Miért fontos a depresszió időben történő felismerése?

A depresszió nem egyszerűen a rossz kedvet jelenti és a személyiség esetleges gyengeségére sem utal. A depresszió gyakori, komoly és összetett betegség, ami a világon közel 121 millió embert érinthet.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) felmérése szerint a depresszió már napjainkban is a vezető okok közt szerepel a munkaképesség elvesztésében és a szakmai előrejelzések szerint ez a következő 10 évben is várhatóan így lesz. Sajnos, a depressziós betegek csupán egynegyede kap megfelelő terápiát, melynek oka részben a betegség fel nem ismertsége.

1

Bár a depressziós beteg alaptünetei: a levert hangulat, az érdeklődés és az örömre való képesség elvesztése, emellett a depressziós betegeknek gyakran testi jellegű panaszaik is vannak. A depresszió tehát sokszínű betegség, sokféle tünettel, melyek hátterében biológiai elváltozások állnak.

2 A testi tünetek lehetnek: fáradékonyság, más betegséggel nem indokolható testi fájdalmak, testsúly változása, az étvágy megváltozása, alvás problémák, fáradékonyság. Ezek a tünetek, más betegségek gyanúját keltik, ilyenkor, ezek kizárására, az kezelőorvos kivizsgálást kezdeményez, az orvosi szakma szabályai szerint. A testi betegségek is szövődhetnek depresszióval. Klinikai vizsgálatok azt is igazolták, hogy a depresszió növelheti más betegségek kialakulásának kockázatát, például szív-érrendszeri betegségekét.

4 Ezért is fontos a depresszió felismerése és megfelelő kezelése.

A depresszió kezelésének célja a beteg tünetmentesítése, mert az esetleg megmaradó tünetek rontják a betegség hosszútávú lefolyását, növelik a depresszió visszatérésének kockázatát.

3 A fel nem ismert vagy nem kellő hatékonysággal kezelt depresszió megnöveli az újabb depressziós időszak jelentkezésének esélyét így már nem is kell nagy hatású életesemény (pl.: válás, munkahely elvesztése) és a depresszió "jön magától", azaz a szervezetben történt szervi, neurobiológiai elváltozások okán.

5

A depresszió ronthatja a beteg emberi kapcsolatait, házassági, családi problémákhoz vezethet, romlik a munkavégző képesség és a legnagyobb veszély, hogy nő az öngyilkosság kockázata.

6,7 A világon évente a 850 ezerre tehető azon emberek száma, akiket depresszió okán elkövetett öngyilkosság miatt veszítünk el.

1 Az orvosi kutatások ma is folynak a depressziót illetően és ezen kutatások eredményeként napjainkban a megfelelően kezelt depressziós betegek teljesen tünetmentessé is válhatnak. Újra visszanyerhetik életkedvüket, munkavégző képességüket.

Fontos tehát a depresszió további kutatása valamint a depresszió ismereteinek átadása mind az orvosok képzésében, mind pedig a betegek, a hozzátartozóik és az érdeklődők számára. A betegség természetének megfelelő ismerete és az orvos-beteg együttműködése a depresszió kezelése folyamán szintén nagyon fontos a terápiás cél, a tünetmentesség elérése érdekében.

Hivatkozások:
1. World Health Organization. Factsheet - Depression. 2005.
2. Stahl, J Clin Psychiatry 63:4 April 2002
3. Paykel et al., Psychological medicine,1995,25. 1171-1180
4. Tranter et al, J Psychiatry Neurosci 2002; 27(4)
5. Kendler et al, Am J Psych 157:8, Aug 2000
6. Pincus et al, J Clin Psychiatry. 2001;62(suppl 6):5-9.3095-3105
7. Bradvik L, Berglund M. Acta Psychiatry Scand. 2001;103:111-116

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: