Kérdések és válaszok

Mi a fóbia és melyek a leggyakoribb fóbiák?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

Az aggodalom és félelem a mindennapi élet kísérőjelenségei. A fóbia irracionális félelem bizonyos helyektől, helyzetektől, tárgyaktól, élőlényektől, nyilvánosságtól, stb. A fóbiások elkerülik a fóbia tárgyát, pl. nem használnak tömegközlekedési eszközt, nem mennek társaságba.
A fóbiáknak három fő csoportja különíthető el:
- agorafóbia,
- szociális fóbia,
- specifikus (egyszerű) fóbia.
Az agorafóbia (piactériszony) gyakori kísérőjelensége a pánikrohamnak, de önmagában is előfordulhat. Lényege, hogy az illető intenzív félelemmel, szorongással él meg minden olyan helyzetet, ahonnan nem tud elmenekülni, vagy egy esetleges rosszullét esetén nincsen kéznél azonnal segítség. Ilyen helyzet lehet például a tömegközlekedési eszközökön vagy ritkábban az autóban való utazás, sorban állás, nyílt téren való közlekedés gyalogosan, moziban vagy színházban a sor közepén ülés, valamint a bevásárlóközpontokban való tartózkodás.
A szociális fóbiában (emberfóbiában) szenvedők fő panasza, hogy súlyos és tartós szorongásuk jelentkezik, ha más emberekkel kell beszélniük, találkozniuk. Ez a félelem akadályozza, hogy részt vegyenek családi, baráti találkozásokon, tárgyaljanak, vizsgázzanak, de még azt is, hogy telefonáljanak vagy esetleg ajtót nyissanak, ha valaki csenget.
A szociális fóbia (emberfóbia) fő tünete az állandó és ismétlődő félelem az olyan helyzetektől, ahol a páciens más emberek figyelmének, esetleg megítélésének lehet kitéve, például étteremben való étkezés, nyilvános illemhely használata, szereplés, vagy aláírás mások előtt.
A specifikus (egyszerű) fóbiák lényege egy állandó, ismétlődő félelem egy konkrét tárgytól vagy helyzettől, mely azonnali pánikrohamot vagy intenzív szorongást vált ki. Ezek lehetnek állatok, (például az ismert arachnofóbia, azaz a póktól való iszony, de mindez lehet lovaktól, madaraktól, kígyóktól vagy rovaroktól is) természeti jelenségek (vihar, mennydörgés, víz), a vér látványa, illetve hidak, liftek, alagutak és repülőgépek használata (klausztrofóbia).

Cikkek