Amikor a stressz depresszióhoz vezet

A stressz az emberi szervezetet érő fizikai-érzelmi megterhelésre adott élettani válasz. Ez a reakciónk a túlélést szolgálja: bármilyen erős külső hatásra - észlelt veszély, fenyegetés, de szélsőséges öröm esetén is - a stressz az, amely mozgósítja testünk energiatartalékait, és arra indít, hogy megküzdjünk a helyzettel, netán kimeneküljünk belőle.

A nyomás elmúltával pedig regenerálódunk, azaz szervezetünk ismét "alapjáraton" működik tovább. Ám ha a feszültség tartósan fennáll, és a "készenléti állapot" folyamatosan megmarad, az bizony kimeríti a szervezetet. Mindez pedig testi és lelki megbetegedésekhez, akár depresszióhoz is vezethet.

A stressz és a depresszió kapcsolata

A depresszióval küzdő emberek egy részénél a betegségük kezdete gyakran köthető egy stresszel teli életeseményhez. Egy szeretett személy vagy a munkahely elvesztése a legtöbbünk számára hatalmas traumát jelent. De előfordulhat, hogy az életünkben bekövetkező pozitív ám jelentős változás - házasságkötés, családalapítás, kihívásokkal teli új állás, költözés - ró váratlanul nagy terhet ránk.

A tapasztalatok szerint a depresszió tüneteinek megjelenése egyaránt lehet pozitív és negatív élmények eredménye. Gyakoribb azonban, hogy a depresszió az egyént érő tartós, negatív stresszhatások - mint például megoldhatatlannak tűnő anyagi gondok, problémák a párkapcsolatban, elhúzódó betegség - következményeként alakul ki. Ugyanígy depresszióhoz vezethet az is, ha a stressz is krónikussá válik: például egy munkahelyi leépítés hirtelen sokkja tartós nyomássá fokozódhat, ha hosszabb ideig nem sikerül új munkahelyet találni.

A stressz, különösen, ha a feszültség tartósan fennáll, emeli a stresszhormonnak is nevezett kortizol szintjét a szervezetben, ugyanakkor csökkenti a szerotonin és más, a hangulati élet zavarával kapcsolatba hozható agyi ingerületátvivő anyagok koncentrációját. A tartós stressz éppen azokat a kémiai rendszereket zavarja meg, amelyek szabályozzák a megfelelő alvást, az étvágyat, az általános energiaszintet és a szexuális késztetést, tehát biztosítják a "normális" hangulati és érzelmi működést.

Oda-vissza hatás

A stressz és a depresszió kapcsolata összetett, nem ritkán egyfajta ördögi körként írható le. Stressz hatására könnyebben fordul az ember "öngyógyításnak" vélt, ámde egészségtelen tevékenységekhez: alkoholhoz, cigarettához, és más legális, netán illegális drogokhoz. Ugyanakkor hajlamosabb elhanyagolni egészséges szokásait. Mindezek viszont további terheket rónak a szervezetre, és fokozzák a depresszió kialakulásának esélyét.

A tartós, negatív stresszhatás akár szorongáshoz, depresszióhoz is vezethet.

A veszteség bármely típusa jelentős kockázati tényező: a veszteségre a gyász az egészséges reakció, ám ha ez idővel nem enyhül, az arra hajlamos embereknél depresszióhoz vezethet. A munkahely elvesztése az önértékelési és anyagi problémákon túl társas kapcsolataink egy részétől is megfoszthat, pedig a megértő, támogató környezet védelmet nyújthatna a depresszióval szemben. Más oldalról nézve a súlyos, vagy krónikus betegségek - köztük maga a depresszió is - a tartós stressz tényezőnek minősülnek.

Vegyük fel a harcot!

A pszichés problémák általános modellje, a sérülékenység-stressz modell szerint a betegségre való hajlam és a környezeti stressz együttes hatása váltja ki a különböző zavarokat.

A rugalmas ellenálló képesség, vagy másként a megbirkózási képesség olyan védelmi mechanizmusokat jelent, amelyek akár a hajlam és a stresszes életesemények együttes jelenléte mellett is megkímélhetnek a lelki megbetegedéstől.

Az orbáncfű depressziót enyhítő hatása az ókor óta ismeretes, a gyógynövény hatásosságát pedig a modern klinikai vizsgálatok is megerősítik. A növényben lévő hatóanyagok segítik az idegsejtek közötti ingerületátvivő anyagok egyensúlyának helyreállítását, így az orbáncfű-kivonat enyhe depresszióban a szintetikus hatóanyagú gyógyszeres kezelés kíméletes alternatívája lehet.

A minket érő stressz hatásainak csillapításával és e képességünk fejlesztésével sokat tehetünk azért, hogy természetes módon csökkentsük a bénító depresszió kialakulásának esélyét.

Testmozgás

Már napi fél óra mozgás olyan hormonális változásokat okoz, amelyek javítják a hangulatot, és enyhítik a stresszt. Nincs szükség erős fizikai terhelésre, a heti 4-5 alkalommal végzett séta, kocogás vagy úszás is kedvezően befolyásolja a lelkiállapotot.

Jóga, relaxáció, meditáció

Az ellazulást szolgáló elme- és lelkigyakorlatok képesek ellensúlyozni a stressz ártalmait, mivel nyugtatóként hatnak a szervezetre. Egyes kutatások szerint ezek a technikák pozitív hatással vannak az agy érzelemközpontjára.

Táplálkozás

A zöldségekben-gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, alacsony zsírtartalmú tejtermékekben gazdag étrend nem csak az általános egészségre, de a hangulatra is kedvező hatással van, míg az egészségtelen, nehéz, "gyorséttermi" ételek épp ellenkezőleg. Az alkohol kerülendő: rövid távon úgy érezhetjük javítja a kedélyt, élettani szempontból azonban az alkohol a depressziót kiváltó tényezők körébe sorolható.

Alvás

Az egészséges alvási szokások fontos szerepet játszanak a mentális jóllét megőrzésében. Érdemes tartani magunkat az éjjelenkénti 8 óra pihenéshez, fix időpontra tenni a lefekvés és felkelés időpontját, és kialakítani a lehető legnyugodtabb éjszakai pihenőhelyet az otthonunkban.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)