Szegény gyerekek között több az ADHD-s?

Brit kutatók összefüggést mutattak ki a gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (attention deficit hyperactivity disorder, ADHD) és a társadalmi/gazdasági státusz között.

A szaklapban megjelent kutatáshoz az Exeteri Egyetem Orvostudományi Karának kutatói a 2000 és 2002 között született, több mint 19 500 brit gyermeket tartalmazó Millenniumi Kohorsz Vizsgálat adatbázisát használták fel. Eredményeik azt mutatták, hogy az Egyesült Királyságban összefüggés figyelhető meg a gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (attention deficit hyperactivity disorder, ADHD) és a társadalmi/gazdasági státusz között.

A kutatásból kiderült, hogy több ADHD-s gyerek származik a létminimum alatt élő családokból, mint az általános népességből. Azt is kimutatták, hogy a szociális lakhatási programban részt vevő családoknak körülbelül háromszor nagyobb az esélye arra, hogy gyermekük ADHD-ban fog szenvedni, mint azoknak, akik saját otthonban élnek.

A kutatócsoport arról is beszámolt, hogy a fiatalabb anyák gyermekei is nagyobb eséllyel lesznek ADHD-sok. Az iskolai végzettséggel nem rendelkező anyáknak több mint kétszer nagyobb az esélyük arra, hogy gyermekük ADHD-s lesz, mint a diplomás anyáknak, és az egyedülálló szülőknek is nagyobb valószínűséggel lesz figyelemhiányos hiperaktivitás zavaros a gyermeke, mint az együtt élő szülők háztartásaiban.

A kutatást vezető dr. Ginny Russell elmondta, hogy bár az ADHD hátterében genetikai tényezők is állnak , a mostani eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy a betegség a hátrányos szociális és gazdasági háttérrel is összefüggésben áll.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)