"Meg kell nyitni az elmegyógyintézeteket"

Részben a társadalom generálja a mentális problémákat, ezért a megoldásról is a közösségnek kell gondoskodnia. A pszichiátriai kezelésre szorulókat lehetőleg a családjuk, barátaik közé (vissza)integrálva, kisebb közösségekbe illeszkedve kell ellátni - hangzott el a konferencián, amelyet immár tizennegyedszer rendeztek meg Budapesten.

A London környékén élő színes bőrű lakosság körében az átlagosnál 2,5-szer gyakoribb a skizofrénia előfordulása - ha olyan környezetben élnek, ahol a szomszédság hasonló származású. Ám ha a szomszédság "fehérekből" áll, a színes bőrűek körében a skizofrénia négyszer gyakoribbá válik. Tehát a környezet felerősítheti a mentális problémákat - derült ki Harangozó Judit pszichiáter előadásából. A Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrumának főorvosa a Dívány a Dunán című konferencián beszélt, amelyet a nizzai Jean-Yves Feberey pszichiáter és a francia Association Piotr Tchaadaev szervez a budapesti Francia Intézet és az Olasz Kulturális Intézet támogatásával.

A konferencián egyértelművé vált, hogy a társadalom hat olyan mentális problémákra is, amelyekről sokan nem gondolnák, hogy szociális összetevői lehetnek. (Persze, nem kizárólagos hatásról van szó.) Ezért a felszólalók egy része a problémák megoldását is részben a közösség segítségével képzeli el.

A családban vagy kisebb közösségekben kellene a mentális problémákat kezelni
Családban vagy kisebb közösségekben kellene a mentális problémákat kezelni

Pszicho-Disneyland?

Az idei rendezvényen a legnagyobb érdeklődést egy szlovén professzor keltette, aki egyfajta "Pszicho-Disneylandről" beszélt. Vito Flakert, a Ljubljanai Egyetem tanárát, társadalomtudóst és pszichológust a konferencia után kérdeztük koncepciójáról. Pszicho-Disneyland alatt azt érti, hogy a pszichológusok és pszichiáterek mesterséges környezetbe helyezik pácienseiket. Így nem az adott személy speciális problémáit oldják meg, hanem újakat kreálnak. Teljesen művi környezetben, egyfajta Disneylandben találják magukat a páciensek, ami éppen az addiktológiai eseteknél különösen súlyos probléma. Fontos tehát, hogy a mentális problémákkal küszködők ne egy kevéssé racionális pszichológiai utópiában érezzék magukat.

Flaker gondolatait - bár a szlovén kutatónak nem volt tudomása a gödi esetről - a legutóbbi hetek magyarországi fejleményei, a gödi speciális otthonról kialakult viták is aktuálissá teszik.

Közösségi megoldás kell a közösség által keltett problémákra

Flaker hangsúlyozta, hogy a mentális problémák kezelésében a közösségnek egyre nagyobb szerepet kell játszania, hiszen részben a közösség által is kreált problémákról van szó.

A professzor az olasz Franco Basaglia alapján az úgynevezett dezinstitucionalista iskolát követi, azaz a "totális intézmények" közé sorolt zárt elmegyógyintézetek (amelyek a napi tevékenységeket "totálisan" szabályozzák) felszámolását javasolja. Szerinte lehetőleg családban vagy kisebb közösségekben kell a mentális problémákat kezelni.

Flaker szerint a "totális" elmegyógyintézetek megszüntetésével, az intézmények megnyitásával - ahogy Basaglia városában, Triesztben tapasztalták évtizedekkel ezelőtt - csökkent az erőszak, a halálesetek és az öngyilkosságok száma. A mentális problémákkal küszködők egyébként sem követnek el több bűncselekményt a statisztikák szerint, mint az átlagnépesség, viszont 6-9-szer gyakrabban válnak áldozattá. Ezért fontos az állandó felügyelet vagy akár az elektronikus eszközökkel való ellenőrzés, véli a professzor.

Franco Basaglia Ő volt a 20. század egyik legtekintélyesebb olasz pszichiátere, akinek hatására Olaszországban megszületett az úgynevezett "180-as törvény", amely 1978-ban megszüntette a betegek fogva tartását és a zárt pszichiátriai intézeteket. Basaglia két év múlva, 56 évesen hunyt el.

A mentális problémákkal küszködőket Flaker szerint nem szabad embertelenül, "tárgyként", kezelni, és gondoskodni kell arról, hogy szükségleteiknek megfelelő ellátást kapjanak. A szükségletek jelentősen eltérnek: van, akinek lakás kell, másoknak fedél és kezelés is, megint másoknak csak gondoskodás. Például egy ember, aki segít elintézni ügyes-bajos dolgaikat. A személyes igények alapján kell átszervezni a szociális és egészségügyi ellátórendszert: Szlovéniában ez a folyamat már a hatvanas évek végén elkezdődött, ám félúton megakadt. Így a rászorulók 40 százalékát látják el csak intézményen kívül.

Német példa a kényszergyógykezelés csökkentésére

A németországi Heidenheimi Klinikáról érkezett Martin Zinklerre (és a német egészségügyre is) hatottak az olasz Basaglia gondolatai. Zinkler elmondta, hogy náluk vannak ugyan fizikailag korlátozott - például ágyhoz kötözött - betegek a klinikán, hiszen állami intézményként rendőrség által beszállított páciensekkel is foglalkozniuk kell, ám igyekeznek a gyógyszeres kényszerkezelést csökkenteni.

Ennek következtében a németországi 2-8 százalékos arány helyett náluk 0,7 százalékra csökkent az ilyen esetek előfordulása. Előadása után lapunknak elmondta, hogy ez a 0,7 százalékos arány az erős nyugtatószerek alkalmazását jelenti elsősorban. Hozzátette, hogy ez a kényszerkezelésre vonatkozik, beleegyezés esetén ennél nagyobb arányban kapnak ilyen szereket a rászorulók.

Mindemellett ugyanúgy, ahogy Flaker, a pszichiáterként dolgozó Zinkler is hangsúlyozta (Basagliára hivatkozva), hogy amikor egy beteg megkérdezi az orvosát, hogy mikor mehet haza, akkor az orvosnak dialógust kell kezdeményeznie, amelyben partneri viszonyban vannak egymással, és a beteg nem a "beszélgetés tárgya", hanem az egyik "alanya".

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: