Újabb dolgok derültek ki a déjá vu-ről

Talán mindenkivel előfordult már, hogy bizonyos szituációkban úgy érezték, már átélték egyszer a történteket. Ezt a francia eredetű déjá vu - "már látott" - kifejezéssel illetik, és a tudósoknak idáig csak feltételezéseik voltak a kialakulásáról.

Régóta foglalkoznak kutatók a déjá vu-jelenséggel, de eddig homály fedte, hogy mi indukálja azt a furcsa érzést, hogy az adott szituációt egyszer már átéltük. Néha egy illat, utcakép, esetleg egy elhangzott mondat váltja ki bennünk az ismétlődés különös élményét, amelyet korábban paranormális tevékenységekhez, vagy az előző életünkben tapasztalt dolgokhoz kötöttek. Bár teljes konszenzus még napjainkra sem született a kérdésben, a kutatók nagy része szerint ez egyszerű memóriatorzulás, és valójában onnan ered, hogy valami nagyon ismerős szcenárióhoz hasonlít az átélt helyzet - írja az Origo.
A memóriatorzulást kiváltó okokról azonban még jobban megoszlanak a vélemények: jelentkezhet egy álomból visszamaradt emlékfoszlánytól, egy ismerős helyzettől, vagy esetleg attól, hogy jártunk már a déjá vu-t előidéző helyen, csak nem emlékszünk rá konkrétan. A Colorado Állami Egyetem szaktudósai a legújabb kutatásuk során abból a feltételezésből indultak ki, hogy a déjá vu egy emlék, amit az agyunk rosszul hívott elő. Tulajdonképpen egy korábbi, nagyon hasonló szituáció miatt torzít emléket az agyunk.

Elfelejti, hová is tette a kulcsait, nem jut eszébe, hogyan hívják a gyermeke tanítónőjét, gondolkoznia kell a bankkártyája kódján? A memóriazavarok időnként mindenkit érinthetnek, de szerencsére viszonylag ritkán áll ennek hátterében komoly idegrendszeri betegség. Cikkünkben leírjuk, mikor tanácsos valóban orvoshoz fordulni a feledékenységgel!

Korábbi kutatásokkal már megállapították, hogy a déjá vu leggyakrabban helyszínekhez köthető. Ezért egy videojátékban különböző szobákat és helyiségeket rendeztek be úgy, hogy minden helyszínnek volt egy adott párja, amely a résztvevőkben a déjá vu érzését volt hivatott előhívni. A szobapárok más-más jelenetet ábrázoltak, így elsőre nem is lehetett egykönnyen beazonosítani őket, sémájuk azonban megegyezett. Mint kiderült, egyértelműen magasabb volt az esélye a déjá vunek akkor, ha hasonló arányokkal rendelkező szobát láttak, mint akkor, ha különbözőt, de berendezésében hasonlót. A déjá vu egyik elősegítője valószínűleg az lehet, hogy az agyunk egy új környezetet már ismertként érzékel, pedig még soha nem láttuk - magyarázta a kutatást végző Anne M. Cleary.
A déjá vu során nem csak azt érezzük, hogy a történtek már lezajlottak, de a folytatást is látni véljük

A déjá vu során nem csak azt érezzük, hogy a történtek már lezajlottak, de a folytatást is látni véljük

A déjá vu érzéséhez nem csak az társul, hogy az adott szituációt már egyszer átéltük, hanem az is, hogy tudjuk, mi fog ezután történni. Bizonyos feltételezések szerint olyan ez, mint amikor egy szó ott van a nyelvünk hegyén, de nem jut eszünkbe. Ilyenkor az emlék nem képes visszahívódni megfelelően, így sokszor csak arra emlékezünk, hogy milyen betűvel kezdődött a felidézni kívánt szó. A déjá vu során is a korábbi emlékekre támaszkodva próbálja az agy "megjósolni" a jövőt. Az előzőhöz hasonló teszt ugyanakkor bizonyította, hogy az efféle megérzések és a déjá vu között nincs összefüggés.
Azt azonban megfigyelték, hogy a déjá vu és a szorongás között egyértelmű kapcsolat mutatható ki. Megfigyelték, hogy a szorongással és a disszociatív rendellenességekkel küzdő emberek mérhetően többször éltek át déjá vu-t, mint azok, akik nem számoltak be ilyen problémákról. Ebben valószínűleg az is közrejátszik, hogy a depresszióval és szorongással küzdő emberek sokkal többet analizálják a körülöttük zajló történéseket, így több olyan emlékük lehet, ami öntudatlanul, de rosszul hívódik vissza.
Forrás: Origo
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+30, +35 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában napos idő lesz, de gomolyfelhők is megjelennek az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag