Válaszol a pszichiáter

Rohanó, teljesítménycentrikus világunkban egyre többen vannak, akik keményen küzdenek, hogy megfeleljenek a munkahely támasztotta elvárásoknak.

A rendszeres 10-12 órai munka után, problémától zsongó fejjel, felpörgetett állapotban hazatérve a megnyugvást, a relaxálást, az átállást remélve nyúlnak a pohár után.

Az alkohol jelenti a terhek lerakását, a görcsök kioldását - átvitt értelemben és konkrétan is, hiszen az ital igen jó izomlazító hatású.
Vannak, akik ezt megtehetik, mert egész életükben megmaradnak "szociális ivónak", nem veszítik el a kontrollt, nem alakul ki függőség, ám vannak, akik - pontosan még nem tudjuk miért - észrevétlen csúsznak lefelé, s válnak az ital rabjává.
Gyakran valamilyen módon a család, a párkapcsolat is elősegíti - tudattalanul - az alkoholfüggőség kialakulását (ezért sokszor hatásos megközelítés az ún. családterápia), a betegnél problémakezelési módszerré, konfliktusmegoldási lehetőséggé válik az ivászat.
Sokan elmondják, hogy alkoholos állapotban az egyébként rájuk nehezedő, súlyosnak érzékelt gondok mintha eltörpülnének, könnyűvé, kezelhetővé válnak, megszűnik a szorongás.
A függők másik csoportjába azok tartoznak, akik gátlásaik csökkentése, ún. szociális fóbiás tüneteik enyhítése miatt válnak alkoholistává, ugyanis ha valaki ittas, megnő az önbizalma, kezdeményezőbb, jobban feloldódik társaságban.
Sokan már tizenévesen megtapasztalják az ital oldottságot okozó előnyeit, s egyre gyakrabban nyúlnak a pohár után - természetesen nem számolva az alkoholfüggőség lehetőségével.
Ha valaki a fentiek alapján magára ismer (bár hozzáteszem, hogy az alkoholisták közül sokan bagatellizálják ivási szokásaikat, nem tartják magukat alkoholistának akkor sem, amikor már függők), forduljon szakemberhez, mert a szorongás, a stressz kezelésére nagyon sok lehetőség van. Az alkoholbetegség gyógyítására - a pszichoterápiás kezelés mellett - már létezik olyan gyógyszer is (azon alapulva, hogy az alkoholfüggőség sajátos agyi anyagcserezavarral is jár), amely az alkoholéhséget csökkenti.
Érdekes módon a kiút néha éppen akkor tűnik fel, amikor már teljesen mélypontra süllyedt valaki (természetesen még nem egzisztenciálisan - mert az nagymértékben csökkenti esélyeit), amikor eljutott odáig, hogy egyszerűen nincs más lehetősége, csak a teljes újjászületés: az absztinencia.
(Érdeklődők számára ingyenesen hívható zöldszám: 06-80/621-111)

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt helyenként hosszabb-rövidebb időre felszakad a felhőzet, de lesznek borult tájak is.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag