Mi a különbség a rossz kedv és a depresszió között?

Van, hogy rosszabb napja van az embernek, de ez olykor hetekig is húzódhat. Ekkor már többről van szó, előfordulhat, hogy depresszióval állunk szemben. Vajon milyen lelki tünetek alapján érdemes orvoshoz fordulni?

  • "Állandóan levert, szomorú vagyok."
  • "Nem tudok örülni semminek, senkinek. Nem érdekel semmi..."

A fenti érzések a depresszió alaptünetei, legalább egy tünet tartós, (minimum két hétig fenn álló) jelenléte szükséges a depresszió diagnosztizálásához.

  • "Állandóan eszem..." vagy éppen ellenkezőleg "Nem tudom miért, de fogyok..."
  • "Nem alszom olyan jól, mint korábban."
  • "Alig van erőm tevékenykedni, állandóan fáradtnak érzem magam."
  • "Csak ülök, nézek magam elé" vagy éppen ellenkezőleg, "értelmetlenül fel-alá mászkálok."
  • "Nem vagyok jó semmire."
  • "Nem megy a gondolkodás, nehezebben döntök, nem tudok koncentrálni."
  • "Nincs értelme az életemnek, lehet, hogy jobb lenne mindenkinek, ha nem lennék..."

Ilyeneket érez, érezhet a depressziós ember. Ha ezek az érzések nem valamilyen gyógyszer, vagy más kémiai anyag bevétele kapcsán alakulnak ki és nem magyarázhatók gyásszal sem, depressziónak tekintendők.

1 A depresszió tünetei a beteg számára jelentős szenvedést, kapcsolataiban, munkavégző képességében és egyéb tevékenységeiben romlást okoznak.

1 Gyakori tünet még az egyéb testi betegséggel nem magyarázható testi fájdalom,

2 mely jelentkezhet a végtagokban, a derekunkban vagy lehet fejfájás is.

5 Ezeket a fájdalmakat, amelyek a depresszió talaján alakulnak ki, sajnos, a hagyományos fájdalomcsillapítókkal megszüntetni nem tudjuk, mert biológiai eredetük más, ezért más hatásmódú gyógyszerek lehetnek hatékonyak a kezelésükben.

Mit tehetünk, ha ezeket, az életünket megkeserítő kellemetlen panaszokat érezzük?

Először is keressük fel háziorvosunkat és mondjuk el neki, hogy mióta érezzük a tüneteket, milyen módon befolyásolják ezek a tünetek a mindennapjainkat.

Mit tehet a depressziós betegért a háziorvos?

Magyarországon jelenleg - eltérően sok más európai országtól- a háziorvos nem indíthat antidepresszív gyógyszeres terápiát, közülük kevesen rendelkeznek pszichoterápiás képesítéssel is. A háziorvos, a még nem kezelt depressziós betegnek csak egyes tünetekre ható szereket írhat fel: altatót, vagy nyugtatót, de a depressziója valamennyi tünetét nem tudja orvosolni ezekkel a gyógyszerekkel. A nem gyógyuló depressziós tünetek azonban túl azon, hogy zavaróan befolyásolják a beteg közérzetét, bizonyítottan nagyobb esélyt adnak újabb depressziós időszak kialakulásához.

3 A háziorvos segíteni fog minket abban, hogy beutalót ír a depresszió gyógyításával foglalkozó szakorvoshoz, a pszichiáterhez.

A pszichiáterek szakrendelésen, pszichiátriai gondozókban, kórházi pszichiátriai osztályokon vagy magánrendeléseken dolgoznak. Amikor a pszichiáter már beállította a gyógyszeres terápiát, a pszichiáter szakorvos írásos javaslatára a háziorvos 1 évig felírhatja támogatással az antidepresszívumot,

4 de a gyógyszeres antidepresszív kezelésen csak a pszichiáter változtathat.

A pszichiáternél ugyanolyan fontos minden tünetet elmondanunk, legyen az a hangulatunkat érintő tünetek, vagy a közérzetünket jelentősen befolyásoló testi tünetek, például az alvászavar, a fájdalom vagy a mással nem indokolható fáradtság. De nemcsak az első találkozáskor mondjuk el ezeket, hanem legalább ilyen jelentősége van erről beszélni a terápia folyamán, a rendszeres viziteken is. A szakorvos ugyanis a gyógymód hatékonyságát követi akkor, amikor a panaszok teljes tárházának változását értékeli. Minden pszichiátriai rendelésen számoljunk be testi és lelki tüneteink alakulásáról.

A depressziós beteg érdeke rövid és hosszútávon egyaránt, hogy minden tünetétől megszabaduljon, legyen az rossz hangulat, szorongás vagy akár a depresszió talaján kialakult testi fájdalom. A nem múló tüneteket tehát szóba kell hoznunk kezelőorvosunknál és kérnünk kell azok gyógyítását, megszüntetését.

Hivatkozások:
1. Hangulatzavarok Medicina Könyvkiadó 2001, Szádóczky Erika, Rihmer Zoltán 32-33 old.
2. Garcia-Cebrian et al. European Psychiatry 23(2008)57-65
3. Paykel et al. Psychological Medicine,1995 25.1171-1180
4. www.oep.hu
5. Bair et al. Psychosomatic Medicine 66:17-22 (2004)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: