A stressz károsítja az agyfejlődést

A baba és a várandós anya kapcsolatát nem hagyja érintetlenül az átélt stressz. A legújabb stresszkutatások eredményei arra intenek, hogy megelőzésére gondot kell fordítanunk.

A szakemberek újabban összefüggések után kutatnak a várandósság alatti anyai érzelmek és a fejlődési rendellenességek között. Korábban ilyen irányú feltételezés "a máglyára küldéssel" volt egyenértékű.

A kérdésfeltevésnél már csak az eredmények a meglepőbbek. Az anyák emocionális stresszállapotát ugyanis olyan nagy morfológiai eltérésekkel hozzák összefüggésbe, mint az újszülöttkori gyomor alsó kivezetésének szűkülete, az úgynevezett infantil pyloric stenose, a gyomorfekély, továbbá változatos gyermekkori pszichiátriai megbetegedések.

Váratlan traumák

Két nagy populáción végzett felmérés is azt mutatja, hogy a súlyos, váratlan traumák a másállapot első harmadában, mint például egy gyermek vagy egy közeli hozzátartozó halála, fokozott rizikót jelentenek olyan veleszületett megbetegedésekre, mint a nyitott gerincvelő és a farkastorok, valamint a szív és a máj megbetegedései.

Nem véletlen tehát, hogy a kismamáknak stresszmentes környezetet és életmódot kellene biztosítani. Ezt elsősorban a gyermek apja, de a hozzátartozók és a munkatársak is garantálhatják.

Más kutatások, amit például az amerikai Lou végzett, összefüggést mutattak ki a születés előtti stressz és a kisebb fejkörfogat, valamint a neurológiai problémák között.

Ez azt jelenti, hogy a születés előtti életidőben a babákat érő stressz káros hatással van agyuk fejlődésére. Ugyancsak vannak olyan vizsgálatok, amelyek a stressz és a későbbi skizofréniás megbetegedések között mutatnak ki összefüggést.

Egy kiváló holland kutató, Bea van der Bergh összefüggést talált a születés előtti stressz és az újszülöttkori motoros aktivitás között: a stresszelt babák gyakrabban sírnak, és nagyobb számban lesznek hiperaktívak.

A 8 és 9 éves korban megismételt vizsgálatok eltérő jellegű problémákat találtak a fiúknál és a lányoknál. A fiúkra jellemzőnek bizonyult a hiperaktivitás, az önkontrollzavar és az agresszivitás, míg a lányoknál a társas problémák voltak feltűnőek.

Többet sírnak

Egy másik kutatási irány azzal foglalkozik, hogy az anya emocionális stressze milyen hatással van a magzatra.

Kiderült, hogy az anya szorongása hatással van a magzat motoros aktivitására, a pulzusfrekvenciájára és a magatartásmintáira.

A depresszív anyák magzatai többet mozognak az anyaméhben, ugyanakkor a motoros fejlődésük elmarad a nem depressziós kismamák babáitól.

Az ellentmondás csak látszólagos.

A gyakoribb mozgás hátterében az anyai stresszre adott fokozott endorfintermelés áll. Az endorfinoknak fájdalomcsillapító és euforizáló hatásuk van.

A termelésükhöz nagy ingermennyiségre van szükség, amit a magzatok a mozgásokból származó vesztibuláris ingereken keresztül igyekeznek biztosítani. Ezért jó terápia a stressz oldására a zenehallgatással egybekötött hintaszékezés. VI.évf./3.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: