Mi van a testi-lelki panaszok hátterében?

Mindennapi szóhasználatunkban gyakran nevezzük depressziósnak azt, aki bánatát magába fojtja, és csöndben szenved. Az orvosok azonban ennél szigorúbb szempontok alapján mérlegelik, valóban depresszió áll-e a testi-lelki panaszok hátterében.

Az okok

Sok esetben családi hajlam áll a depresszió hátterében. Minden különösebb ok nélkül jelentkezik, magyarázatot is lehet találni rá, mint például családi konfliktusok, túl sok munka, gyász, de lelkük mélyén a betegek is érzik, hogy ezek mégsem indokolják a súlyos állapot kialakulását. A lehangoltság gyakran ciklikusan váltakozik a "feldobott" időszakokkal. Hátterében - a kutatások szerint - a központi idegrendszer bizonyos ingerületátvivő anyagainak örökletesen csökkent szintje áll. Depresszív állapot alakulhat ki valamilyen testi betegség ideje alatt vagy azt követően, de a kórok lehet lelki eredetű is, gyötrő bűntudat, önbizalomhiány, súlyos veszteség, gyász átélése. Mivel ugyanolyan élethelyzetek, tragédiák az egyik embernél depresszióhoz vezetnek, a másiknál nem, ezért fontos a családi történetek, alkati, genetikai és környezeti tényezők együttes vizsgálata.

A nők veszélyeztetettebbek

Nemzetközi felmérések szerint háromszor annyi nő depressziós, mint férfi, különösen a 15-44 éves korosztály veszélyeztetett. Egyik magyarázat szerint ennek oka az, hogy a férfiak konfliktusaikat a munkájukkal vagy fizikai aktivitással, sporttal levezethetik, a nők ellenben jóval gyakrabban arra kényszerülnek, hogy érzéseiket magukba fojtsák. Hagyományosan is azt várják el tőlük, hogy kiegyensúlyozottak, harmonikusak legyenek, és ne engedjenek szabad utat agresszív érzelmeiknek, vállalják a család, a gyermeknevelés gondjait, tűrjenek. De az agykutatók más ma-gyarázatot találtak a különbözőségre. Kísérletekkel bizonyították, hogy a férfiak agyában több szerotonin - a hangulat szabályozásában közreműködő kémiai anyag - termelődik, mint a nőkében. Ráadásul a nők szervezete érzékenyebben reagál bizonyos vegyületekre, gyógyszerekre, amelyek visszafogják a szerotonin termelődését, ezért gyakoribb a depresszió a nők körében. Ezek az eredmények egyben még a hatékony kezeléshez is kulcsot adtak.

Gyógyítható

A depresszió bizonyos esetekben magától is gyógyulhat, de a kezelés és az okok felderítésének hiányában krónikussá válhat. Veszélyt hordozó állapot, ugyanis gyakran együtt jelentkezik szorongásos tünetekkel, pánik- és kényszerbetegséggel vagy szociális fóbiával. A betegségnek több fokozata ismert, egészen a teljes munkaképtelenséget okozó mély depresszióig, erős önváddal, amely sokszor öngyilkossághoz vezet. Dr. Rihmer Zoltán és munkatársainak kutatása azt bizonyítja, hogy a befejezett öngyilkosságot elkövetők több mint fele kezeletlen vagy nem szakszerűen kezelt depresszióban szenvedett. Az öngyilkosság a legtragikusabb, de nem az egyetlen út, amelyet választanak. Körükben jóval gyakoribb az alkohol- és gyógyszerfüggőség, állásvesztés, tartós betegállomány, leszázalékolás, a szív- és érrendszeri, a cukorbetegség, a rosszindulatú daganatok okozta halálozás, illetve a sorozatos családi konfliktusok, a házasságok felbomlása. Szerencsére egyre korszerűbb és egyre kevesebb mellékhatással járó gyógyszerek közül választhatnak a pszichiáterek, amelyekkel ez a lelki betegség kezelhető. A legfőbb probléma azonban az, hogy a depresszióban szenvedőknek mindössze öt százaléka részesül megfelelő kezelésben.

A svéd modell

Egy 1992-ben kezdett kísérlet ékesen bizonyította, milyen fontos a depresszió felismerése és kezelése. A Svédországhoz tartozó, ötvennyolcezer lakosú Gotland-szigeten dolgozó családorvosoknak tanfolyamot szerveztek. Mintegy húszórás továbbképzés keretében vezető pszichiáterek tanították meg kollégáikat a depressziók felismerésének és kor-szerű, hatékony kezelésének módszereire. Az eredmény látványos és meggyőző volt, a Gotland-szigeten az öngyilkosságok száma a harmadára esett vissza, míg a svédországi adatokban nem jelentkezett ez a kedvező változás. A hozzáértő gyógyszeres kezelés következtében - nőtt az antidepresszívumok forgalmazása, miközben a nyugtatók és altatók rendelése csökkent - kevesebb napot kellett kórházban vagy betegállományban tölteniük a helyesen felismert és kezelésbe vett depressziós betegeknek. A vizsgálat költség-haszon elemzése pedig azt bizonyította, hogy a továbbképzésre és a gyógyszerek támogatására fordított - befektetés - a társadalmi károk elkerülésével bőségesen megtérült.

Konzultáció Alapítvány

Hazai példával is tudunk szolgálni. A Konzultáció Alapítvány azért jött létre, hogy a családorvosoknak nyújtott pszichiátriai konzultációval segítsék a hangulatzavarban, depresszióban, szorongásos betegségben szenvedők bajának felismerését és korszerű ellátását. Dr. Ormay István pszichiáter, az alapítvány elnöke a betegek kezelésének fontosságát hangsúlyozza, ugyanis a kezeletlen mentális betegségek - az egyén és környezete elkerülhető emberi szenvedésén túl - az egész társadalomra nézve óriási anyagi és erkölcsi terhet jelentenek. Mivel a betegek többsége valamilyen testi vagy lelki panasszal elsősorban a háziorvosához fordul, ezért hasznos, ha pszichiáter konzulens segít kollégájának kiszűrni azokat, akiknek tünetei mögött mentális probléma húzódik meg, és tanácsot ad a kezelésükre. Rendszeres jelenléte egyrészt a hatékonyabb betegellátást, másrészt a háziorvosok továbbképzését is szolgálja, akik szakorvosi támogatással könnyebben mozognak a pszichiátria területén, pontosabban felismerik a bajt, és tudják, hova irányítsák a beteget, ha gyógyítása meghaladja az alapellátás kompetenciáját. Az alapítvány szakorvosai természetesen térítés nélkül - az Egészségügyi Minisztérium támogatásával és az ÁNTSZ engedélyek birtokában - állnak a családorvosok és a rajtuk keresztül a betegek rendelkezésére, egyelőre Budapesten és Pest megyében. De az oktatási és konzultációs lehetőségeket az Internet felhasználásával szélesebb körben is igyekeznek hozzáférhetővé tenni. Szakmai téren pedig hamarosan beindul a genetikai tanácsadás, amely a depresszióra való hajlam kiszűrését teszi lehetővé.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag