élni, ezeket a luxuscikkeket fenntartani bizony sokba kerül, és nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni. Utánpótlás pedig, ha nem fektette be, egyszerűen nincs. Amerikai szociológusok felmérései azzal az eredménnyel jártak, hogy a szupernyeremények általában két év alatt elfogytak, és az illető még rosszabb anyagi helyzetbe jutott utána, mint amilyenben előtte volt. Magyarországon pedig mindezt még súlyosbíthatja az, hogy nálunk nagyon kevesen értenek a pénzhez. Azok, akik még a háztartásuk anyagi viszonyait is képtelenek egyensúlyban tartani, a jövedelmük arányában költeni, hogyan tudnának egy csapásra okosan, hatékonyan foglalkozni a befektetésre váró milliárdos nagyságrendű tőkével?

"Temetném a munkát"

Hát igen, valószínűleg ez sem szerencsés. Az, aki azt hiszi, hogy a nyereménye a továbbiakban egy életre felmenti a munka, a kötelezettségek, a céltudatos gondolkodás alól, aligha lesz tartósan boldog a vagyonával. "Ha nem teszünk erőfeszítéseket, akkor a jelenünk a tegnapunkhoz fog hasonlítani" - írta egy neves boldogságkutató, Andrew Matthews.

Nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy a munka sem csak kínos kötelezettség, pénzszerző, terhes időtöltés lehet, sőt: egy-egy személyiség kiteljesedéséhez, önmegvalósításához, így a boldogsághoz a kedvvel, hozzáértéssel végzett munka vagy hobbitevékenység is hozzátartozik. Az extra nyeremény pedig gyakorlatilag ettől is megfosztja az illetőt, hiszen értelmetlenné válik az erőfeszítése: azt gondolhatja, hogy minek fáradjon kertészkedéssel, amikor annyi pénze van, hogy repülőn hozathat magának primőrzöldséget? Hogyan érezne sikerélményt egy ügyesen megkötött pulóverrel vagy egy kreatívan összeállított patchwork ágytakaróval elkészülve, amikor a neves divatcégek munkáit is megengedheti magának? Márpedig felnőtt korban, egyik napról a másikra nehéz olyan új képességeket felfedezni magunkban, új kedvteléseket találni, amelyek a hasznos tevékenység örömével ajándékoznak meg!

Végezetül, bár közhelynek tűnik, csak idézzük fel azt a megállapítást, amelyre egybehangzóan több boldogságkutató is eljutott évekig tartó szociológiai felmérések nyomán: a boldogság nagyon kevéssé függ a külső körülményektől, így a gazdagságtól, hanem elsősorban a szeretteinkkel tartalmasan eltöltött idő és a jó egészség adhatja meg, a barátságos, optimista, önkontrollal, erkölcsi érzékkel és önbecsüléssel rendelkező, kiegyensúlyozott személyiség érheti el.

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag