Biochippel mérhető a stressz

Egy brit illetőségű diagnosztikai eszközöket gyártó cég biochipet fejlesztett ki a stressz-szint mérésére, melyet a Göteborgi Egyetem és a Nobel-díjak odaítéléséért is felelős Karolinska Intézet is megbízhatónak minősített.

A kutatók 270 beteget vontak be vizsgálataikba, akik hosszú ideig hiányoztak a munkából stressz indukálta affektív zavar (depresszió) miatt, és egészséges személyekkel hasonlították össze eredményeiket. A vérmintákban különböző citokineket (jelátvivő molekulák, melyek receptorokhoz kapcsolódva üzeneteket közvetítenek a sejteknek, és különösen az immunológiai, gyulladásos és fertőzéses eredetű betegségekben vesznek részt), hormonokat és egyéb biokémiai paramétereket vizsgáltak.

A betegek 82 százaléka megfelelt a DSM-IV (a mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve) által leírt major depressziós epizód kritériumainak. Kiderült, hogy a stresszes betegek vérében jelentősen emelkedett egy fehérvérsejteket vonzó fehérje, az MCP-1, valamint két növekedési faktor, a VEGF és az EGF szintje, méghozzá a stressz mértékével arányosan.

A stressz ma már mindennapi jelenséggé vált, mely súlyos betegségek kialakulásához vezethet. A depresszió, szívbetegségek és idegösszeomlás kialakulásában már bizonyították szerepét. Mára a munkahelyi stressz egyre többször von maga után kiesést a munkából, aminek komoly gazdasági következményei vannak. Mindeddig nem állt rendelkezésre olyan diagnosztikai eszköz, mellyel egyszerűen mérhető lenne a stressz szintje. Az új biochipes módszer lehetővé teszi egyszerre akár 12 különböző citokin szintjének mérését egyetlen vérmintából. Az új eszközt gyártó cég fő profilja a diagnosztikai eszközök gyártása és értékesítése világszerte.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció