9 jó válasz 9 kínos munkahelyi kérdésre

HáziPatika

Tippek a túlélésre, ha főnökünk, esetleg munkatársunk becsmérlésekor lebuknánk, vagy éppen egy fennhangon reklamáló ügyfelet kell leszerelnünk. Kilenc kínos esetre, szituációra is van válaszuk az etikett-szakértőknek.

Az ügyfél neve egyszerűen nem jut eszünkbe, vagy a főnökünk éppen elkap, amikor a háta mögött beszélünk - az efféle kínos esetekre próbál megoldást találni a német napilap, a Die Welt online kiadása. Ezekben a helyzetekben a szakértők szerint a legfontosabb, hogy megőrizzük a szuverenitásunkat és elkerüljük a hektikus viselkedést, a "rövidzárlat-reakciókat".

A név elfelejtése

Jó tudni

A magyar munkavállalók több mint fele tartja úgy, hogy munkahelye gyakran stresszes. Ez az egészségi kockázatokon túl komoly - becslések szerint 440 milliárd forint - veszteséget okoz a vállalkozásoknak is, olvasson tovább!

"Halló, kedves, ööö... ööö..." Egy ilyen beköszönés nyilvánvalóan rossz érzést hagy az ügyfélben. Mondhatjuk úgy is, hogy a fontos vevőre nem tesz jó benyomást. Ilyenkor megoldás lehet, ha gyorsan visszagondolunk arra, hogy mikor találkoztunk utoljára az ügyféllel, s miről beszéltünk vele. Ezt el is mondhatjuk neki, érzékeltetve, hogy emlékszünk rá, csak éppen a név nem ugrik be. Az ilyen helyzeteket aztán kevésbé veszik rossznéven az ügyfelek - magyarázza a vállalati tréningekkel foglalkozó coach-szakértő, Theo Bergauer.

Elveszítjük a fonalat

Addig a pillanatig egész jól ment a prezentációnk, ám egyszer csak bekövetkezik a legrosszabb: összezavarodunk, és elveszítjük a fonalat. Hogyan tovább? Hirtelen csönd lesz a teremben. Mindenki várakozva figyel. Ilyenkor nem jó ötlet hosszan elnézéseket kérni. "Ezzel csak jobban belelovaljuk magunkat a hibánkba" - indokolja Bergauer. Egyszerűbb folytatni valami mással az előadást.

Ha hirtelen jobb nem jut eszünkbe, akár még a hallgatóságot is bevonhatjuk a "játékba". Feltehetjük a kérdést: "Mit gondolnak Önök, mi következik ezután?" Szerencsés esetben a közönség soraiból olyan válasz is érkezhet, ami a téma azonnali folytatását teszi lehetővé.

Még szerencsésebb a helyzet, ha olyan résznél akadunk meg, ahol lehetőség van arra, hogy felkérjük a hallgatóságot: kettes csoportokban írjanak össze kérdéseket. Ha minden jól sikerül, akkor senki sem fogja észrevenni, hogy valójában mi akadtunk el a gondolatmenetünkben. Inkább annak örül a közönség, hogy "része lehet az előadásnak", észre sem véve, hogy előre nem tervezett akcióról van szó.

A főnökről nem túl szépeket mondani - és lebukni

Majdnem mindenki mond időnként rosszat a főnökéről, ebben különösebb újdonság nincs. Lebukni azonban, amikor ilyenekről fecsegünk, nagyon kínos. Bár a főnök részéről sem túl okos dolog kihallgatni az ilyen beszélgetéseket, de ha megtörténik, a beosztott van nehéz helyzetben.

A munkahelyi kínos szituációkat érdemes higgadtan kezelni

A munkahelyi kínos szituációkat érdemes higgadtan kezelni


A kimagyarázásra ilyenkor nem nagyon van mód, ezért leginkább a bocsánatkérés javasolható az etikett-szakértő és trénerként szintén etikettet tanító Imme Vogelsang szerint. Egy mentőötlet azért kapóra jöhet: ha a kritikának van valami konkrét alapja, akkor nyugodtan mondhatjuk: "Sajnálom, hogy ilyen módon derül ez ki, jobb lett volna, ha először személyesen Önnel beszélem meg a problémát."

Tréfás e-mail - véletlenül a tréfa célpontjának elküldve

A digitális éra klasszikus "félrelépése", pontosabban "félrebillentyűzése", amikor tréfásnak szánt kör e-mailünket véletlenül a tréfa célpontjának, az érintett munkatársnak is elküldjük. Technikai hibára ilyenkor nem hivatkozhatunk, kimagyarázni is lehetetlen a dolgot. Vogelsang ezért azt javasolja, hogy ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, ha nem e-mailben kommunikálunk az érintettel, hanem közvetlen beszélgetést kezdeményezünk. Vagy felhívjuk telefonon, vagy személyesen megkeressük az irodában, és megpróbáljuk négyszemközt tisztázni a dolgot. Ilyenkor a bocsánatkérés is személyesebb - és hitelesebb.

A főnökkel összefutni - a szaunában

Éppen kényelmesen elhelyezkednénk, ám ekkor a szauna ajtajában feltűnik a főnök. Kissé kínos meztelenül vele szemben üldögélni. Persze "jó fejnek" látszani, vagy a hidegvérünket megőrizni sem könnyű ilyenkor. (Hidegvérre nem gondolnánk, hogy éppen a szaunában lenne szükségünk...) Ha ez valakinek kínos, akkor keresse meg az órát (homokóra szokott lenni ilyen helyen) és mutasson rá, majd tegyen úgy, mintha éppen befejezte volna a szaunázást.

Lecsúszott cipzár

Miért nevet mindenki, amikor beszédünk közben semmi vicceset nem mondtunk? Ha lefelé pillantunk, rögtön kiderül: lecsúszott a nadrágunk cipzárja. Méghozzá tucatnyi hallgatóság előtt. A legjobb ilyenkor a közönséggel együtt nevetni, de azért gyorsan forduljunk meg, és rendezzük a ruhánkat. Ilyenkor szimpatikusnak tűnünk, hogy a többiekkel nevetünk, hiszen magunkon is tudunk nevetni, de azért túlzottan ne erre építsük az előadás többi részét, és gyorsan próbáljuk más témára terelni a szót. Ha "túltematizáljuk" a kérdést, vagyis nagyobb dolgot csinálunk belőle, akkor ugyanis a helyzet kínosságát fokozzuk.

Ügyfélpanaszok

Minden eladó és ügyintéző rettegett pillanata, amikor az ügyfél visszajön és fennhangon panaszkodni kezd, hogy őt valamilyen ügyben sérelem érte (megtévesztették, rosszul intézték el az ügyét, félretájékoztatták, stb. - Magyarországon ennél élesebben is fogalmaznak időnként a kliensek). Ilyenkor persze a többi ügyfél is azonnal felpillant, másra sem figyel, mint a panaszosra és a megdermedt eladóra/ügyintézőre/tanácsadóra. A kollégák pedig csak annyit gondolnak: na, mit rontott el már megint a bepanaszolt munkatárs.

Ilyenkor nagyon fontos, hogy még ha nincs is igaza a vevőnek, ügyfélnek, kliensnek, akkor sem szabad ellentmondani neki. Ez halálos ugyanis ebben a szituációban - fogalmaz határozottan a német internetes lap. Az indok egyszerű: az ellentmondás még jobban felidegesíti az ügyfelet - magyarázza Vogelsang. Ehelyett tehát először megértőnek kell mutatkozni, amivel kifoghatjuk a szelet az "ellenfél" vitorlájából. Második lépésben pedig konkrét megoldási javaslattal kell előállnunk. Ez a legjobb módszer a panaszos lecsillapítására. A végén akár még az is kiderülhet, hogy "szükséghelyzetben mentettük meg az ügyfelet" - a nagyobb bajtól.

Pohár felborítása

Egy rossz mozdulat az üzleti ebéden, és az asztal szélén álló poharat ügyfelünkre borítjuk. Persze a pohárban nem víz van, hanem vörösbor vagy valamilyen élénk színű gyümölcslé. A tipikus hiba ilyenkor a pánikreakció. Sokan megpróbálják azonnal jóvátenni a dolgot. Vagyis szalvétát ragadnak, a másikat megpróbálják "letörölgetni". Ez ugyan jó szándékú cselekedet, csak éppen zavaró és felesleges (Üzleti partnerünk ugyanezt maga meg is tudja tenni.) A legrosszabb, ha felkiáltunk: "Ó, ne, milyen kínos!" - na, ilyenkor aztán tényleg a leglehetetlenebbé válik a helyzet, hiszen más asztaloktól is elkezdenek ránk figyelni az étteremben.

Ehelyett a visszafogottság a legfontosabb: ha munkatársunkkal történik a dolog, akkor hívjuk a pincért. Ha ügyfélről van szó, akkor felajánljuk a segítségünket, de megvárjuk, hogy partnerünk igényt tart-e erre. Valószínűleg ő maga fogja elintézni a problémát, a mosdót felkeresve. Visszatérése után átadhatjuk névjegykártyánkat, és felajánlhatjuk a tisztítás költségeinek fedezését.

Nyilvános letolás - elrontottuk a főnök által adott feladatot

A főnök megbízott, hogy egy fontos ügyfélnek ajánlatot küldjünk. Ám a szövegben több komoly hiba is van. A főnök most ezért felelősségre von, méghozzá az összes munkatárs előtt. Ilyenkor fontos, hogy időt nyerjünk, és a "színjátékot" egy másik "színpadra" helyezzük át - tanácsolja Bergauer. A beosztott például válaszként annyit mondhat: "Szívesen elmagyarázom Önnek, hogy mi történt. Megbeszélhetnénk ezt az irodájában?" Így legalább a többiek előtti további blamálásunkat megakadályozhatjuk.

Másokra azonban ne hárítsuk át a felelősséget. Ilyenkor ugyanis nemcsak alkalmatlannak, hanem hazugnak is tűnhetünk. Jobb bűnbánónak látszani, és kifejezni a sajnálatunkat. Ezután ajánljuk fel, hogy mi magunk igyekszünk kijavítani a hibát. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelet felhívjuk és tájékoztatjuk, hogy rövidesen egy új ajánlatot kap tőlünk. Ideális esetben a történet úgy végződik, hogy az üzleti partner csak a kellemes beszélgetésre emlékszik, és a főnökünknek is dicsér majd a következő találkozójukon.

Kedves Doktornő! Harminc éves fiatalember vagyok és "munka váltás témával"fordulnék önhöz. Az első szakmám szobafestő,a második fodrász(alkalmazott) illetve rendelkezem vagyonőri vizsgával is(érettségi,angol alap nyelvvizsga,jogosítvány). Lényegében 22-23 éves koromtól a második szakmámban dolgozom,de úgy érzem már nem vonz ez a szakma(feszélyezve érzem magam a munkában/munkahelyen),de nehezen merek váltani,mert más területen kevés a tapasztalatom illetve a munkanélküliség esete is visszatart!!Főiskolára nehezen/nem tudok bejutni,mert dolgoznom kell és a magas tandíjat sem tudom fizetni.Néhányan azt tanácsolják inkább vállalkozzak,de nincs ismeretem ebben a témában,és a költségek is magasak.Szeretném az idegen nyelvet tanulni,de ezt főként a munkahely váltással tudom elérni(vagyonőri 24-48 munkarend)illetve egy estleges 2 munkahely lehetősége.Vannak munka lehetőségek,szakmákon belül ill. egyéb területeken szintén,de nem tudom hogyan döntsek?Próbálok anyagi és továbblépés(fejlődés)szerint tervezni,ill. már a külföldi munkákon is gondolkoztam. Sajnos anyagilag nem tudok független lenni,így még a szüleim házában élek,bár önálló "terepen". Jelenleg nincs párkapcsolatom,esetleg ez is okoz belső nyomást?? Szeretem a szüleimet,de talán önállósági/leválási problémákkal állók szemben?! Több velem egy korú ismerősöm már "saját" életet él,esetleg már gyermekük is van.! Nem értem mi lehet a probléma ill. megoldás?!Természetes ez a döntésképtelenség vagy valami lelki/pszichológiai probléma okozza a tanácstalanságot??Vagy több megoldandó probléma van?? Néha egy álom világban érzem magam,mintha ez nem is a valóság lenne?!!Kérem segítsen... Köszönöm

Kedves Kérdező! Levele alapján valóban nem éál olyan életformát, mely az ismeretei és az életkora alpján szükséges lenne. Én nem helyelem azt a gondolatot, hogy a szülőről le kellene válni. Inkább felnőtt-felnőtt relációt kellene kialakítani...

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag