Lónyugtatóból készülhet a leghatásosabb antidepresszáns

Egy jelenleg illegális szer nyithat új kaput a depresszió tüneteinek leküzdéséhez. Régebben gyógyszerként, napjainkban inkább drogként tartják számon a ketamint.

Érzéstelenítőként és fájdalomcsillapítóként egykor rendszeresen alkalmazták embereken, veszélyes mellékhatásai miatt azonban napjainkban inkább már csak állatok kezelése során használják, elsősorban lovak nyugtatójaként.

Korábban is kísérleteztek már súlyos depresszió kezelése során ezzel a szerrel, mivel gyors antidepresszáns hatása van, amit aztán több hétig fenn tud tartani a betegben. Csakhogy függőséget okoz, s bizonyos dózis felett pedig hallucinációkat is, ezért a ketamin Magyarországon is illegális, kábítószernek minősülő anyag, és rendszeres gyógykezelésben sem alkalmazható.

Egy jelenleg illegális szer nyithat új kaput a depresszió tüneteinek leküzdéséhez

Hazánkban a felnőtt lakosság 15 százaléka találkozik élete során valamikor a depresszióval. Az életkori eloszlásra jellemző, hogy gyakori a betegség megjelenése 15-19, illetve 45-50 éves korban. A betegségről további részleteket az alábbi cikkünkben olvashat! A kutatók górcső alá vették, hogy milyen folyamatok is zajlanak a szervezetben a szer hatására. A vizsgálatok megállapították, hogy a depresszió elnyomásáért nem is maga a ketamin, hanem a lebontásakor keletkező egyik anyag a felelős. Ez pedig jelentősen megváltoztathatja az antidepresszánsok működéséről élő jelenlegi elképzeléseket, és új gyógymódok felé mutathat irányt – állítják a kutatást végzők.

A Maryland University orvosi karán Dr. Todd Gould és csapata azon dolgozik, hogy a szer mindenféle mellékeffektus nélkül, csak az antidepresszáns hatást váltsa ki. Bár az állatkísérletek pozitív eredményeket mutatnak, de még távoli, hogy embereken is elvégezzék a kísérleteket. Ha eljutnak odáig, az a szakemberek szerint új fejezetet nyithat a depresszió gyógykezelésében.

Forrás: The Independent

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: