Amikor lebénulunk az alvástól

Az álomba merüléskor vagy ébredéskor tapasztalható alvási bénulást gyakran élénk érzékszervi hatások kísérik, amelyek akár összetett hallucinációs élményt és félelmet is előidézhetnek.

Vannak, akik mindössze egyszer élik át, míg másoknál rendszeres, akár napi élmény. A kanadai Waterloo Egyetem munkatársai, James Allan Cheyne és Gordon Pennycook arra kerestek választ a Clinical Psychological Science című szakfolyóiratban megjelent értekezésükben, hogy milyen tényezők társíthatóak az alvási bénuláshoz kapcsolódó kellemetlenségekhez.
A kutatók internetes kérdőívet és e-mailes utánkövetést alkalmaztak 293 fős mintán. Több változó segítségével állapították meg az alvási bénulás okozta szorongás mértékét, a közvetlenül utána érezhető beszűkült tudatállapottól kezdve a másnapi rágódásig. A kanadai szakértők a szorongás mértékét az alvási bénulásos esetek jellemzőihez társították. Az eredmények szerint például minél jobban félt valaki az alvási bénulás során, annál nagyobb feszültséget okozott számára az eset a későbbiekben.

A kutatók szerint az alvási bénuláskor tapasztalt érzékszervi élmények előre jelezhetik a későbbi szorongás mértékét. A fenyegetettség vagy támadástól való félelem - például idegen jelenlétének hallucinációja a szobában, mellkasi szorítás, esetleg légzési nehézség - esetén valószínűbb a feszült utóhatás. Az egyensúlyért felelős szervrendszert érintő élmények, úgymint a lebegés, az esés vagy a testen kívüli érzet ugyancsak erősebb szorongással járt együtt.Cheyne és Pennycook úgy véli, hogy az alvási bénulás idején átélt érzékszervi élmények súlyosbíthatják az emberek félelmét, afféle visszacsatolási hurkot létrehozva ezáltal - a későbbiekben ugyanis már az emlékek is nyomasztóvá válnak. Az esetek után tapasztalt szorongás olyan személyes tényezőkkel is összefüggést mutat, mint a gondolkodási minta, a negatív érzelmekre való érzékenység vagy a természetfölötti erőkben való hiedelem. Azok, akik természetfölötti jelentőséget tulajdonítottak az alvási bénulásnak, ugyancsak erősebb szorongásról számoltak be. Az elemzésre hajlamos gondolati struktúrájú egyének azonban lényegesen kevésbé aggódtak.

A friss kutatás tehát a helyzettől és a személytől függő tényezőket is figyelembe vette, fontos eredményül szolgálva egy eddig még feltáratlan területen. A vizsgálatban résztvevők egy része nehezményezte, hogy az orvosok nem tulajdonítanak jelentőséget az alvási bénulással kapcsolatos félelmüknek. "Az alvási bénulás kutatása dollármilliárdokban mérhető hasznot hozhat, mert a hozzá kötődő szorongás baleseteket, betegségeket és munkateljesítmény-csökkenést eredményezhet" - jegyezték meg a kutatók.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Nyugat, északnyugat felől ismét növekedni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag