Vállalható lett a pánikbetegség

A pánikbetegség hatékonyan kezelhető, a terápia olykor már néhány hét alatt is látványos javulást hoz. A tünetek fellépése esetén érdemes tehát szakemberhez fordulni, máskülönben a zavar egyre súlyosbodó kihatással lesz az életminőségre.

Miközben néhány évtizeddel ezelőtt még az orvosok is csak nehezen ismerték fel, addig mára sokkal láthatóbb, ismertebb a pánikbetegség a társadalomban. Sőt néhány beteg manapság hajlamos lehet átesni a ló túloldalára, és mellkasi fájdalmakkal akár hamarabb fordul pszichiáterhez, mint kardiológushoz - mondta el az Indexnek Purebl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese. Hozzátette, a pánikzavar felismerését nagyban segíti, hogy más mentális betegségekhez képest kevésbé stigmatizáló. "Jól vállalható betegséggé vált, amiben nagy szerepe van annak, hogy a médiában megjelent a pánikbetegség" - fogalmazott a szakember.

Szinte minden ember átél pánikrohamot élete során
Szinte minden ember átél pánikrohamot élete során (fotó: iStock)

De mikor beszélünk egyáltalán pánikbetegségről? Miben más ez, mint a pánikrohamok? Először is érdemes szót ejteni a szorongásos rohamokról, amelyek olyankor törnek ránk, amikor valamilyen ijesztő élményt élünk át, például figyelmetlenül lépünk le az úttestre, és csupán a heves dudálás hatására ugrunk vissza az utolsó pillanatban egy közeledő autó elől. Ilyenkor megemelkedik a szervezetben a vérnyomás és a pulzus, illetve hideg-meleg hullámok futnak át a testünkön. A pánikroham is hasonló, csakhogy ez esetben nincs jól értelmezhető kiváltó oka a tüneteknek, amelyek látszólag minden ok nélkül lépnek fel.

Hogyan működik a pszichoterápia, milyen esetekben érdemes pszichológushoz, pszichiáterhez fordulni? Részletek itt.

Maga az esetenként előforduló pánikroham nem tekinthető még betegségnek, sőt ilyesfajta panaszokat majdnem mindenki átél élete során. Pánikbetegség akkor kezd el kialakulni, amikor a tünetek hatására az érintett elkezdi fejben keresni azok lehetséges forrását. Mellkasi fájdalmak, heves szívdobogás esetén például joggal merül fel valamilyen szívbetegség gyanúja, ami kétségkívül ijesztő - ezáltal csak fokozza a szorongást, önmagát erősítő folyamatot létrehozva. A beteg egyre jobban odafigyel a tünetekre, rövid időn belül pedig kerülni kezdi azokat az élethelyzeteket, amelyekről tudja, hogy előzőleg már pánikrohamot váltottak ki nála.

Ez a viselkedés az alapja a pánikbetegségnek, amely miatt az érintettek végül számos, elsősorban közterületen megvalósuló élethelyzettől rettegni és ódzkodni fognak. A pánikbetegség igen gyakran agorafóbiával is társul. Jellemző tünet, hogy a pánikbetegek mindig a sor szélére ülnek a moziban vagy színházban, hogy probléma esetén minél könnyebben menekülni tudjanak a szituációból.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)